in ,

2019 Duygu Asena Roman Ödülü Sahibini Buldu

Türkiye’yi kadın hakları özgürlük ve eşitlik konularında ‘ilk’lerle tanıştıran Duygu Asena’nın anısına, 2007 yılından beri verilen Duygu Asena Roman Ödülü’nün bu yılki kazananı belli oldu. Ödül, tamamı erkeklerden oluşan jürisi nedeniyle topa tutuldu.

2019 Duygu Asena Roman Ödülü
- Reklam -
- Reklam -

Duygu Asena Roman Ödülü açıklandı. Ödül, Dünyadan Aşağı adlı eseriyle Gaye Boralıoğlu’nun oldu. Şiir Erkök Yılmaz’a da Aile İçi Muhabbet isimli kitabıyla Jüri Özel Ödülü verildi.

Türkiye’yi kadın hakları özgürlük ve eşitlik konularında ‘ilk’lerle tanıştıran Duygu Asena’nın anısına, 2007 yılından itibaren verilen Duygu Asena Roman Ödülü sahibini buldu. Edebiyat dünyasında başarıları desteklemek amacıyla değer görülen ödül, bu yıl Dünyadan Aşağı adlı eseriyle Gaye Boralıoğlu’nun oldu. Şiir Erkök Yılmaz’a da Aile İçi Muhabbet isimli kitabıyla Jüri Özel Ödülü verildi.

Doğan Kitap’ın Duygu Asena’nın anısını ve fikirlerini yaşatmak için düzenlediği Duygu Asena “Kadının Hâlâ Adı Yok” Roman Ödülü sonuçlandı. Doğan Hızlan başkanlığında toplanan Metin Celal, Turgay Fişekçi, Filiz Aygündüz, İhsan Yılmaz, Erkan Aktuğ ve geçen yılın kazananı yazar Oylum Yılmaz’dan oluşan seçici kurul, 15 Mayıs 2019 Çarşamba günü yaptığı toplantıda Gaye Boralıoğlu’nu, Dünyadan Aşağı adlı eseriyle ödüle değer gördü.

- Reklam -

‘BENİM İÇİN ÇOK GURUR VERİCİ’

Gaye Boralıoğlu ödülle ilgili olarak şunları söyledi:

“Benim için çok gurur verici. Duygu Asena’yı şahsen de tanıma olanağım olmuştu. Dünyaya diğerkamlığıyla, zerafetiyle değer kattı. Dünyadan Aşağı’nın bu ödüle layık görülmesi her açıdan çok anlamlı.”

Jürinin ödül gerekçesi de şu şekilde:

Günümüz Türkiye’si fonunda babalar ve oğullar arasındaki ilişkileri kadın bakış açısı ekseninde derinlemesine inceleyen, Gaye Boralıoğlu’nu, Dünyadan Aşağı adlı romanıyla edebi yetkinliği, anlatı biçimi ve akıcı diliyle ödüle değer görüldü.

siir erkok yilmaz

Seçici Kurul ayrıca Şiir Erkök Yılmaz’ın Türkiye edebiyatına uzun soluklu katkısını göz önünde bulundurarak, kadın dünyasını toplumsal koşullarımız çerçevesinde başarılı bir şekilde anlatan Aile İçi Muhabbet isimli kitabını Jüri Özel Ödülü’ne layık gördü.

- Reklam -

Tamamı Erkeklerden Oluşan Jüri Tepki Çekti

Ödülün açıklanmasından sonra dikkatler tamamen erkeklerden oluşan jüriye çevrildi. Doğan Hızlan başkanlığında, Metin Celal, Turgay Fişekçi, İhsan Yılmaz ve Erkan Aktuğ’un oluşturduğu jüri, ödülün ruhuna pek de uygun bulunmadı.

Yazar Barbaros Altuğ tüm kadın yazarları bu ödülü almamaya davet etti:


Google’dan Duygu Asena 73. Yaş Günü İçin Doodle

Duygu Asena

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

netflix e3 ust

Netflix, E3’e Katılıyor!

George R.R. Martin

George R.R. Martin, Avengers Endgame Hakkında Konuştu: “Stan Lee Gurur Duymalı”