in

2019 Arthur C. Clarke Ödülü’nün Galibi Belli Oldu

Bilimkurgunun ustalarından Arthur C. Clarke anısına verilen ödülün bu yılki kazananı “Rosewater” adlı romanıyla Tade Thompson oldu.

Arthur C. Clarke
- Reklam -
- Reklam -

Geçtiğimiz yıl İngiltere’de yayınlanmış en iyi bilimkurgu eserlerine verilen Arthur C. Clarke Ödülü‘nün bu yılki kazananı açıklandı. Ödülün galibi “Rosewater” adlı romanıyla ile Nijerya asıllı İngiliz yazar Tade Thompson oldu.

Wormwood Üçlemesi‘nin ilk cildi olan kitap uzak gelecekte, Nijerya’da geçiyor. Rosewater adlı fakir bir kasabanın yanına gizemli bir uzaylı biyo-kubbesi kurulmuştur. Bu mekân yılda bir kez kapılarını açıp ihtiyaç sahiplerine mucizevi şifalar dağıtmaktadır. Ama kimsenin içeriye girilmesine izin verilmez. Kitabın kahramanı Kaaro ise daha önce bu biyo-kubbeye girme ayrıcalığına erişen, psişik güçlere sahip bir devlet ajanıdır. Ancak günün birinde kendisi gibi güçlere sahip olanlar öldürülmeye başlanır. Kaaro da bu işin ardındaki gerçeği bulabilmek için emirlere karşı gelmek pahasına bir araştırmaya başlar.

Arthur C. Clarke Ödülü jüri başkanı kitapla ilgili şu yorumu yaptı:
“Uzaylı istilaları her zaman siyasi bir konu olmuştur ve Tade Thompson’ın ilk romanı Rosewater uzaylıların doğasını, küresel güçlerin yapısını ve yaygın teknolojileri ustaca işleyip tüm bunları bilimkurgusal icatlarla, cesur bir kurguyla ve zekice esprilerle başarılı bir şekilde birleştiriyor.”
Tade Thompson serinin ikinci romanı olan The Rosewater Insurrection‘ı da kısa süre önce yayınladı. Üçlemenin son cildi The Rosewater Redemption‘ın önümüzdeki ekim ayında basılması bekleniyor.

- Reklam -

İlk kitabıyla ödülü kucaklayan Thompson, aynı zamanda Yoon Ha Lee (Makinelerin İmparatorluğu) ve Ahmed Saadavi (Frankenstein Bağdat’ta) gibi tanınmış yazarları da geride bırakmış oldu.

- Reklam -

Yakın zamanda dilimizde görmek dileğiyle… Yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın!

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Husey Husey dedi ki:

    Haketmişmidir acaba???

  2. Avatar for Muhammed_Deger Muhammed_Deger dedi ki:

    Uzaktan bakınca haketmişe benziyor.

  3. Avatar for Ceno Ceno dedi ki:

    Kitap bana aşırı karmaşık geldi. Her şey havada kaldı. Belki diğer ciltlerde çözülüyordur fakat okumaya hevesim yok ilk kitaptan sonra. Karakterlerden de hoşlanmadım, çok baştan savmalar ve yeterince iyi tanıtılmadığını düşünüyorum. İnat edip bitirdim neden ödül aldığını anlayabilmek için fakat anlayamadım. :smiley:

    Okuyup da beğenen oldu mu?

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

La Casa de Papel 4. Sezon

La Casa de Papel 3. Sezonuyla Netflix’te Yayında

The Witcher

The Witcher Dizisinin Başrolü İçin Netflix Tam 208 Aktörle Görüşmüş