in ,

Nebula Ödülleri’ne Yeni Kategori: En İyi Oyun Senaryosu

Nebula Ödülleri bundan böyle en iyi video oyunu senaryolarını da kapsayacak.

Nebula
- Reklam -
- Reklam -

SFWA (Amerikan Fantastik ve Bilimkurgu Yazarları Birliği) tarafından 1966’dan beri düzenlenmekte olan ve bu alanda dünyanın en prestijli etkinliklerinden biri olarak görülen Nebula Ödülleri, bundan böyle en iyi video oyunu senaryolarını da değerlendirmeye alacak.

Kurulduğu yıldan beri fantastik ve bilimkurgu türündeki edebi eserlere verilen ödül, 80’lerin sonunda televizyon dizilerini, 2000’lerin başında da sinema filmlerini bünyesine dahil etmişti. Şimdiyse uzun yıllardır pek çok unutulmaz hikâyeyi bizlerle buluşturan, hatta son yıllarda sinematik anlatıma âdeta çağ atlatan video oyunları da dernek tarafından tanınmış oldu. Bu, aynı zamanda video oyunlarının büyük bir edebiyat ödülü tarafından ilk kez tanınması anlamına da geliyor.

SFWA’nın konuyla ilgili resmi açıklaması şöyle:
2016’da oyun senaristlerini de üye olarak derneğimize kabul etmeye başlamıştık. Oyun yazarlığı, mümkün olanın sınırlarını durmadan değişen yollarla genişleten ve giderek daha önemli hâle gelen bir hikâye anlatma aracı. En İyi Oyun Senaryosu kategorisini açarak hem teknolojinin ve hikâye anlatma araçlarının değiştiğini hem de kusursuz yazınların yalnızca kitaplarla, hikâyelerle ve senaryolarla sınırlı kalmadığını kabullenmiş oluyoruz.
SFWA bunun yanı sıra oylama sisteminde de değişikliğe gittiğini ve bundan sonra sadece aktif üyelerin oy kullanabileceğini de belirtmiş. Bu kurallar 15 Kasım’dan itibaren yürürlüğe girecek ve Mayıs 2019’da düzenlenecek 2019 Nebula Ödülleri’nde bizzat uygulanacak.

- Reklam -

İnsan keşke daha önce de olsaydı da Hellblade, Planescape, The Longest Journey, The Witcher 3, Alan Wake ve Sanitarium gibi isimlerini saymakla bitiremeyeceğimiz nice muhteşem hikâye de bu ödülle onurlandırılsaydı demeden edemiyor. Eh, geç olması hiç olmamasından iyidir belki de…

- Reklam -

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

10 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Gurlino Gurlino dedi ki:

    Çok geç kalındı çok…

    Görüyorum ve arttırıyorum:

    Grim Fandango, Monkey Island, Half-Life, World of Warcraft, Starcraft, Knights of the Old Republic, Assassin’s Creed, Mass Effect, Baldur’s Gate, Fallout, Elder’s Scrolls…

  2. Avatar for mit mit dedi ki:

    Red Dead Redemption ya da God Of War bu yıl Nebula’yı alan ilk oyunlardan biri olabilir belki de :slight_smile:

  3. Avatar for Leingrad Leingrad dedi ki:

    Bilimkurgu dalındaki ilk senaryo ödülünü tartışmasız Halo’ya verirdim.

  4. Avatar for mit mit dedi ki:

    Halo’yu pek sevmiyorum ben :slight_smile: KOTOR geliyor benim aklıma ilk. STALKER, Dead Space ve Mass Effect’i karşı aday gösteren de çok olacaktır.

    Mass Effect Andromeda’ya da Razzie ödülü verebiliriz tabii :stuck_out_tongue:

  5. Avatar for Tolga_Guven Tolga_Guven dedi ki:

    Haber için teşekkürler. Neredeyse sadece hikayesi olan oyunlar oynayan (ve favori oyunu Half Life-2 olan) bir fantastik ve bilim kurgu tutkunu olarak bence de geç kalındı, ama hiç yoktan iyidir diyelim.
    Bir de önerim olacak naçizane… “Association” sözcüğü, ciddi anlamda sivil toplum kültürümüzün olmaması (yani, oturmuş bir burjuva sınıfımızın olmaması) nedeniyle bizde yanlış tercüme ediliyor. Meslek örgütlenmesi ve profesyonelleşmenin tarihçesi ile ilgilenenler varsa ne demek istediğimi daha iyi anlarlar. Association, herhangi bir sivil toplum örgütlenmesi veya derneği değildir. Bence doğru karşılığı “Birlik” olmalıdır. Bu kimi durumlarda çok bariz iken (ben tıp tarihi ve tıp etiği uzmanıyım, kendi sahamdan örnek vereyim: Amerikan Tıp Birliği = American Medical Association) ne yazık ki bazı durumlarda gözden kaçırılıyor. Söz konusu birlik (dernek değil, sen-ben bizim oğlan toplanıp üç kişiyle bir şey kurmamış…) binlerce (Wikipediaya göre 1900) profesyonel yazardan oluşuyor. Elbette bu birlik aynı zamanda o mesleğin “fasülyeden” bir şey olmadığını ve gerekirse bu kişilerin birlikte haklarını koruyabileceğini ve standartlar empoze edebileceğini de ima ediyor ki, aslında verdikleri ödülün bir anlamı da bu…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

5 cevap daha var.

neil gaiman

Neil Gaiman’ın “Gormenghast” Uyarlamasına Doctor Who Kadrosundan Takviye

jones harrison ford

Harrison Ford, “Indiana Jones” Rolünü Chris Pratt’a Kaptırmak İstemiyor