in ,

Kanye West’ten Evsizlere Star Wars Temalı Konut Projesi

Ünlü müzisyen Kanye West, evsizler için Star Wars evrenindeki Tatooine gezegenindeki yapılardan esinlenen konutlar inşa etmek istemiş.

Star Wars
- Reklam -
- Reklam -

Kanye West son yılların popüler müzisyenlerinden birisi. Peki yakın zamanda evsizler için inşa ettirmeye başladığı bu Star Wars temalı evlerden ve bu evlerin başlarına gelenlerden kimler haberdar?

Özellikle prefabrik, parasal anlamda karşılanabilir, modüler ve ekolojik yapılar, son yılların gözdesi haline geldi. Ülkemizde belki de daha yeni olan bu akım, yurt dışında çoğu yerleri etkisine almış durumda.

İşte Kanye West de bunun etkisi ve iyi bir iş yapma amacıyla olsa gerek, duruma el atarak, evsizler için Star Wars temalı konutlar tasarlamış. Ünlü müzisyen, Forbes ile yapılan bir röportajın parçası olarak da bizlere bazı mimari prototipler sunmayı da ihmal etmemiş.

- Reklam -

West, Star Wars serisindeki Luke ve Anakin Skywalker’ın evi olan Tatooine isimli çöl gezegeni için tasarlanan evlerden ilham aldıklarını belirtiyor.

Evlerin Büyük Oranda Yer Altında Olması Planlanıyordu

Başlarına gelen son olaydan önceki ana kadar yapılan üç prototip, kubbe şekilli ve olabildiğinde geniş gözüküyordu. Bu prefabrik ünitelerin, neredeyse tepe kısımlarında bırakılan ışıklıklarına kadar yer altında olması planlanıyordu.

kanye west star wars 2

Tunus çölündeki sette çekilen Tatooine evlerinin tasarımında da kubbeli toprak evler bulunuyor. Tunus’taki bu toprak evlerin de ortamının serin olması için zemine gömüldüğü düşünüldüğünde,tasarımın çıkış noktası da net bir şekilde anlaşılmakta.

West aynı zamanda “dünyayı daha iyi bir yer yapmak” mottosuyla mimarları ve endüstriyel tasarımcıları bu projeye davet etmişti. Mimarlığa olan tutkusu göz önüne alındığında dünyanın tasarım yoluyla kurtulabileceği yönündeki görüşleri de belki bu projede etkilidir, kim bilir?

Madalyonun Öteki Yüzü

Ama açık olmak gerekirse bu durum ne derecede uygun? Öncelikle inşa edilecek alandaki hava olayları ve Tunus çölündeki hava olayları benzer mi? Sonuçta yerel malzeme ve yerin şartları düşünülerek yapılan yapı her zaman diğer örneklere göre daha olumludur. Eğer amaç ekoloji ve daha iyi bir dünya ise, iki yerin durumu birbiriyle ne kadar uyumlu? Bu yapılar evsizler için olabilir ancak acaba onlar yer altında, özellikle de koşullar bu durumu gerekli kılmıyorsa, ne dereceye kadar konforlu bir hayat sürebilecekler?

- Reklam -

kanye west star wars

Bu durumla alakalı sorulacak başka sorular da olsa şu an için bunlar önemini yitirmiş durumda. Çünkü bu kubbeli fütüristik binaların, gerekli izinlerin alınmadığı ve gelen şikayetler doğrultusunda, biri hariç hepsi yerle bir edildi!

Her ne kadar projenin arka planında soylu bir amaç olsa da uygun izinlere sahip olmak önemli bir gereklilik.

Peki siz bu Star Wars temalı evler hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın!


* Star Wars Filmlerinde Olması Düşünülen Fakat Gün Yüzü Görmeyen 10 Şey

Kaynak: Dezeen

Göksu Yıldırım

Anadolu Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunuyum. Basit bir düşüncemin büyüyerek gerçeğe dönüşmesini izlemekten hoşlanırım. Zamanımı bir taraftan hayal kurarak, diğer taraftan ise ayaklarımın yere sağlam basmasına çalışarak geçirmekteyim.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

neo cab inceleme

Neo Cab İncelemesi: Taksimetre Açık mı?

Haftanın Kitabı #119 – Zima Mavisi

Haftanın Kitabı #119 – Zima Mavisi