in ,

Üsküdar’ın Tarihi Köşkü Defineciler Tarafından Talan Edildi: 130 Yıllık Binada Zarar Çok Büyük

Üsküdar’daki tarihi Kandilli Köşkü define avcılarının hedefi oldu. 130 yıllık bir geçmişe sahip olan bina adeta “yağmalandı”.

Üsküdar kandilli köşkü define talan
- Reklam -
- Reklam -

Defineciler tarihi ve arkeolojik değerlerimize zarar vermeyi sürdürüyor. İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunan tarihi Kandilli Köşkü, kaçak kazık yapmak isteye defineciler tarafından talan edildi. Kent Araştırmacısı Berk Erkent köşkün derhal korunma altına alınmasının şart olduğunu ifade etti.

Üsküdar’ın Kandilli mahallesinde bulunan Kandilli Köşkü, 1893 yılında Osmanlı Bankası’nın kurucuları arasında yer alan İngiliz David Glavany tarafında yaptırıldı. Kum taşı ve granitten yapılan köşk duvarları sayesinde bina bugünlere dek ayakta kalmayı başardı. Ancak sadece “ayakta kalması” defineciler tarafından yağmalanmasına engel olamadı.

Üsküdar kandilli köşkü define talan

- Reklam -

Kandilli Köşkü’nde hak sahipleri arasında yaşanan mahkeme süreci devam ediyor. Bu sırada ise köşk define avcılarının uğrak merkezi haline geldi. Seneler süren bakımsızlığa define avcılarının istilası eklenince köşk tanınmaz hale geldi. Ahşap merdivenler yıkıldı, evin eşyaları hırsızlar tarafından çalındı.

“Tarihi Kandilli Köşkü Bir An Önce Koruma Altına Alınmalı”

Tarihi Kandilli Köşkü’nün önemli bir kültür mirasını olduğunu belirten Kent Araştırmacısı Berk Erkent şu ifadeleri kullandı:

“Tarihi Kandilli Köşkü bizler için çok önemli bir kültür mirası. Yaklaşık 130 yıllık bu tarihi köşk boğazın iki yakasına nazır bir konumda yer alıyor. Köşk 1983 yılında Osmanlı Bankası kurucularından İngiliz bir kişi tarafından inşa edilmiştir. Şu an için ise mülkiyeti ile alakalı bazı problemler yaşanmaya devam ediyor.”

kandilli köşkü

Erkant durumun geldiği üzücü noktaya dikkat çekti, yetkililere çağrıda bulundu:

- Reklam -

“Aslında hepimize ait olan bu miras, bazı farklı niyetli kişiler tarafından tarafından talan edilmiş vaziyette. Bu gibi önem arz eden yapıların özellikle koruma altında olması gerekiyor. Köşkün son hali ise gerçekten düşündürücü ve üzücü. Definecilerin bu arayışı aslında hiçbir zaman bitmeyecek fakat buralarda yaptıkları çalışmalarda arayışlarda bu tarihi dokulara önem vermeleri gerekir.

“Köşkün şu an duvar ve zeminlerinde açılmış çukur alanlar var. Tarihi Kandilli Köşkü’nün bir an önce koruma altına alınması ve gerekenin yapılması hepimiz için sevindirici bir haber olacaktır.”

Köşkten yayınlanan son fotoğraflar hayli üzücü bir tablo çiziyor.

Üsküdar kandilli köşkü define talan

Siz bu gelişmeyi nasıl karşılıyorsunuz? İstanbul’un merkezinde böyle bir vandallığın yaşanabilmesi hakkında görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: İHA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Hukukta cezası nedir bilmiyorum ama bu haberleri gördükçe içimden ‘‘bence bu defineciler vb. vatan hainliği ile yargılanmalılar’’ diye geçirip sinirleniyorum yüksek sesle. :angry:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kabuk - Zeynep Kaçar | Haftanın Kitabı #177

Kabuk – Zeynep Kaçar | Haftanın Kitabı #177

chris hemsworth thor: love and thunder

Thor: Love and Thunder Çekimleri Tamamlandı