in ,

Obama, Üç Cisim Problemi’ne Hayran

Sıkı bir fantastik ve bilimkurgu okuru olan (eski) Amerika Birleşik Devletler Başkanı Barack Obama, Hugo Ödüllü Üç Cisim Problemi’ne hayran.

Barack Obama - Vulcan Selamı - Üç Cisim Problemi
- Reklam -
- Reklam -

Devlet büyüklerinin siyaset dışında bir şeylerle ilgilendiğini duymak nedense her zaman ilginçtir. Bu insanları başka bir şey yaparken düşünemememizden kaynaklanıyor herhâlde… (Hayır, sana demedim Clinton.) Mesela rahmetli Turgut Özal’ın iflah olmaz bir çizgi roman okuru olması gibi. Ya da geçen yılın ortalarında öğrendiğimiz üzere sıkı bir fantastik ve bilimkurgu okuru olan Barack Obama…

Obama’nın Spider-man tutkunu olduğunu başkanlığının ilk yıllarında konuk olduğu Marvel çizgi romanından az çok biliyorduk zaten. Kendisi aynı zamanda Game Of Thrones dizisinin altıncı sezonunu herkesten önce izlediğini, Neal Stephenson’ın Seveneves romanını övdüğünü, Vulcan selamı verdiğini, hatta Death Star’ın yeniden inşası için yürütülen şaka yollu imza kampanyasına katıldığını bile gördük, duyduk, işittik bugüne dek.

Geçen hafta New York Times’ın kitap ekine verdiği bir röportajda ilginç bir ayrıntı daha ortaya çıktı. İkili Obama’nın aklına takılan ve bir türlü gitmek bilmeyen kitaplardan konuştu ve öne çıkan isim Cixin Liu tarafından yazılan, dilimize İthaki Yayınları tarafından kazandırılan Üç Cisim Problemi oldu.

- Reklam -

Barack Obama: Sırf kendi kafamın içinden çıkabilmek için kitap okuduğum zamanlar da oluyor (Gülüyor). Bazen yalnızca başka bir yerde olmayı arzuladığınız için okuyorsunuz kurgu romanları.

New York Times: Hangi kitaplar onlar?

BO: İlginçtir, sadece kaçmak için okuduğum şeyler genellikle karışık şeyler oluyor. Bilimkurgu. Bir süreliğine üç ciltlik bir bilimkurgu romanı okudum. Üç Cisim Problemi serisi…

NYT: Ah, Cixin Liu. Hugo Ödülü’nü kazanan kişi.

- Reklam -

BO: …çok yaratıcı ve oldukça ilginç bir eserdi. Karakter analizi yönü çok fazla değildi ve—

NYT: Gerçekten de galaksinin kaderiyle alakalıydı.

BO: Aynen öyle. İnanılmaz boyutlardaydı. Okuması oldukça eğlenceliydi, çünkü Kongre’deki işlerimin oldukça önemsiz görünmesine neden oluyordu. Endişelenmeye değmeyecek şeyler gibi… Çünkü uzaylılar gezegeni işgal etmek üzereydi (Gülüyor).

Obama, Üç Cisim Problemi’ni uzun bir süre kafasından çıkaramadığına değinmiş. Ek olarak okumanın gücünden bahseden Obama, kurgu romanların sizi alıp başka yerlere götürebildiğini, günlük sorunlarınızdan uzaklaştırabildiğini ve bunun ne kadar harika bir şey olduğunu da belirtmiş.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for frht45 frht45 dedi ki:

    Yeni basıma Obama’nında kitap hakkında bir sözü eklenir artık :grin:

  2. Avatar for Agape Agape dedi ki:

    Cixin Lui’ye gelemedim bile ben alışveriş listelerimde. Hoş artık tükendim bir süre bir şeyler almam. Neyse bakalım eğer tükenmez ise gelecekte alırım. Bir de adını bir türlü dogrultamadığım Haruki Makaroni tınılı yazar var ama o başka bir konu zaten.

    Ama Obama ile aynı fikirde olduğumuzu görmek biraz garip hissettirdi.

  3. Avatar for Ayberk35 Ayberk35 dedi ki:

    Kim Stanley Robinson övmüş müdür acaba çok merak ettim.

  4. Avatar for Waxillium Waxillium dedi ki:

    “Elimden düşüremedim, tek solukta bitti”

    • Ortadoğu’nun Daha Az Öldüreni Barack Obama

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

diskdünya muhafızlar muhafızlar

Diskdünya Serisi “Muhafızlar! Muhafızlar!” İle Devam Ediyor

Başka Zaman Kütüphaneleri - Zoran Zivkoviç

Başka Zaman Kütüphaneleri: Sırp Edebiyatından Bir “Kütüphane Fantastiği”