in

RTÜK, Spotify Sonrası Şimdi de Deezer ve Tidal’ı Uyardı

RTÜK, Spotify’dan sonra şimdi de Deezer ve Tidal uygulamalarını uyardı. Platformlar, 72 saat içerisinde lisans almazsa erişime kapatılacak.

RTÜK Deezer Tidal Uyarı
- Reklam -
- Reklam -

Dijital yayın platformlarının RTÜK denetimine girmesini onaylayan düzenlemenin Resmi Gazete’de ilanından sonra, denetim kurulu hamlelerini yapmaya devam ediyor. Geçen haftalarda, lisans alması için Spotify’ı işaret eden Radyo ve Televizyon Üst Kurulu; şimdi de Deezer ve Tidal adlı müzik uygulamalarını uyardı. Erişim engeli gelebilir.

Netflix, Blutv, puhutv, Tivibu gibi dijital yayın servislerinin 1 Ağustos 2019’da yasalaşan “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik” ile RTÜK denetimini adeta “sanal aleme” taşımıştı.

İnternet üzerinden yayın yapan bu dijital platformların denetimini de üstlenen RTÜK, aynı zamanda 100 bin TL’lik lisanslama ücreti ile birlikte bu mecraların abonelik ücretlerinin de binde beşini talep ediyordu.

- Reklam -

Kurul, ilk başlarda Netflix ile “içerik denetimi” anlamında kimi sıkıntılar yaşamış olsa da son gelen haberler her iki tarafın da birbiriyle anlaştığını göstermişti.

RTÜK, Deezer ve Tidal’a 72 Saat Süre Tanıdı

RTÜK, şimdi de yeni uyarısını müzik uygulamaları Deezer ve Tidal için yaptı. Henüz RTÜK’ten lisans almamış olan bu iki platform, eğer 72 saat içerisinde 3 aylık lisans ücretini yatırmazsa; platformlar erişim engeli ile karşı karşıya kalabilecek.

Deezer, 2007 yılından beri hizmette olan web tabanlı bir müzik yayın servisi. Spotify benzeri bu platforma ücretli bir şekilde abone olmak mümkün.

Tidal ise abonelik tabanlı bir müzik aktarım yazılımı. 2014 yılından beri yayında olan uygulama; 50’den fazla ülkede aktif olarak yayın yapmakta.

RTÜK Uyarı

- Reklam -

Şu ana dek RTÜK’ün lisans talebine karşı çıkan herhangi bir platform olmadı. Hatırlayacağınız gibi MUBI ve Cine5 dahil olmak üzere bu uyarı ile karşılaşan tüm mecralar; yükümlülüklerini yerine getirmişti. Hatta Spotify’ın Türkiye’de ofis açacağı bilgisi de geçen günlerde paylaşılmıştı.

Deezer ve Tidal ile birlikte RTÜK tarafından uyarılan yeni platformlar şu şekilde:

https://serikajanstv.com, www.enbursa.com, https://www.kent19.tv, https://www.tidal.com, https://www.deezer.com ve www.radiokent.net.

Peki siz bu politikayı nasıl buluyorsunuz? Bu tip dijital platformların lisans almak zorunda kalması ve denetime tabi tutulması doğru mu? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: Rtuk.gov.tr

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Son Kelime - Patricia Forde (Liste 2)

Son Kelime: Patricia Forde’un Distopik Serisi Liste, 2. Kitabıyla Devam Ediyor

Prison Break 6. sezon Michael Scofield Wentworth Miller

Prison Break 6. Sezon Gelirse Michael Scofield Yer Almayacak