in ,

Dünyanın En Yüksek Gökdeleni Burc Halife’ye Bilimkurgu Filmlerini Aratmayan Dev Halkalı Tasarım

Burc Halife adlı dünyanın en yüksek gökdelenine, bilimkurgu filmlerini aratmayan dev bir halka eklenmesi planlanıyor.

burc halife gokdelen bilimkurgu dokunusu
- Reklam -
- Reklam -

Burc Halife adlı gökdelenin etrafına dev bir halka eklemek üzere tasarım çalışmaları başladı. Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai emirliğinde bulunan gökdelen, dünyanın en yüksek yapısı olma özelliğini taşıyor.

Dubai merkezli mimarlık firması Znera Space, Downtown Circle (Şehir merkezi çemberi) adını verdiği proje kapsamında bilimkurgu rüzgârları esen sıra dışı bir tasarıma imza attı.

Mimari planlama ve çizim hizmetleri sunan Pictown şirketiyle iş birliği içerisinde gerçekleştirilen tasarımlarda, 829,8 metrelik gökdelenin etrafında, çevre uzunluğu en az üç kilometrelik bir halka yerleştirilmesi öngörülüyor.

- Reklam -

Burc Halife gökdelenine eklenmesi planlanan halka kendi içerisinde toplam beş kata sahip olacak ve yerden 550 metre yükseklikte yer alacak.

Bununla birlikte projenin mimarları Najmus Chowdry ve Nils Remess, çalışmalarının henüz tasarım seviyesinde olduğunu; inşanın ekonomik ve pratik açıdan mümkün gözükmesi için zamana ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

Burc Halife Gökdeleni için Tartışma Yaratacak Tasarım

CNN kaynaklarına açıklamalarda bulunan Remess ve Chowdry, şu ifadeleri kullandı:

“Bunu bir tartışma başlatmak için yarattık. Kentsel gelişimin ve şehirlerdeki yoğunluğun yeniden düşünülmesini sağlamak istedik.”

Dubai gibi işlek bir şehirde yer aldığı için tasarımlarında Burc Halife’yi tercih ettiklerini belirten mimarlar, şehirlerde nüfus yoğunluğu sonucunda ortaya çıkan sorunlarla ilgili çözüm yaratmayı amaçladıklarını belirtti.

burc halife gökdeleni bilimkurgu

Sürdürülebilirliğe önem verdiklerini kaydeden mimarlar, halkanın çatısını tamamen güneş enerjisi panelleriyle kaplamayı planladıklarını da kaydetti.

- Reklam -

Hava sıcaklığının sıklıkla 40 derecenin üzerinde olduğu Dubai kentinde bulunan bina için, mimarlar bu dezavantajı avantaja çevirmek istiyor. İkili, “güneş enerjisi hidrojen hücreleri” adını verdikleri bir teknolojiyi de hayata geçireceklerini ifade ediyor.

Kendi Tramvay Hattı Olacak

Sistemde güneş enerjisi sayesinde su, hidrojene dönüştürülüyor ve halka içindeki elektrik ihtiyacı bu şekilde karşılanıyor. Bu sistem, klimaların çalıştırılması için de aktif olarak kullanılabilecek.

Mimarlar, bu benzersiz tasarımları için bir de toplu taşıma hizmeti düşünmüş. Halka etrafında yol alacak elektrikli bir tramvay hattı, saatte 100 kilometre hıza çıkabilecek.

burc halife gökdelen bilimkurgu

Chowdry ve Remess ikilisi evlerin, mağazaların ve parkların yer almasını planladıkları halka için şehrin içinde ayrı bir ekosistem kurmayı hedefliyor.

Geçen mayıs ayında, ABD merkezli bir mimarlık firması da “uçan bir gökdelen” için çalışmalara başladıklarını duyurmuştu. Önceki yıllarda ise Dubai’de bir “Mars şehri” kurmak için harekete geçilmişti.

Siz Burc Halife gökdelenine eklenmesi planlanan halka hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Disenchanted Fragmanı Disney

‘Ters Giden Bir Peri Masalını’ Konu Alan “Disenchanted” Filminden Fragman

The Mandalorian 3. Sezon Fragmanı

The Mandalorian’ın Beklenen 3. Sezonundan İlk Fragman Yayınlandı