in

2018 Arthur C. Clarke Ödülü’nün Kazananı Açıklandı

Arthur C. Clarke Ödülü’nün bu yılki kazananı Anne Charnock’un erkeklerle kadınların tek başlarına çocuk sahibi olabildiği bilimkurgusu “Dreams Before the Start of Time” oldu.

arthur c clarke award
- Reklam -

Bilimkurgunun üç büyük ustasından Arthur C. Clarke anısına bu yıl 32. kez düzenlenen köklü edebiyat ödülü, İngiliz kadın yazar Anne Charnock‘a ve son romanı Dreams Before the Start of Time‘a (Zamanın Başlangıcından Önceki Hayaller) layık görüldü. Charnock’un üçüncü basılı eseri olan roman yakın gelecekte, kadınların ve erkeklerin karşı cins olmadan, kendi kendilerine çocuk sahibi olabildiği bir dönemde geçiyor ve bu durumun hem geleneksel üremeye alışkın yaşlı insanlar, hem anne babalar hem de çocuklar üzerindeki etkisi anlatılıyor.

Jüri başkanı Andrew M. Butler, yaptığı konuşmada ödülü neden bu romana layık gördüklerini şu sözlerle açıkladı:
“İnsanoğlunun üremeye karşı tavrı neredeyse Frankenstein’a dek uzanan, merkezi bir bilimkurgu öğesidir. Anne Charnock’un Dreams Before the Start of Time romanı bu temayı son derece zengin ama bir o kadar da gösterişsiz bir şekilde irdeleyen, konuya kuşaklar arası ilişkiler açısından bakan ve tekrar tekrar okunmayı talep eden bir kitap.

Yazar bu ödülü sonuna kadar hak ediyor. Charnock’un insanoğlunun üreme teknolojilerini birden fazla neslin gözünden anlatan kitabı, insanların en büyük ahlaki sorularına meydan okuyan ve olası gelecek senaryolarını çok gerçekçi bir şekilde anlatmayı başaran, zekice bir bilimkurgu.”
Bir çevre bilimi mühendisi olan Anne Charnock, ilk kitabı A Calculated Life‘ı (Hesaplı Hayat) tıpkı Andy Weir ve Hugh Howey gibi bir yayınevi olmadan, kendi kendine yayınlamış ve çok kısa sürede, sadece dört ay içerisinde okurların büyük beğenisini toplayarak bir yayıneviyle anlaşmayı başarmıştı. O kitap daha sonra 2013 Arthur C. Clarke Ödülü’ne de aday gösterilmiş ancak kazanamamıştı. Yazar bu yıl The Enclave adlı kısa hikâyesiyle 2018 BSFA ödülünü de kucaklamıştı.

- Reklam -

Yakın zamanda dilimize kazandırılan Bir Astronotun Sonsuz Yolculuğu (Jaroslav Kalfař) ve Borne (Jeff VanderMeer) romanlarıysa 2018 Arthur C. Clarke Ödülü’nden boyunları bükük ayrıldı.

- Reklam -

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

10 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Karahayalci Karahayalci dedi ki:

    Türkçe’ye ne zaman çevrilir acaba?? Hoş öyle bir planı var mı herhangi bir yayınevinin onu da bilmiyorum. Bir çevrilsin fiyatını uygun gördüğüm an kapacağım kitaplardan biri.

  2. Avatar for mit mit dedi ki:

    Şimdilik öyle bir haber yok ama böylesine büyük bir ödülü aldığına göre yakında yayınevlerinden biri kapar mutlaka :slight_smile:

  3. Avatar for sherlock007 sherlock007 dedi ki:

    Son İstasyon faciasından sonra ne bu ödüle ne de bu ödülü alan kitaba güvenim var.

  4. Avatar for mit mit dedi ki:

    Son Ä°stasyon bu ödülü almadı ki? Ä°stasyon On Bir mi yoksa? :slight_smile: Okumadım ama GRR Martin acayip övüyordu o kitabı. Neden beğenmediniz? Spoiler’sız bir yoruma hayır demem :slight_smile:

    Ayrıca Adalet (Ann Leckie), Şehir ve Şehir (China Mieville) ve Perdido Sokağı Ä°stasyonu (yine China Mieville) gibi güzel kitaplar da var bu ödülü kazanan. Hemen köprüleri yakmayın :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

5 cevap daha var.

tolkien shire

Tolkien’in Elle Çizdiği İlk Shire Haritasına Göz Atın

yapay zeka ust

Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi’nden “Yapay Zeka: Geçmişi ve Geleceği” Raflarda