in

Spotify, RTÜK’ten Son İkazı Aldı: Erişim Engeli Gelebilir

Spotify dahil 4 dijital yayın platformu için son ikaz: 72 saat içerisinde lisans alınmazsa erişim engeli ve yaptırımlar yolda.

Spotify, RTÜK Erişim Engeli
- Reklam -

Dijital yayın servislerinin RTÜK denetimine girmesi sonrası; bazı platformlar zor anlar yaşıyor. Çevrimiçi müzik dinleme programı Spotify da onlardan birisi. RTÜK, yayınladığı yeni bildiri ile aralarında Spotify’ın da bulunduğu 4 mecra için lisans başvurusu talebinde bulundu.

Geçen aylarda MUBI ve Cine5’in de bulunduğu pek çok dijital yayıncıya, eğer lisans alınmazsa erişim engeli geleceği RTÜK tarafından açıklanmıştı. Şimdi ise lisans uyarısı 4 farklı platform için gündemde: medyaporttv.com, paylasfm.com, open.spotify.com ve foxplay.com.tr.

RTÜK, daha önce bu platformlar için bir uyarıda bulunmuştu. Görünüşe göre denetleme kurulu ikinci bir uyarı ile işleri sıkı tutacağını işaret ediyor. Kurul, yukarıda bahsi geçen platformlara 72 saatlik süre tanıdığını açıklıyor.

- Reklam -

Denetleme kurulu, platformlar eğer 72 saat içerisinde üç aylık yayın lisans ücretini peşin olarak ödemezlerse erişim engeli talebinde bulunacağını; ilgililer hakkında da suç duyurusu yapılacağını belirtiyor. Türkiye’de geniş kesimlerce kullanılan Spotify’ın Türkiye ayağından ise henüz resmi bir açıklama gelmiş değil.

Spotify, RTÜK Erişim Engeli

Spotify, Türkiye’de Yasaklanabilir

RTÜK’ün resmi web sitesinde paylaştığı duyuru şu şekilde:

Yukarıda belirtilen internet sitelerinin;

Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin “İnternet ortamından yayın lisansı almadan yapılan yayın hizmetleri” başlıklı 10 uncu maddesi kapsamında;

İnternet ortamından yürütülen yayıncılık faaliyetine ilişkin olarak yayın lisansı başvurusunda bulunabileceği, başvuru talebini içeren dilekçesi ve eki taahhütname ile birlikte üç aya tekabül eden yayın lisans ücretini peşin olarak ödemesi halinde üç ay süresince yayınlarına devam edebileceği,

Belirtilen süre içerisinde internet ortamından yayın lisansı verilmesi işlemlerinin tamamlanmaması ve bu süre için de hesaplanacak yayın lisansı ücretini peşin olarak ödemesi halinde ilave üç ay daha yayın hizmetlerini sunabileceği,

- Reklam -

Başvuru talebini içeren dilekçesiyle birlikte taahhütnameyi sunmaz ve üç aya tekabül eden yayın lisans ücretini peşin olarak ödemez veya yayın hizmetlerine bu duyuruyu müteakiben yetmiş iki saat içerisinde son vermez ise Üst Kurul tarafından 6112 sayılı Kanunun 29/A maddesinin ikinci fıkrası uyarınca sulh ceza hâkiminden söz konusu yayınla ilgili olarak erişimin engellenmesi talebinde bulunulacağı ve ayrıca aynı Kanunun 33 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacağı,

İhtar olunur.

Neler Olmuştu?

1 Ağustos 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlananRadyo, Televizyon Ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik” ile yasalaşan karar, dijital platformları RTÜK denetimine sokmuştu. Bununla birlikte Netflix, Blutv, puhutv, Tivibu ve benzeri 600’ü aşkın yayıncı mecraları için RTÜK’ten lisans almıştı.

100 bin TL olan lisanslama ücretinin yanı sıra, platformların abonelik ücretlerinin binde beşini de RTÜK’e ödemesi gerekiyor. Bununla birlikte, denetleme kurulunun platformların içerikleri üzerinde de söz hakkı olduğu gerçeği var.

Netflix Türkiye

Peki siz Spotify’ın Türkiye’de erişim yasağı ile karşı karşıya kalabileceğini düşünüyor musunuz? RTÜK’ün lisans talebine yaklaşımınız nasıl? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* NBA 2K21 İncelemesi: Hikâye Temelli Bir Bakış

Kaynak: Rtuk.gov.tr

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for kalsedon.okur kalsedon.okur dedi ki:

    Markaları böyle zor durumda bırakmaları hoş değil. İnternete televizyonmuşcasına davranıyorlar. Neyse, umarım müzik dinleme keyfimiz bozulmaz diyelim.

  2. Avatar for Tansael Tansael dedi ki:

    Boşalttıkları kasayı bu şekilde doldurmaya çalışıyorlar. Spotify’a zam da gelebilir bundan sonra.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Orlando Bloom The Cleaners

The Cleaners Dizisi Yolda: Amazon Yapımının Başında Orlando Bloom Var

Gal Gadot - Cleopatra

Gal Gadot, Cleopatra Karakterini Canlandırmaya Hazırlanıyor