in ,

Michael Jackson: Bir Dünya Yıldızı ve Pop Müziğinin Kralı

Michael Jackson kimdir? Pop müziğinin efsane isminin sahneye ilk çıkışından trajik ölümüne kadar bütün hayatı bu yazıda sizleri bekliyor.

michael jackson kimdir
- Reklam -
- Reklam -

Michael Jackson… Afro-Amerikalı şarkıcı, besteci, söz yazarı ve dansçı olan popun kralının müzik, şöhret ve sansasyonel haberlerle dolu hayatına birlikte göz atalım.

“Eğer dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek istiyorsan,
dön aynada kendine bak ve değişime kendinden başla!”

Michael Jackson, 29 Ağustos 1958’de Amerika’nın Indiana eyaletinde doğmuştur. Ünü Amerika’nın sınırlarını aşarak kısa zaman içerisinde tüm dünyaya yayılmıştır. 2009 senesinde aramızdan ayrılmış olsa da bir marka, slogan, ölümsüz bir sanatçı olarak hâlâ hayatımızın her yerinde.

- Reklam -

Düşünsenize; onun adı ile markalar oluşturuluyor, üzerinizdeki bir tişörtte ya da aksesuarda onun yüzü var ve günümüzün tüm dünyaca ünlü yıldızları onu örnek alıyor. Dünya onu dinliyor, onu konuşuyor ve bu dünyadan böyle bir adam geçti.

Hakkındaki tüm haberlere, sansasyonel yaşamına ve birçok söylentiye rağmen onun popun kralı olduğu gerçeğini değiştirmeye kimsenin gücü yetmez doğrusu. O bu dünyaya mucize olarak gelmiş bir ilah, bir yıldız, dünyaca başarılı bir sanatçıdır.

Thriller Albümü İle Gelen Efsane Şarkılar

Müziğe ilk adımını 1960’lı yılların başında büyük erkek kardeşleri ile babası tarafından organize edilen “The Jackson Brothers” isminde bir grup kurarak, gece kulüplerinde şarkı söyleyerek ve yarışmalara katılarak atmıştır.

michael jackson dans

Kısa zamanda ses ve dans yeteneği fark edilen Michael, küçük kardeşini de gruba dâhil ederek “The Jackson 5” olarak grubun adını değiştirmiştir. Harlem-New York’da bulunan Apollo Tiyatrosu’nda yarışmada birinci olarak dönemin ünlü R&B plak şirketi Motown’ın kurucusu Berry Gordy’nin ilgisini çekmeyi başarmıştır. 1968 de Motown ile sözleşmeyi imzaladıktan sonra California’da yaşamaya başlamış ve yıldızı hızla parlamıştır.

Çıkardığı ilk dört single da listelerde birinci sırada yer aldı. Kendine özgü müzik tarzı ve dans hareketleri tüm gözleri üzerine çevirtmeyi başardı. Bestelerini topladığı albümü piyasada 2 milyon satarak dünyada büyük bir ses getirdi.

1982 yılı ise popun kralı için bir dönem noktası oldu. Çünkü onu efsane yapan albüm “Thriller”ı dinleyicilerin beğenisine sundu. Billie Jean, Wanna Be Startin ve Beat It gibi unutulmayacak efsane şarkılar arasına girdi.

Kısa film tadında yayınladığı klipleri çok büyük yankılar uyandırdı. Billie Jean şarkısını seslendirirken “moonwalk” denilen ayak kaydırma hareketi Michael Jackson’ın imzasıyla tarihe geçti.

michael jackson

1984 yılında 12 dalda aday gösterildiği Grammy’den 8 ödülle ayrıldı. Aynı yıl 8 Amerikan Müzik Ödülü, 3 MTV Müzik Ödülü ve Üstün Başarı Ödülü aldı.

- Reklam -

Bu sıralarda kardeşleriyle birlikte oynadığı reklam filmi çekiminde Michael’ın başına çok talihsiz bir olay geldi! Havai fişek gösterisi sırasında saçları alev alarak cildinde ciddi hasarlar meydana getirdi. Şirkete dava açan Michael davayı kazandı ve tedavisini yapan hastaneye bağışladı. Jackson Kardeşlerin albümü için 5 aylık bir turne düzenlendi ve bu turne sırasında adı Hollywood yıldızlar geçidine eklendi. Dünyaca konuşulan yardım projelerine imzalar atarak adını daha çok konuşturdu.

