in

Haydarpaşa Garı, Arkeopark Gar Kompleksi’ne Dönüşüyor: Tasarımı ile Dünyada İlk Olacak

Haydarpaşa Garı restorasyon çalışmaları sürüyor. Arkeopark Gar Kompleksi’ne dönüşecek yapı, kısmi olarak gar görevini de sürdürecek.

Haydarpaşa Garı, Arkeopark Gar Kompleksi
- Reklam -
- Reklam -

Haydarpaşa Garı için restorasyon çalışmaları devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu konuya dair açıklamalarda bulundu. Bakan, Arkeopark Gar Kompleksi olarak adlandırdığı çalışmanın tasarım açısından “dünyada bir ilk” olacağını vurguladı.

1908 yılında İstanbul’un Kadıköy ilçesine inşa edilen ve Bağdat Demiryolu hattının başlangıcı olması nedeniyle her zaman önemli bir yere sahip olan Haydarpaşa Garı; uzun süredir restore ediliyor. Yapı 2010 yılındaki yangında ağır hasar görmüştü. Sonrasında ise Ankara – İstanbul Yüksek Hızlı Tren projesi kapsamında 2012 yılnıda seferlere ara verildi. 2013 yılında ise gar tamamen kapatıldı.

Bulunduğu bölgedeki Khalkedon Antik Kenti’ne ait kalıntılarla da dikkatleri üzerine çeken Haydarpaşa’da restorasyon sürecine devam ediliyor.

- Reklam -

Bakan Karaismailoğlu, çalışmaları ziyaret etti. Yaptığı ilk açıklama ise, “İstanbul’un tarihine ışık tutan arkeopark, tarih turizmi açısından önemli bir çekim noktası haline gelecek,” oldu.

Haydarpaşa Garı “Arkeopark Gar Kompleksi”ne Dönüşecek

Yeniden hizmete açılıp açılmayacağı merak edilen gar hakkında, Bakan Karaismailoğlu dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Karaismailoğlu garın tarihi geçmişine şu sözlerle dikkat çekti:

“Haydarpaşa Garı, İstanbul halkının gözbebeği olan, hepimizin ortak değeri. Herkes bilsin ki; Haydarpaşa Garı emin ellerdedir. Yüz yıldan fazla bir zaman İstanbul’u demiryolları ile Anadolu’ya, Bağdat’a ve Hicaz Bölgesi’ne bağlayan Haydarpaşa Garı, sadece İstanbul’un tarihi açısından değil tüm Türkiye’nin tarihi açısından değerlidir.”

Haydarpaşa Garı, Arkeopark Gar Kompleksi

Haydarpaşa Garı Restorasyon Çalışmalarında Sona Yaklaşılıyor

Bakan, çalışmalarda sona yaklaşıldığını şu sözlerle ifade etti:

“Kurul izinleri ve İstanbul Arkeoloji müzeler müdürlüğünün kontrolünde; 1. etap olan Haydarpaşa Gar Binasının komple tadilatı çalışmalarına 7 Aralık 2015 tarihinde başladık. 15 Şubat 2019 tarihinde tamamlayarak geçici kabulünü yaptık.11 Mayıs 2018 tarihinde ise Haydarpaşa Gar Binası Ve Müştemilatı 2. Etap Restorasyonuna başladık. Görüldüğü üzere çalışmalarımızda sona yaklaşıyoruz. Ancak malum İstanbul kadim bir şehir.”

“Türkiye ve Dünyada Bir İlk”

Bakan, Arkeopark Gar Kompleksi’nin tasarım açısından Türkiye ve dünyada bir ilk olacağını ifade etti:

“Bu kapsamda yeni bir çalışmamız var. Tarihi Haydarpaşa Gar alanı; Arkeopark Gar Kompleksi tasarım konseptiyle Türkiye ve Dünya’da bir ilk olacak. İstanbul’un tarihine ışık tutan arkeopark, tarih turizmi açısından önemli bir çekim noktası haline gelecek.”

- Reklam -

“Restorasyon, müze ve arkeopark çalışmalarımız tamamlandığında Haydarpaşa Garı eskiden olduğu gibi demiryolu faaliyetlerine de yeni yüzüyle kısmen devam edecektir. Gar Binası ulaşım hattımızın bir parçası olarak halkımızın hizmetinde olacaktır. Bizlere bırakılan bu kıymetli mirası eski halinden daha iyi bir durumda, işlevleri artmış olarak canlılığıyla halkımıza açacağız.”

Haydarpaşa Garı, Arkeopark Gar Kompleksi

Kültürel Mirasa Sahip Çıkılacak

Bakan, kültürel mirasa sahip çıkacaklarını ifade ederken restorasyon çalışmalarının kısa süre içerisinde sona ermesini beklediğini de belirtti:

“Buradaki kültürel mirasları açığa çıkarıp sahip çıkmamız gerekiyor. Gar binasında da çalışmalar devam ediyor, belirli bir aşamaya gelindi, kısa zamanda oradaki restorasyon çalışmalarını bitiriyoruz. Ama buradaki faaliyetin, arkeolojik kazıların bir an önce bitmesi lazım ki planlarımızı yapalım. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte buranın geleceği ile ilgili projeler hazırlıyoruz bir taraftan. Hem kültürel mirasa sahip çıkarak buradan çıkan antik kalıntıların sergileneceği bir müze, hem de buranın bir istasyon ve ulaşım aksı olarak da hizmet vermesi için ikisini birbiriyle harmanlayarak kısa zamanda İstanbulluların ve Türkiye’nin hizmetine sunmak için hummalı bir çalışma yürütüyoruz. Buradaki incelemelerimiz sık sık devam edecek, çünkü çok önem verdiğimiz bir yer. Gerek gar binası, gerek istasyon bölgesindeki arkeolojik alanla ilgili çalışmaları inşallah en kısa zamanda bitiririz diye sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Açıklamada garın “ulaşım hattının parçası” olarak hizmete devam edecek olması, kuşkusuz bu restorasyonun en dikkat çekici haberi olarak karşımıza çıkıyor. Müze ve arkeopark çalışmalarında ise ortaya çıkacak manzarayı merakla bekliyoruz.

Arkeopark Gar Kompleksi için resmi bir açılış tarihi ise şu an için paylaşılmadı.

Peki siz bu çalışmayı nasıl karşılıyorsunuz? Ülkemizde alışılageldik restorasyon haberlerinin dışına bu defa çıkılabilecek mi dersiniz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: AA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Düz Dünyacılar Uzay Kampanya

Düz Dünyacıların Liderini Uzaya Götürmek için Para Toplanıyor

Old fragmanı

M. Night Shyamalan’ın Old Adlı Filminden İlk Tanıtım Fragmanı Yayınlandı