SFWA (Amerikan Fantastik ve Bilimkurgu Yazarları Birliği) tarafından 1966’dan beri düzenlenmekte olan ve bu alanda dünyanın en prestijli etkinliklerinden biri olarak görülen Nebula Ödülleri, bundan böyle en iyi video oyunu senaryolarını da değerlendirmeye alacak.
Kurulduğu yıldan beri fantastik ve bilimkurgu türündeki edebi eserlere verilen ödül, 80’lerin sonunda televizyon dizilerini, 2000’lerin başında da sinema filmlerini bünyesine dahil etmişti. Şimdiyse uzun yıllardır pek çok unutulmaz hikâyeyi bizlerle buluşturan, hatta son yıllarda sinematik anlatıma âdeta çağ atlatan video oyunları da dernek tarafından tanınmış oldu. Bu, aynı zamanda video oyunlarının büyük bir edebiyat ödülü tarafından ilk kez tanınması anlamına da geliyor.
SFWA’nın konuyla ilgili resmi açıklaması şöyle:
2016’da oyun senaristlerini de üye olarak derneğimize kabul etmeye başlamıştık. Oyun yazarlığı, mümkün olanın sınırlarını durmadan değişen yollarla genişleten ve giderek daha önemli hâle gelen bir hikâye anlatma aracı. En İyi Oyun Senaryosu kategorisini açarak hem teknolojinin ve hikâye anlatma araçlarının değiştiğini hem de kusursuz yazınların yalnızca kitaplarla, hikâyelerle ve senaryolarla sınırlı kalmadığını kabullenmiş oluyoruz.
SFWA bunun yanı sıra oylama sisteminde de değişikliğe gittiğini ve bundan sonra sadece aktif üyelerin oy kullanabileceğini de belirtmiş. Bu kurallar 15 Kasım’dan itibaren yürürlüğe girecek ve Mayıs 2019’da düzenlenecek 2019 Nebula Ödülleri’nde bizzat uygulanacak.
İnsan keşke daha önce de olsaydı da Hellblade, Planescape, The Longest Journey, The Witcher 3, Alan Wake ve Sanitarium gibi isimlerini saymakla bitiremeyeceğimiz nice muhteşem hikâye de bu ödülle onurlandırılsaydı demeden edemiyor. Eh, geç olması hiç olmamasından iyidir belki de…
Çok geç kalındı çok…
Görüyorum ve arttırıyorum:
Grim Fandango, Monkey Island, Half-Life, World of Warcraft, Starcraft, Knights of the Old Republic, Assassin’s Creed, Mass Effect, Baldur’s Gate, Fallout, Elder’s Scrolls…
Red Dead Redemption ya da God Of War bu yıl Nebula’yı alan ilk oyunlardan biri olabilir belki de
Bilimkurgu dalındaki ilk senaryo ödülünü tartışmasız Halo’ya verirdim.
Geç kalınsa bile oyunların daha değerli görünmesi açısından çok önemli bir haber. Bilhassa gittikçe “hikâye” bazlı oyunların değerinin azaldığı şu zamanlarda bir itici güç olacaktır. Biraz daha görünür ve değerli olduğunu göstermek için her türlü + olacaktır. Bununla birlikte diğer ödüllerde de öne çıkabilir, bu yüzden ilk adım diyebiliriz.
Oyun dünyasının belli türlere (Battle Royale, Moba) sıkışmasından olduğunca kurtulması sevineceğimiz bir şey.
Olabilir, neden olmasın. Red Dead Redemption’nin başarısı tek kişilik hikayeli oyunlara olan ilginin ölmediğinin ispatı oldu aslında. İyi bir tek kişilik oyunun satışları pekala iyi olabilir. Yeter ki insanların beklentiler karşılansın. Moba, Battle Royale tayfasını çekip almak zor ama, hedef kitle de onlar olmamalı zaten. Bir grup insan üç öğün ot yemek istiyor diye, et lokantaları kapanacak diye bir şey yok. O oyunları ya da oyuncularını kötülemiyorum, mübalaa yapıyorum, yanlış anlaşılmasın.
Ayrıca bari bir kereye mahsus “Nostaljik oyun hikayeleri” kategorisi uydurup geçmiş oyunları ödüllendirsinler de herkes bu işten mutlu ayrılsın.