in

2019 Arthur C. Clarke Ödülleri’nin Adayları Açıklandı

Bilimkurgunun en önemli ustalarından Arthur C. Clarke anısına verilen prestijli ödülün bu yılki adayları açıklandı.

arthur c clarke award
- Reklam -
- Reklam -

Bilimkurgunun üç büyük ustalarından Arthur C Clarke anısına 1987’den beri düzenlenen ödüllerin bu seneki adayları belli oldu. Bu sene 33. düzenlenen ödülde her zamanki gibi bir önceki takvim yılında İngiltere’de basılan bilimkurgu eserleri baz alındı.

Yapılan resmî açıklamaya göre, 2019’da rekor bir başvuru yaşandı ve tam 124 roman aday gösterildi. Jürinin ödüle aday gösterilecek 6 eseri belirlerken oldukça zorlandığı da belirtildi. Bu seneki adaylar arasında siberpunk türünden tutun da işgal altındaki Irak’a kadar çok çeşitli konuları ele alan eserler var. Jüri başkanının konuyla ilgili açıklaması şöyle:
Her zamanki gibi jüri üyeleri bize en iyi bilimkurguların anlık bir görüntüsünü sundu: bir siberpunk, askerî bir uzay operası, uzaylılarla ilk temas, fantastik bir Britanya ve savaşın yerle bir ettiği Irak. Jüri üyelerimizle gerçekten gurur duyduk fakat birinciyi belirlemenin çok zor olacağını görüyorum.
Bu yıl ödüle aday gösterilen isimler ve eserleri şöyle:

  • Semiosis, Sue Burke (HarperVoyager)
  • Revenant Gun, Yoon Ha Lee (Solaris)
  • Frankenstein in Baghdad, Ahmed Saadavi (Oneworld)
  • The Electric State, Simon Stålenhag (Simon & Schuster)
  • Rosewater, Tade Thompson (Orbit)
  • The Loosening Skin, Aliya Whiteley (Unsung Stories)

Ne yazık ki adaylar arasında biz Türk okurların tanıdığı sadece iki isim var. Birincisi Yoon Ha Lee. Yazarın Makinelerin İmparatorluğu serisinin ilk kitabı geçen yıl Salon Yayınları tarafından ülkemizde de basılmıştı. Ödüle aday gösterilen Revenant Gun da aynı serinin üçüncü cildi olma özelliğini taşıyor. Revenant Gun bu sene Hugo, Locus ve BSFA ödüllerine de aday gösterilmişti. Ancak henüz bir birincilik elde edemedi.

- Reklam -

İkincisiyse Ahmed Saadavi‘nin geçen yıl Timaş Yayınları tarafından basılan Frankenstein Bağdat’ta adlı romanı. Bu kitap da Man Booker Ödülü’ne de aday gösterilmiş ancak kazanamamıştı.

- Reklam -

Sonuç 17 Temmuz‘da düzenlenecek Arthur C Clarke Ödülleri töreninde açıklanacak. Kazanan kişi 2019 sterlinlik bir çek ile Clarke Ödülleri logosu taşıyan bir kitaplık alacak.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for kitapkurduizmir kitapkurduizmir dedi ki:

    İsmi geçen "ödül adayı " yazarları tanımıyorum. Ancak efsane bir bilimadamı ve "B.K.yazarı"nın adına ödül verilirken, o kişinin B.K. felsefesine uygun eserler kabul edilip değerlendirmeli, ve ödüllendirilmelidir, kanaatindeyim.
    Mesela Arthur C.Clarke ile Asimov’un B.K.anlayışı oldukça farklı olup Asimov’un mekanik, biraz fütürist B.K. anlayışına karşı Clarke genellikle mistik, hatta felsefi bir bakış açısı ile evrenin, varoluşun sırlarını tartışır, irdeler, kendince hipotezler üretir. Clarke’in adına bilimkurgu ödülü verilirken bence o’nun izinden giden yazarların eserleri tercih edilmelidir. Yani Clarke B.K.edebiyatında bir ekol ise bu öğretiye uygun performanslar cesaretlendirilmeli, ödüllendirilmelidir.
    Tabii biraz detay yaptım ama,aslında Clarke tipi B.K.türünü özlediğimden sanırım.

  2. Avatar for mit mit dedi ki:

    Ülkemizde yayınlanan adaylar arasında Ahmed Saadavi’nin Frankenstein Bağdat’ta adlı eseri de varmış. Onu gözden kaçırmışım. Orijinal haberde Saadavi yerine Saadawi yazınca bizim aramalarda bir sonuç çıkmamıştı. Twitter’den bir takipçimiz uyarmış, sağ olsun. Onu da habere ekledim, tanıdığımız yazarlar iki oldu.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

IT Chapter 2

Pennywise Geri Dönüyor! “It: Chapter 2” İlk Fragmanıyla Bizlerle

Başka Dünyalarda Canlı Mahlukat Var mıdır? - Osman Nuri Eralp

İlk Osmanlıca Bilimkurgu Eseri Nihayet Modern Türkçede