in

2016 PEN Pinter Ödülü Margaret Atwood’un Oldu

Damızlık Kızın Öyküsü ve Kör Suikastçi romanlarının yanı sıra aktivist yönüyle de tanıdığımız Kanadalı usta yazar Margaret Atwood, seçici kurul tarafından “topluma örnek olacak” bir yazar olarak nitelendirilerek PEN Pinter Ödülü‘ne layık görüldü.

margaret atwood
- Reklam -
- Reklam -

Nobel ödüllü tiyatro yazarı Harold Pinter anısına yedi yıl önce verilmeye başlayan PEN Pinter Ödülü’nü bu sene kucaklayan isim Margaret Atwood oldu. Ödül, Pinter’in Nobel konuşmasında da dile getirdiği gibi “dünyaya azimli, yolundan şaşmayan gözlerle bakabilen ve toplumlarımızla hayatlarımız hakkındaki esas hakikatleri tanımlamak için şiddetli bir entelektüel kararlılık gösteren” yazarlara veriliyor.

Seçici kurul başkanı olan Maureen Freely, Atwood‘u seçme nedenlerini açıklarken yazarın güçlü politik duruşuna dikkat çekti.
“Kariyerlerini her şeyin önüne koyan ve sadece kendine faydası dokunan insanlarla dolu bir meslekte, Margaret Atwood ışıldayan bir istisna. (…)  “Prensiplerini sadece savunmuyor: romandan romana onları test de ediyor. Bir eylemci olarak yaptıkları, yazar olarak da işini derinleştirmesini sağlıyor. O hepimiz için bir ilham kaynağı.”
İnsan ve çevre hakları üzerine yürüttüğü çalışmalarla jürilerden pek çok övgü toplayan Atwood ise Harold Pinter’ı kişisel olarak tanıdığını ve onun adına verilen bir ödül almanın kendisine onurlandırdığından bahsetti.
Harnold Pinter’ı tanıyordum, beraber çalışmıştık (1989’da Damızlık Kızın Öyküsü’nün film versiyonu için senaryo yazmıştı) ve onun insan hakları ihlallerindeki adaletsizlikler ve artistlerin gördükleri baskıları karşısındaki tutkulu tavrı o zamanlar bile etkileyiciydi. Böyle bir ödül alan herhangi bir yazar dünyanın her yerinde bu tarz istismarlara karşı duran ve konuşan insanların destekçisidir. Bu yıl bu isim olmaktan onur duydum.
Atwood ayrıca , PEN Pinter Ödülü’nü paylaşmak için düşünceleri ve politik duruşu nedeniyle hapis cezasına çarptırılmış  “2016 Uluslararası Cesaret Yazarı“nı seçecek ve 13 Ekim’de British Library’de gerçekleşecek törende ödülü kendisine takdim edilecek.

- Reklam -
- Reklam -

Beyza Taşdelen

1996 yılının Ekim ayında İstanbul’da doğdum. Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nde başladığım eğitim hayatımı Galatasaray üniversitesi Karşılaştırmalı Dilbilim bölümünde sürdürmekteyim. Fantastikle Harry Potter sayesinde tanışıp, okuma sevgisi kazanmış çocuklardanım. Aktif olarak Kayıp Rıhtım’da yer almaya ve irili ufaklı yazılar yazmaya devam ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haftanın Kitabı #44 - Hayaletin Çırağı

Haftanın Kitabı #44 – Hayaletin Çırağı

Orphan Black 5. sezon final

Orphan Black 5. Sezon ile Final Yapıyor