in , ,

Netflix ve Disney, Georgia Eyaletini Boykot Edebilir

Son zamanlarda kürtaj yasasıyla gündemde olan ABD’nin Georgia eyaleti, Netflix ve Disney tarafından hiç de olumlu tepkiler almamış gibi görünüyor.

Netflix ve Disney
- Reklam -
- Reklam -

Devletlerin veya büyük şirketlerin, başka şirketlere ve hatta ülkelere karşı yaptırım uyguladıklarına zaman zaman şahit oluyoruz. Gündemde olan ABD ve Huawei arasındaki ticari savaş da bunun örneklerinden biri. Bu kez zarar görecek olan ABD’nin Georgia eyaleti gibi görünüyor. Üstelik orada birçok yatırımı bulunan Disney ve Netflix tarafından!

Georgia eyaleti, kadınların altı haftadan sonra kürtaj yaptırmasına izin verilmemesi üzerine hazırlanan bir yasa tasarısıyla gündemde. Ancak bu durum ülke çapında o kadar büyük tepkilere neden oldu ki şov dünyasından birçok ismi de onların arasında görmek mümkün. Yasaya karşı çıkanlar yalnızca oyuncular değil. Netflix ve Disney de duruma tepki gösterip Georgia’ya olan yatırımlarını durdurabileceklerini söyledi.

Georgia, ABD eğlence sektörü için oldukça önemli bir yer. (Stranger Things’in de orada çekildiğini hatırlatalım.) Sağlanan büyük vergi kolaylığı, yıllarca sektörün yatırımlarını büyük ölçüde Georgia’da yoğunlaştırmasını sağlamıştı. Hal böyle olunca tepki gösterenler kadar sessizliğini koruyan ünlüler ve kuruluşlar da oldu. Netflix ve Disney’dense açıklama gecikmedi.

- Reklam -

Georgia

Yatırımlarımızı Gözden Geçireceğiz

Netflix yetkililerinden Ted Sarandos, “Yasa henüz uygulamaya konmadı. Bu yüzden, çekimlerimizi orada da sürdüreceğiz ancak bunu yapmayı tercih etmeyenleri de destekleyeceğiz. Yasa uygulanmaya başladığında Georgia üzerindeki yatırımlarımızı gözden geçireceğiz.” şeklinde bir açıklama yaptı.

- Reklam -

Disney adına açıklama yapan Bob Iger, yasa yürürlüğe girdiğinde Georgia’da film çekmeye devam etmenin “zor” olacağını çünkü birçok kişinin orada çalışmak istemeyeceğini söyledi.

Kürtaj yasasının Georgia’yı ne kadar etkileyeceği kadar konuşulan bir konu daha var. Eyaleti protesto etmeye hazırlanan Netflix ve Disney, aynı tavrı Kuzey İrlanda’ya karşı sergilemedikleri için tepki topladı. Kuzey İrlanda’da kürtaj, çok daha katı yasalarla sınırlanmış durumda. Georgia için vakit kaybetmeden ağırlığını ortaya koyan bu iki şirket, Kuzey İrlanda konusunda sessizliği tercih ediyor.

Yatırımların çekilmesi hiç şüphesiz Georgia’yı büyük ölçüde etkileyecektir. Georgia yönetimi bu yaptırımlardan çekinerek geri adım atacak mı bilmiyoruz. Ancak Netflix ve Disney’in Kuzey İrlanda konusundaki tepkisizliği de gerçekten düşündürücü. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz? Küresel boyutlara ulaşmış bir güce sahip bu iki şirket, sahiden de ayrımcılık yapıyor olabilir mi? Forumlarımızda görüşlerinizi paylaşmayı unutmayın!
Kaynak: The Guardian

Peren Ercan

1995 Çanakkale doğumlu, hayali olan yazarlığın peşinden koşan bir üniversite mezunuyum. Üniversitede beş yılımı geçirdiğim Japonca Öğretmenliği bölümünün bana kattığı kültürel farkındalıkla beraber yeni diller öğrenmeye olan açlığım devam ediyor. Bazıları ödüllü olmak üzere kısa öykü ve roman çalışmalarım var. Büyülü gerçekçiliğin cazibesine yazdıkça kapıldım. O kadar kapıldım ki gerçek hayatta da büyüyü aramaya başladım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

O Gece Gördüm Onu Drago Jančar

Haftanın Kitabı #108 – O Gece Gördüm Onu

robert pattinson batman ust

Resmileşti: Robert Pattinson Artık Batman