in , ,

Kuveytli Sanatçıdan Anlamlı Protesto: “Yasaklara Karşı Kitap Mezarlığı”

Kuveytli sanatçı Mohammad Sharaf, ülkesindeki yasaklara ve sansüre karşı Kitap Mezarlığı kurarak ilginç bir protestoya imza attı.

sansur protestosu
- Reklam -
- Reklam -

Kuveytli bir sanatçı geçtiğimiz yıllarda ülkesinde yasaklanan ve sayısı binleri geçen kitaplar için ilginç bir protestoya imza attı. Yasaklara karşı bir kitap mezarlığı yarattı!

Tam olarak “Yasaklanmış Kitaplar İçin Bir Mezarlık” olarak adlandırılan sanat çalışması 200 farklı kitaptan oluşuyor. Kitaplar bir mezar taşı şeklinde Kuveyt’in yıllık kitap fuarının yakınındaki boş bir alana dikilmiş. Ancak ne yazık ki dikildiği kadar hızlı bir şekilde, birkaç saat sonra yetkililer tarafından sökülerek kaldırılmış.

Sanatçı Mohammad Sharaf kendisiyle yapılan bir röportajda yaptığı protesto gösterisi için iki amacının olduğunu dile getirmiş:
“İlki yasaklı kitapları gün ışına çıkarmaktı. İkincisi ise insanların tezahürlere, bültenlerde yazmaya gerek kalmadan barışçıl bir şekilde ‘hayır’ diyebileceğini göstermekti. Bu girişimin ardındaki başarı insanların hareketini kısıtlamaması ve hiçbir şeye zarar vermemiş olması. Protesto kendisi için diyecekleri dedi.”
https://www.instagram.com/p/BqhBIn5Au6k/?utm_source=ig_embed

- Reklam -

Sharaf ilhamını Bilgi Bakanlığının yayınladığı bir haberden aldığını söylüyor. Bakanlığın yayınladığı habere göre Kuveyt’te geçtiğimiz beş yılda 4000’in üzerinde kitap yasaklanmış. Yasaklı kitapların arasında Victor Hugo’nun Notre Dame’ın Kamburu, Mısır’ın Nobel Ödüllü yazarı Necip Mahfuz’un Children of Gebelawi kitabı gibi klasikler de yer alıyor.

Sharaf’ın protestosu ilgi çekse de bu konudaki tek söz kendisininki değil. Sosyal medyada Kuveytli yazarlar ve okurlar bu yasakların etkisini bir süredir tartışmakta. İnsanlar protestolarını sürdürürken Arapça “Kuveyt’te yasaklandı” ve “benim için karar verme” etiketleri sosyal medyada trend oldular.

https://twitter.com/Ezraa91/status/1040974101228150784

https://twitter.com/nourakbr/status/1040985056578347008

Kuveytli yazar Mai al-Nakib geçtiğimiz eylül ayında memleketine döndüğünde kitabı “The Hidden Light of Objects”in yasaklandığını öğrendiğini dile getirdi.
“Bir Tweet ile kitabımın doğmuş olduğum ülkede resmi olarak yasaklandığını öğrendiğimde, üstümde ağır basan bir tükenmişlik hissi oluştu.”

Kuveytli başka bir yazar Mohamed Gazi’nin kitabı Blue da “argonun aşırı kullanımı” bahanesi ile yasaklanmış.
“Elbette tek bir seçenekle; istedikleri şeyi düzeltmem seçeneği ile karşı karşıya bırakıldım. Yaratmak için neredeyse bir yıl uğraştığım kitabımı değiştirmektense bir ülkede yasaklanmasını tercih ederim.”

Ancak bazı yazarlar bu yasakları ve sansürü savunuyor. Kuveytli yazar Hayat al-Yaqout hükûmeti savunan bir Tweet atarak eğer hükûmet bu tür işleri yasaklamazsa çocuklarına karşı sansürü ailelerin yapmak zorunda kalacağını söyledi.

Sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz? “Yasaklanmış Kitaplar İçin Bir Mezarlık” sergisi sizde ne gibi duygular uyandırdı?

Kaynak: Euro News

Burak İpek

Özellikle bilimkurguya ve çizgi romanlara bayılır. Çizgi romanlara girişi Dylan Dog, bilimkurguya aşkı ise Dune serisi ile başladı. 7 yaşından beri bilgisayarla ve elektronik aletlerle iç içe yaşamayı seçerek göbeğini büyüttü. Düşüncelerini başkalarıyla tartışmak adına Kayıp Rıhtım’da yazılar yazıyor.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Tombaz Tombaz dedi ki:

    Evleri uçuran hortumu, soğuktan donduran ayazı yasaklayabiliyor musunuz? Çekirgelere buğdayları yemelerini yasaklayabiliyor musunuz veya ne bileyim, kartala avının üstüne dalmasını. Demire paslanmayı, suya donmayı, en olmadık düşüncenin akla gelmesini yasaklayabiliyor musunuz? Annelerin gözyaşına zincir vurabilir misiniz, çocukların oyuncak isteğini önleyebilir misiniz?

    Bugün kimse yasaklayanları hatırlamıyor, asıl hatırlananlar yasaklanan kitaplar. Onu da yasaklayamazsınız, sadece yasakladığınızı zannedersiniz. Bir kere doğduktan sonra güneşin ışığını görmemek için gözlerini kapatmaktan başka bir şey değil kitap yasaklamak… Kendinizi dört duvar arasına kapattığınızda, duvarın öbür tarafındaki dünyayı dışarıya hapsetmiş olmazsınız. Kendinizi içeriye hapsetmiş olursunuz.

    Orada da öyledir bu, burada da öyle.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

pokemon

Pokemon’un İlk Filmi Yeniden Çekiliyor Olabilir

alice harikalar diyarında etkileri Lewis Carroll

Alice Harikalar Diyarında’nın Sanat Dünyasında Etkilediği Eserler