in ,

Hatay Devleti’nin Meclis Binası Depremde Yıkılan Yapılar Arasında Yer Aldı

Hatay Devleti’nin Meclis Binası olarak bilinen, şimdilerde Kültür ve Sanat Merkezi olarak kullanılan tarihi bina depremde yıkılan yapılar arasında yer alıyor.

Hatay Meclis Binası Depremde Yıkıldı
- Reklam -
- Reklam -

Hatay Meclis Binası olarak bilinen, günümüzde Kültür Merkezi olarak kullanılan ve Fransız mimar Leon Benju tarafından 1927 yılında inşa edilen tarihi bina da deprem sonrası yıkılan yapılar arasında yer aldı.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat sabahı erken saatlerde meydana gelen 7.7’lik deprem, ardından öğlen saatlerinde 7.6’lık ikinci deprem ile sarsılan Türkiye, toplamda 10 ili ve 13 milyon insanı etkileyen bir faciayla boğuşmaya devam ediyor. AFAD’ın yanı sıra binlerce gönüllünün ve yurt dışından gelen kurtarma ekipleri ile arama kurtarma çalışmaları aralıksız olarak devam ediyor.

Elektrik, su ve doğalgazın olmayışının yanı sıra, internete de erişim problemlerinin devam ettiği şehirlerde gün geçtikçe ortaya çıkan facianın resmi daha da netleşiyor. Özellikle Hatay’ın bazı ilçelerinde binaların yarısından fazlasının yıkıldığı belirtiliyor.

- Reklam -

Hatay Meclis Binası Depremde Yıkıldı

Kısa süre önce Hititler tarafından inşa edilen tarihi Gaziantep Kalesi’nin yıkım haberini sizlerle paylaşmıştık. Şimdi bir başka yıkım haberi ise, 1938’de Hatay Devleti tarafından kurulan ve günümüzde valilik tarafından kamulaştırılarak Meclis Kültür ve Sanat Merkezi olarak kullanılan Meclis binasından geldi. Bölgeden Twitter hesabı aracılığıyla paylaşımlar yapan gazeteci İsmail Saymaz, paylaştığı bir videoda “Hatay Meclis Binası artık yok,” dedi.

Twitter hesabından paylaşım yapan İsmail Saymaz, şunları söyledi:

“Antakya’nın sembol binalarından olan Hatay Meclis binası, hemen karşısındaki tarihi Ulucami ve künefecileriyle meşhur Saray sokağı artık yok.”

Depremde Yıkılan Hatay Meclis Binası 2019’dan Bu Yana Kültür ve Sanat Merkezi Olarak Hizmet Veriyordu

Saymaz’ın paylaştığı videoları hemen aşağıdan izleyebilirsiniz:

Hatay’ın Köprübaşı olarak anılan meydanında, 1927 yılında Fransız mimar Leon Benju tarafından inşa edilen bina, 2 Eylük 1938 tarihinden başlayarak Hatay Devleti’nin Türkiye’ye katıldığı 29 Haziran 1939’a kadar meclis binası olarak hizmet verdi.

Sonraki yıllarda bu özelliğini yitiren Hatay Meclis Binası, 80 yıllık tarihi boyunca sinema salonu, künefe salonu, lokanta, restoran gibi iş kollarına hizmet veren bir mekân olarak kullanıldı. Valilik, 2019 yılında harekete geçere özel şahsa ait olan meclis binası ile yanındaki tarihi konağı satın alarak kamulaştırdı ve restorasyon sonrası kültür ve sanat merkezi olarak kullanılmasını sağladı.

Hatay Meclis Binası Depremde Yıkıldı

Sizler de deprem konusunda bulunduğunuz konumu belirtmek adında Kayıp Rıhtım Forum’da yer alan başlığa göz atabilir, sosyal medyada erişimin kısıtlanması durumunda, bizleri Google News üzerinden de takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Gaziantep Kalesi Deprem Hasar

Hititler Tarafından İnşa Edilen Tarihi Gaziantep Kalesi Depremde Hasar Gördü

Tarihi Antep Evleri Deprem

Tarihi Antep Evleri Deprem Felaketinde Büyük Zarar Gördü