in

Netflix ve BluTv, RTÜK’e Lisans Başvurusunda Bulundu

Netflix ve BluTv dahil 600’den fazla şirket RTÜK’e lisans ve izin başvurusunda bulundu. RTÜK tek günde 60 milyon TL’den fazla gelir elde etmiş oldu.

Netflix RTUK karar sansur
- Reklam -
- Reklam -

Netflix, BluTv, puhutv gibi dijital yayın platformlarını RTÜK denetimine tabi tutan yeni düzenleme için lisans alımları başladı. 1 Ağustos 2019’da Resmi Gazete’de yayınlanan “Radyo, Televizyon Ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik” ile yasalaşan karara göre, RTÜK dijital platformları denetleme hakkına sahip oldu.

Netflix ve benzeri kuruluşlara RTÜK’ten lisans almayı zorunlu hâle getiren düzenleme ayrıca abonelik ücretlerinin binde beşini de RTÜK’e ödenmesini şart koşuyor.

Bugün sosyal medyada pek çok yayın mecrasının RTÜK’ten lisans aldığı ancak aralarında Netflix’in olmadığı konuşuluyordu. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin konuya açıklık getirdi.

- Reklam -

‘Netflix Dahil 600 Yayıncı Lisans İçin Başvuruda Bulundu’

“Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların internet ortamından sunumuna ilişkin Netflix, Blu Tv, Puhu Tv, Turkcell, Vodafone, Digitürk, Tivibu gibi sektörde etkili yayıncıların da aralarında bulunduğu 600’ün üzerinde kuruluştan lisans ve izin başvurusu aldık.”

Böylece Netflix’in Türkiye’den çekileceğine dair iddialar da boşa çıkmış oldu. Kanal, pek çok yerli yayıncıyla birlikte ilk günden lisansını alarak pazardaki yerini korumaya devam ediyor.

- Reklam -

Elbette bundan sonra yayına nasıl devam edecek, RTÜK denetimi Netflix ve diğer platformların yayınlarına ne ölçüde etki edecek merak konusu.

RTÜK Lisans Ücretlerinden Tek Günde 60 Milyon TL Gelir Elde Etti

Lisanslama ücretinin 100 bin TL olduğunu hatırlarsak en az 600 yayıncının başvurusu RTÜK’e bir günde en az 60 milyon TL’lik gelir olarak döndü.

Radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin internet ortamından sunumuna, iletimine, medya hizmet sağlayıcılara, yayın lisansı, platform işletmecilerine de yayın iletim yetkisi verilmesine ve söz konusu yayınların denetlenmesine ilişkin usul ve esasların detaylarına buradan ulaşmanız mümkün.

Netflix

RTÜK cephesinden sonra, Netflix’in de bugün içerisinde konuya dair bir açıklama yapması bekleniyor. Detaylar geldikçe sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın!


* Netflix Kurucusu: “Pakistan’da Bile Varız, Türkiye’de mi Sorun Çıkacak?”

* Halka ve Bozkır’ın Senaristi Levent Cantek, BluTV ile Yola Devam Ediyor

* RTÜK Başkanından Netflix Açıklaması: “Eleştiriler Muhalefet Etme Alışkanlığından”

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

hurda eren ersoy

Seçkide 122. Sayı: “Hurda Öyküleri”

Netflix

Netflix: “Türkiye’den Çekilmiyoruz, Yatırımlarımız Devam Edecek”