The Witcher serisinin yazarı Andrzej Sapkowski‘nin eserini oyun dünyasıyla tanıştıran şirketten ikinci kez para istemesi üzerine yapılan eleştiriler durmak bilmiyor. Sapkowski’nin CDPR’dan 16 milyon dolar daha talep etmesiyle başlayan süreç Brandon Sanderson’a kadar uzamıştı.
Konuya hakim olmayanlar şöyle bir özet geçebiliriz: Andrzej Sapkowski eserinin haklarını CD Projekt‘e 10.000$ gibi çok düşük bir ücrete satmıştı. Bunlar olurken kitapları bu kadar ünlü değildi elbette. Metro 2033 serisinin yazarı Dmitry Glukhovsky de kendisiyle yapılan bir röportaj sırasında bu konudaki fikri sorulduğunda oldukça sert cevaplar verdi. Glukhovsky’ye göre Sapkowski “yaşlı bir aptal” ve “nankör bir salak”.
Sapkowski 1993’te yayımladığı, serinin ilk kitabı Son Dilek ile The Witcher efsanesini başlattı. Kitap çıkış noktası Polonya ve biraz da çevresinde büyük bir ilgi ile karşılaşmış olsa da ünü daha dışarıya çıkamamıştı. Dünyaya yayılması ise CD Projekt’in yaptığı oyunlar sayesinde olmuştu. Oyun serisi o kadar ünlü oldu ki CD Projekt’i ünlü ve zengin etmenin yanı sıra seriyi de tanınır kılarak Netflix adaptasyonu gibi farklı işlerin önünü açtı. Ancak Sapkowski daha önce hakları için aldığı paranın çok ama çok az olduğuna karar verip CD Projekt’ten yüklü miktarda ödeme istedi.

Sapkowski’nin ihtiyatsız kararına nazaran Glukhovsky Metro 2033 oyununun önemini çok daha iyi kavramış görünüyor. Geçtiğimiz yıl Vice ile yaptığı röportajda bu oyunun kendi kitabını dünyaya tanıtması üstüne ne kadar iyi bir iş olduğundan bahsetmişti. Glukhovsky serinin ilk kitabını 17 yaşındayken yazıp internette ücretsiz yayınlamıştı. Haklarını 4A Games’e verdiğinden beri de şirket ile ilişkilerinin oldukça iyi olduğunu dile getirmişti.
Yukarıdaki röportajdan Glukhovsky’nin konuyla ilgili yorumları şu şekilde:
“Oyun serisi olmasaydı Witcher serisi şimdiki gibi koca bir uluslararası okuyucu kitlesine erişemezdi. Bu sadece oyuncularla da alakalı değil; çok etkileyici bir şeyin geldiğinin farkında olan oyun basını kitlesinin yarattığı etkiyle de alakalı. İnsanları çeken bu oldu. Bu olmasaydı o [Sapkowski] Doğu Avrupalı yerel bir fenomen olarak kalırdı ancak hiçbir zaman Batı’ya ulaşamazdı. Aynısı benim Metro kitaplarım için de geçerli.”
Glukhovsky aynı zamanda CDPR ile olan anlaşmanın ne kadar kötü olduğunu ve Sapkowski’nin “sıçıp batırdığını” da dile getiriyor. Ancak sonunda kendisine üzüldüğünü söylemeden de duramıyor.
“O sadece yaşlı bir adam. Şansını kaçırmış, n’aparsınız?”
The Witcher’ın telifi için ödenen paranın çok az olduğu malum ancak yapılması gerekenler tartışmaya açık. Konunun geldiği nereden baksanız can sıkıcı. Siz ne diyorsunuz?
Kaynak: Ostrog
Aptal diyerek kendi reklamını yaptı ben de rus arkadaşa zavallı diyorum. Witcher bile okumadım
Metro ise asla.
Yaklaşım ne kadar önemli bir şey.
Bence Andrzej CD Project Red’e son derece yapıcı ve kibar bir biçimde yaklaşsa firma bu şekilde davranmazdı.
Adamın tutumunun yapıcı değil yıkıcı olduğu izlenimini alıyorum ben. “Benim kitabım üzerinden para kazanıyorsunuz bana da vereceksiniz ulan!” dediğini duyar gibiyim. Bunun yerine daha samimi, içten ve duygusal bir yaklaşım ile CD Project Red ile görüşse olay hiç buralara kadar gelmezdi büyük ihtimalle. İki taraf için de süper bir PR çalışması olabilecek bir törenle yazara hakkı teslim edilir, hem yazarın hem de fanların gönlü yapılırdı. “Büyük firma CD Project” falan denirdi hatta.