in

Spotify, Erişim Engeli İhtimali ile Karşı Karşıya: RTÜK’ten Uyarı

Spotify erişim engeline takılabilir! RTÜK, dijital müzik platformunun tıpkı Netflix gibi lisans başvurusunda bulunması gerektiğini belirtiyor.

spotify erişim engeli rtük
- Reklam -
- Reklam -

Türkiye’deki pek çok dijital yayın servisi gibi Spotify da RTÜK kıskacında. Müzik dinleme platformu, eğer gerekli lisans başvurusun uyapmazsa Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun getireceği erişim engeli ile karşılaşabilir.

Hatırlanacağı üzere geçen temmuz ayında MUBI ve Cine5‘in de aralarında bulunduğu yayıncılara uyarı gelmiş ve lisans almazlarsa mecralarına erişim engeli geleceği duyurulmuştu. Anadolu Ajansı’nın edindiği yeni bir bilgiye göre, çevrimiçi yayın platformlarının çoğu lisans başvurusu yaptı. Daha önce geciktiği söylenen MUBI de dahil olmak üzere Netflix ve Amazon Prime gibi dev şirketler de gerekli lisans başvurularını yaptı. Ancak yine dünya çapında faaliyet gösteren bazı yayıncıların ise bu başvuruyu yapmakta geciktiği bildirildi.

RTÜK Üst Kurul, İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığının incelemeleri neticesinde Spotify ile FOXplay platformlarının open.spotify.com ve www.foxplay.com.tr adreslerinden internet ortamında isteğe bağlı yayıncılık faaliyeti gerçekleştirdiğini, Paylaş FM‘in www.paylasfm.com internet ortamından radyo yayını, Medyaport TV‘nin de medyaporttv.com adresinden lisanssız televizyon yayını yaptığını belirledi.

- Reklam -

spotify foxplay rtük

Yapılan incelemelerin ardından, RTÜK 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un; “Yayın hizmetlerinin internet ortamından sunumu” ile Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik’in “İnternet ortamından yayın lisansı almadan yapılan yayın hizmetleri” maddeleri gereğince uyarı niteliğindeki duyurusunu yaptı.

Spotify ve Diğer Yayın Kuruluşlarının Lisans Başvurusu İçin 72 Saati Var

Üst Kurul, yaptığı duyuruda başvuru dilekçesi ve taahhütnameyle yayın lisansı başvurusunda bulunabileceğini; üç aylık lisans ücretini peşin ödeme sonrası, yayıncıların üç ay daha aktif olarak yayın yapabileceğini belirledi.  Ayrıca belirtilen süre içerisinde ilave 3 aylık yayın lisansı ücretini peşin ödemeleri fakat internet ortamından yayın lisansı verilmesi işlemlerinin tamamlanamaması durumuna da yer verildi. Bu işlemi yapan yayıncılar bir 3 ay daha yayın hizmetlerini sunabilecekler.

- Reklam -

Spotify Erişim Engeli Rtük

Yapılan duyuru sonrası başvuru yapmayan kuruluşların 72 saat içerisinde yayınlarına son vermesi gerekiyor. Eğer başvuru yapmaz ve yayınlarına devam ederlerse RTÜK, yasa gereği ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacak. Sulh ceza hakimliğinden istenecek erişim engeliyle yayıncıların Türkiye’deki yayın servislerine erişim yasağı gelecek.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce ülkemizde milyonlarca kullanıcısı bulunan Spotify’a erişim engeli gelir mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum‘da paylaşabilirsiniz.


* Minnoşlar RTÜK Kararı: Netflix’in Tepki Çeken Yapımında Son Durum

Kaynak: Sputnik

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kilit - Yaşar Özdemir

Kilit: Toprakla Ateşin Kavgasında İnsanoğlunun Hikâyesi

The Gentlemen

The Gentlemen Dizi Oluyor: Guy Ritchie Kendi Filmini Ekrana Uyarlıyor