in ,

Malatya’da Binlerce Yıllık Mühürler Büyük İlgi Görüyor

Malatya Arkeoloji Müzesi’ndeki 7,500 yıllık mühürler, “Tarihe Atılan İmza Mühürler” başlıklı bir sergiyle sizleri bölgenin uygarlık tarihiyle buluşturacak.

Mühürler
- Reklam -
- Reklam -

Hitit, Asur, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine ait binlerce yıllık mühürler ziyaretçilerini bekliyor! Malatya Arkeoloji Müzesi’ndeki “Tarihe Atılan İmza Mühürler” başlıklı bu özel sergi yaklaşık 200 mührü ziyaretçilerle buluşturuyor.

Kentteki höyüklerde yapılan kazılardan ortaya çıkartılan mühürlerin yanı sıra, müzenin satın alma yoluyla edindiği eserler de koleksiyonun birer parçası hâlinde.

Farklı boy ve şekillerdeki bu parçalar dönemin bürokrasisini de günümüze taşımayı başarıyor. Milattan Önce 5,500’lü yıllardan kalan bu mühürler Hitit, Asur, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dair pek çok uygarlığın izlerini taşıyor.

- Reklam -
- Reklam -

Malatya Arkeoloji Müzesi Müdürü Mustafa Bayam, eserlerin geçmişte resmi belgelerde kullanıldığını da belirtti.

Önceki yıllarda takı, mezar taşı ile kandil temalı sergiler düzenlediklerini aktaran Bayam, bu yıl da mühür sergisi açtıklarını söyleyerek şöyle konuştu:
“Milattan Önce 5 bin 500’lü yıllardan günümüze kadar kullanılan mühürleri sergiliyoruz. 200 civarında mühür ile bu mühürlerin baskılarını sergiliyoruz. Amacımız mühürlerin önemine dikkat çekmek. Malatya’daki Arslantepe, Caferhöyük, Köşgerbaba gibi höyüklerde bulunan mühürlerle satın alma yoluyla elde ettiğimiz mühürleri sergiliyoruz. Sergimizde Kalkolitik Dönem’den (MÖ 5500-3200) günümüze kadar kullanılan mühürler yer alıyor.”
Eserlerin pişmiş toprak, taş, kemik ve metal gibi farklı malzemelerden yapıldığını, üzerilerinde farklı motifler bulunduğunu aktaran Bayam sözlerine şu şekilde devam etti:
“Neolitik dönemdeki mühürler daha çok pişmiş topraktan yapılıyor. Bunların üzerinde geometrik desenler var. Daha sonra sert malzemelerden ve metalden yapılan mühürler kullanılıyor.”
Tarihe Atılan İmza Mühürler’i görmek sizin de ilginizi çekti mi? Yorumlarınızı paylaşmayı unutmayın!
Kaynak: AA


Kapadokya Yeniden Keşfedilen 5 Bin Yıllık Yer Altı Şehriyle Ayakta

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Ishamael Ishamael dedi ki:

    Gideyim sergiye gizlice foto da çekerim. :smiley:

  2. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Malatyalıyım ve bundan haberim yok yazıklar olsun bana :smiley:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Carnival Row

Amazon’un Orlando Bloom’lu Yeni Fantastik Draması Carnival Row Ufukta Gözüktü

Jurassic World

Jurassic World 3 Filmi Tanıdık Yüzlerle Geliyor Olabilir