in ,

Shakespeare Uzmanından Çarpıcı Kıyas: “Taylor Swift Gerçek Bir Ozan”

Akademisyen ve William Shakespeare uzmanı, Grammy ödüllü müzisyen Taylor Swift ile Avon’un Ozanı’nı buluşturan bir kıyaslamaya imza attı.

Taylor Swift - William Shakespeare
- Reklam -
- Reklam -

William Shakespeare ve Taylor Swift, aynı makalede bir araya geldi. Shakespeare konusunda dünya çapında yetkinliği olan bir uzman, ünlü müzisyenle edebiyat dünyasının temel taşlarından Shakespeare’i karşılaştırdı

William Shakespeare konusunda dünya çapında uzmanlığı bulunan Sör Jonathan Bate, Taylor Swift’i Shakespeare de dahil olmak üzere tarihin en büyük yazarlarıyla kıyaslayarak onun için “gerçek bir ozan” tanımlamasını yaptı.

Eskiden Warwick Üniversitesi’nde Shakespeare üzerine dersler veren akademisyen Jonathan Bate, ünlü pop sanatçısının “birinci sınıf şov yıldızından” daha fazlası olduğuna ve ilk albümünden de anlaşılan “edebi bir duyarlılığa” sahip olduğuna inandığını söyledi.

- Reklam -

Taylor Swift

The Sunday Times Magazine için “Bir Shakespeare Profesöründen: Taylor Swift Neden Bir Edebiyat Devi?” başlıklı bir makale kaleme alan Bate, Swift’in konserlerinden birisi sırasında “hayatının en güzel gecelerinden birini” yaşadığını da yazdı.

William Shakespeare Uzmanından Taylor Swift’e Övgü

Bate yazısında şunları söyledi:

“Onun (çoğunlukla kadınlardan oluşan) coşkulu dinleyicilerinin birçoğunun ezbere bildiği şarkılarını dinlediğimde, ilk defa 15 yıl önce aklıma gelen bir düşünceyi doğruladım: Bu yalnızca birinci sınıf bir şov insanı değil, Taylor Swift gerçek bir şair.”

Jonathan Bate, müzisyenin Shakespeare’den nasıl ilham aldığını ve Love Story adlı parçası dahil Shakespeare’in karanlık anlarını yeniden yazarak eldeki materyali nasıl “daha lezzetli” hâle getirmeyi başardığını analiz etti.

Bate, Shakespare göndermelerini ilk defa Love Story’nin şu sözlerinde fark ettiğini aktardı:

“Sen Romeo’ydun, çakıl taşları atıyordun / Ve babam, ‘Juliet’ten uzak dur,’ dedi.”

Taylor Swift - William Shakespeare Karşılaştırma

Akademisyen, yaklaşık 13 yıl önce yayınlanan Love Story parçasını, “akılda kalıcı nakaratı, sürükleyen ritmi ve banjo ile mandolinin ustaca kullanımı sayesinde neredeyse mükemmel bir pop şarkısı,” olarak tanımladı.

Shakespeare Derslerinde Swift’e Atıf

Bate ayrıca Swift’in ilk albümü Fearless’ı bu parçayı duyduğu anda satın aldığını ve bunu Warwick Üniversitesi’ndeki öğrencilerine Shakespeare’in yıllar içinde nasıl değişip günümüze adapte olduğunu göstermek için kullandığını söyledi.

- Reklam -

“Örneğin şu balkon. Orijinal metinde bulmaya çalışın. Balkon yok. Sadece, ’Ama bekle, şu pencereden hangi ışık kırılır? / Burası Doğu, Jüliet de güneşi’ mısraları var.

“Balkon, 18. yüzyılda en bilinen hâliyle David Garrick’in Drury Lane adlı sahne prodüksiyonunda kullanıldı.”

Ünlü akademisyen, Swift’in aynı zamanda Ernest Hemingway, Robert Frost ve Emily Dickinson’a atıf ya da gönderme yaptığı örnekleri de gün yüzüne çıkardı.

Bob Dylan

Bob Dylan Hatırlatması

Bate, tartışma yaratan yazısını şu sözlerle noktaladı:

“Seçkin eleştirmen Profesör Sir Christopher Ricks’in ısrarla savunması en sonunda Bob Dylan’a Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandırmıştı. Taylor Swift için henüz öylesini yapabileceğimi sanmıyorum. Ama takipte kalın.”

12 defa Grammy Ödülü kazanan Swift, dünya çapında 200 milyondan fazla albüm sattı. Çevrimiçi müzik dinleme uygulaması Spotify’da en çok dinlenen kadın sanatçı olarak kayıtlara geçen müzisyen; aynı zamanda ABD’de 1 milyondan fazla satan 5 albüme imza atmış tek şarkıcı.

Daha önce de Texas’taki Austin Üniversitesi, Taylor Swift’in şarkı yazım tekniklerini Shakespeare ile kıyaslayarak müfredatına almıştı.

Siz bu karşılaştırmanın dayanak noktası hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Mortal Kombat 2 Çekim Tarihleri Belli Oldu

“Mortal Kombat 2” Filminin Çekim Tarihleri Belli Oldu: Ölümcül Dövüş Yeni Bir Serüvene Atılıyor

Speak No Evil Filmi Yeniden

2022 Çıkışlı Korku Filmi “Speak No Evil” Yeniden Çekiliyor