in , ,

Notre Dame’ın Meşhur Gargoyleleri Evlat Edinilebilecek: Katedrale Destekte Bulunmak İsteyenlere Tuhaf Teşvik

Notre-Dame Katedrali’ndeki yangın sonrası restorasyon çalışmaları sürüyor. Başlatılan kampanya ile ikonik gargoyleleri evlat edinmek artık mümkün!

Notre Dame Gargoyleleri Evlat edinme katedral
- Reklam -
- Reklam -

Paris’in simge noktalarından Notre-Dame Katedrali’nde 2 yıl önce çok ciddi bir yangın yaşanmıştı. O günden beri yapıyı eski haline getirebilmek için restorasyon çalışmaları sürüyor. Bir yardım kuruluşu ise katedralin meşhur gargoyleleri için tuhaf bir kampanya başlattı. Evlat edinilecek olan gargoylelerden ciddi bir gelir elde edilmesi bu paranın restorasyonda kullanılması planlanıyor.

Başkent Paris’te 15 Nisan 2019 tarihinde yaşanan yangın, 857 yıllık Notre Dame Katedrali ciddi hasar görmüştü. Ünlü oyun serisi Assassin’s Creed’den tutun da pek çok şirket ve kuruluş katedral için yardımda bulundu. Ancak görünen o ki hâlâ istenilen seviyeye ulaşılabilmiş değil.

Koronavirüs pandemisi de yenileme çalışmaları için gerçekleştirilen para toplama uğraşlarını sekteye uğrattı. Restorenotredame.org sitesi de yenilikçi bir kampanya başlatarak dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

- Reklam -

Notre Dame Katedrali’nde Gargoyle Restorasyonu için “Evlat Edinme” Çözümü

“Friends of Notre-Dame de Paris” (Notre Dame Dostları) adını taşıyan kâr amacı gütmeyen kuruluş, yapının bazı kısımlarını “sahiplendirmek” için kolları sıvadı. Sahiplendirilme listesine alınan bölümler arasında katedralin dış cephesini süsleyen ve gotik mimarinin en keskin örneklerinden olan gargoyleler de bulunuyor. İnsanlar artık bir gargoyleyi “evlat edinerek” onun restorasyonu için maddi yardımda bulunabilecek, böylece süreç kısım kısım da olsa hız kazanmış olacak.

Restorasyon sürecine dair Fransa Cumhurbaşkanı Macron, bunun bir seferberlik olduğunu ve önümüzdeki üç yılın restorasyon ile geçeceğini ifade etmişti. Katedrali yılda ortalama 13 milyon kişi ziyaret ediyor. Ülkenin hedefi ise yenileme çalışmalarının Fransa’da gerçekleştirilecek 2024 Olimpiyat Oyunları’na yetiştirilmesi.

Şimdiye dek bütün restorasyon çalışması için 833 milyon dolarlık bir bağış toplandı. Bu sayı bir rekor olarak tanımlanıyor. Koronavirüs salgını, yapının yenileme çalışmalarını ciddi şekilde aksattı.

notre dame katedrali yangını paris

- Reklam -

Facianın yaşandığı tarihte o sıradaki çalışmalar için kullanılan iskelet, yangın sırasında feci şekilde erimişti. O iskeletin 300 tonu bulan artıklarının temizlenmesi bile bir yıllık bir süre gerektirdi.

Çalışmaların söz verildiği gibi 26 Temmuz 2024 tarihinde Paris’te başlaması beklenen Yaz Olimpiyatları’na yetişip yetişmeyeceği merakla bekleniyor.

Siz bir gargoyle evlat edinme konusunda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Sputnik

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

fransa gençer kültür harcamaları kart

Fransa, Gençlerine Kültür Harcamaları için 300 Avro Verecek

Mark Ruffalo Poor Things

Mark Ruffalo, Emma Stone ile Yorgos Lanthimos’un Yeni Filmi “Poor Things”te Rol Alacak