Yeni Bir Michael Jackson

1986 senesinde Captain EO adlı kısa filmde rol aldı. Pepsi sponsorluğunda çıktığı turneden dönüşünde Bad şarkısına klip çekti. Fakat klipteki yeni Michael Jackson görüntüsü şarkıdan daha çok konuşuldu. Hem yüzünde hem de ten renginde çok belirgin değişiklikler vardı. Medya, zenci olmaktan utandığı için kendini beyazlatmaya çalıştığı gibi hakkında haberler yapmaya başladı. Burun estetiği, alın aldırma, dudak inceltme gibi ameliyatlar yaptırdığına dair haberler dünya basınında konuşuldu.
“Yalan, kısa mesafe koşucusudur ama gerçek, maratonlar koşar.”
Moonwalker müzikal filmi 1988 senesinin en çok konuşulan yapıtı oldu. Artık dünya çapında zirveye oturmuş müziğin kralıydı!

Çok küçük yaşlarda hayata atılan Michael, içindeki çocukluk özlemi ile evinin lunaparktan hayvanat bahçesine, kocaman bir göle kadar kendine özel bir dünya kurdu. İlerleyen yıllarda bu çiftlikte misafir etmiş olduğu küçük çocuklara cinsel tacizde bulunduğu iddialarıyla karşılaştı ve herkes onu yargıladı.

michael jackson çocuk

Black or White klibi büyük olay yarattı. Sözde klip ırkçılık, şiddet ve cinselliğe gönderme yapılıyor gibi konuşuldu. Tüm bu sansasyonel haberlere rağmen 17 milyonluk efsane satışlara imza attı.

Sosyal sorumluluk çevresinde hümanist projelere imza atmaya devam etti. “Heal The World Foundation” adı ile bir fon kurdu ve muhtaç çocukların daha iyi şartlar altında yetişmesi için çalışmalar yaptı.

35. Grammy Ödülü’nde “Yaşayan Efsane” ödülü verildi. Efsane Rock şarkıcısı Elvis Presley’in kızı Lisa Marie Presley ile 1995’in sonuna doğru hayatını birleştirdi. 19 ay süren evlilik büyük tartışmalarla son buldu. Michael’dan ayrılan Lisa bir açıklama yaparak, Michael’ın çocuklara cinsel taciz uyguladığı iddialarının medyanın yalanları olduğunu, Michael’ın sağlıklı bir erkek ve bir eşcinsel olduğunu söyleyerek tüm dünyanın kafasını karıştırdı.
“Çocuklar hiçbir şeyde her şeyi bulurlar. Yetişkinler ise her şeyde hiçbir şeyi.”
Kız kardeşi Janet Jackson ile söylediği ve klibini çektiği Scream şarkısı tüm zamanların en pahalı şarkısı ve en çok dinleneni oldu. 1996’da turnesi sırasında Deborah Jeanne Rowe ile evlendi. Bu evlilik sırasında biri kız biri erkek iki çocuk evlat edindi. Fakat bu evlilik de fazla sürmedi ve 1999’da boşandı.

2001’in eylül ayında solo kariyerinin 30. yılını doldurdu. 2003’te basında Michael’ın dinini değiştirip İslamiyet’i seçtiği ve Müslüman olduğu yönünde haberler çıktı. 2005’te ise cami yaptırdığı haberleri çıktı.

moonwalk

Michael Jackson’ın Şüpheli Ölümü

25 Haziran 2009 tarihinde evinde baygın olarak bulundu. Yapılan tüm müdahalelere rağmen hayata tutunamadı ve aramızdan ayrıldı. Cenazesinin ardından anma etkinlikleri tüm dünya tarafından izlendi. Adli tıp açıklamasına göre ölüm nedeni cinayetti. Propofol, Midazolam ve Lorezepam adlı, bir araya getirildiğinde vücuda zarar veren üç ilacı aynı anda kullandığı ortaya çıktıktan sonra, kişisel terapisti Conrad Murray hakkında soruşturma açıldı.

Müzik, kariyer, sanat, şöhret, zenginlik, sansasyonel olaylar, dans, mutsuz evlilikler ve üstün başarılarla dolu yaşamına veda eden Michael Jackson’ı Earth Song şarkısı ile anıyorum…

YouTube video

Sizler de Michael Jackson hakkındaki düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yeşim Teke

“Gerçeklik hayal kurmakla başlar.” Mitoloji, sinema, okültizm, sanat tarihi ile ilgileniyor ve yazıyorum. Roman yazarıyım, çiziyorum ve tasarımlar yapıyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for ktekil ktekil dedi ki:

    1995’te MTV ödül törenindeki canlı performansı, sahne şovu olağanüstüdür. Herkes mutlaka izlemeli:

    “Dangerous”:

  2. Avatar for erce erce dedi ki:

    Güzel bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık.

  3. Avatar for John_Doe John_Doe dedi ki:

    MICHAEL JACKSON’UN BAŞROLDE OYNADIĞI FİLMLER.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

WeCrashed Dizisi Jared Leto - Anne Hathaway

WeCrashed Dizisi Jared Leto ve Anne Hathaway ile Geliyor

Elon Musk Clubouse

Elon Musk, Clubhouse’ta Gelecek Planlarından Bahsetti