in ,

“Kürk Mantolu Madonna” Bu Sezon Tiyatro Sahnesinde!

Sabahattin Ali’nin gönüllere taht kuran kitabı önce tiyatro sahnesinde, sonra beyazperdede boy gösterecek.

kurk mantolu madonna tiyatro
- Reklam -
- Reklam -

Sabahattin Ali’nin askerde kaleme aldığı ve ilk olarak Hakikat Gazetesi’nde “Büyük Hikaye” başlığıyla 48 bölümlük bir hikaye olarak yayınlanan “Kürk Mantolu Madonna” öne tiyatro sahnesine, sonra da beyazperdeye adım atıyor! Ali’nin ilk kez 1943 yılında romanlaştırılan bu eseri yazarken Andrea Del Sarto imzalı “Madonna delle Arpie” tablosundan ilham aldığı biliniyor. Okullarda öğretmenler tarafından önerilen başlıca kitaplardan ve hala çok satanlar arasında gördüğümüz en nitelikli romanlardan biri olan eser, günümüze kadar yüzlerce baskı ve binlerce satış yaptı ve yapmaya da devam ediyor. Pek çok şarkıya da esin kaynağı olan ve Nazım Hikmet tarafından yerinde bir eleştiri alan “Kürk Mantolu Madonna”, yazarının sözleriyle şu şekilde açıklanıyor:

“Dünyanın en basit, en zavallı, hatta en ahmak adamı bile, insanı hayretten hayrete düşürecek ne müthiş ve karışık bir ruha maliktir! Niçin bunu anlamaktan bu kadar kaçıyor ve insan dedikleri mahluku anlaşılması ve hakkında hüküm verilmesi en kolay şeylerden biri zannediyoruz?”

Televizyon ve tiyatro izleyicilerinin yakından tanıdığı Engin Alkan’ın sahneye uyarladığı oyunun müzikleri Sezen Aksu’ya, “Maria Puder” rolü ise Tuğba Ünsal’a ait. Başrollerini Menderes Samancılar, Tuba Ünsal, Alper Saldıran, Sercan Badur’un paylaştığı oyunda TBWA İstanbul da ekipten desteklerini eksik etmiyor. Oyunun sahne ve ışık tasarımı Cem Yılmazer tarafından yapılıyor. Kitapta yer alan Maria Puder otoportresi ise çağdaş ressamlarımızdan Ahmet Güneştekin’in imzasını taşıyor.

- Reklam -

Hakkında ne söylesek az kalacak olan, okuyanlarının da kolay kolay derinliğinden ve etkisinden çıkamadığı bu muazzam başyapıt tiyatro sahnesine uyarlandıktan sonra bir de beyazperdede yerini alacak. Film için Filiz Ali’ye de danışılıyor olduğu duyumlarımız arasında.

- Reklam -

Bugüne kadar sık sık karşımıza çıkmış olan bu kitabın ilk gösterimini heyecanla bekliyoruz.

Seray Soysal

Okumayı ve yazmayı öğrendiğimden beri bir şeyler yazıyorum. Daha çok da okuyorum. Sosyoloji okuduğum için inceleme alanım bu dünyanın insanları olsa da ilgi alanım başka dünyalar olduğu için artık MSGSÜ Felsefe Bölümü'nde yüksek lisans öğrencisiyim. Bir Bellatrix, Auri kadar olmasa da ben de pek buralardan sayılmam zaten.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

icaf 2017

İstanbul Comics Art Festivali Başlıyor!

Bilimkurgu veya Fantastik Roman Tadında 10 Şarkı

Bilimkurgu veya Fantastik Roman Tadındaki 10 Şarkı