in ,

2020 Antalya Edebiyat Ödülleri Kazananları Belli Oldu

2020 Antalya Edebiyat Ödülleri kazananları açıklandı. En İyi Öykü Kitabı, En İyi İlk Öykü Kitabı ve Onur Ödülleri belli oldu.

2020 Antalya Edebiyat Ödülleri
- Reklam -
- Reklam -

5. Antalya Edebiyat Günleri kapsamında düzenlenen 2020 Antalya Edebiyat Ödülleri sahiplerini buldu. Muratpaşa Belediyesi’nin organize ettiği öykü ödüllerinde En İyi Öykü Kitabı ve En İyi İlk Öykü Kitabı seçildi. Ayrıca Onur Ödülleri de sahiplerini buldu.

Beşinci defa düzenlenen Antalya Edebiyat Günleri’nde, En İyi Öykü Kitabı ödülü Mesafenin Şiddeti adlı kitabıyla Yalçın Tosun’a ve Lodosla Gelen kitabıyla Jale Sancak’a gitti.

En İyi İlk Öykü Kitabı ödülü ise Baran Güzel (Her Kötü Geceden Sonra) ve Ferit Sürmeli (Burası Henüz Hiçbir Yer) ikilisi arasında paylaşıldı.

- Reklam -

Antalya Edebiyat Günleri Onur Ödülleri’nde ise Latife Tekin ve Alova ödüle layık görülen isimler oldu.

Her sene edebiyatımızın önemli yazarlarını ve gençlerini Edebiyat Günleri’nde Antalya’da bir araya getirmeyi hedeflediklerini belirten Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, bu sene Koronavirüs pandemisi nedeniyle yüz yüze buluşmaların gerçekleşemediğini ifade etti.

Uysal’ın açıklaması şöyle oldu:

“Antalya Edebiyat Günleri düzenleme kuruluna, ödül seçici kuruluna, edebiyatçılarımıza ve okurlarımıza teşekkür ediyorum. 2021’de sağlıklı günlerde buluşmak üzere edebiyat dolu günler diliyorum.”

2020 Antalya Edebiyat Ödülleri Sahiplerini Buldu

2020 Antalya Edebiyat Ödülleri jürisinde şu isimler yer aldı: İbrahim Karaoğlu, Özcan Karabulut, Ayşegül Tözeren ve Faruk Duman.

En İyi Öykü Kitabı ödülü iki ayrı yazara giderken 5 bin liralık ödül de aynı şekilde paylaştırıldı.

En İyi Öykü Kitapları

Jüri, Yalçın Tosun’un Mesafenin Şiddeti’ni “keskinliği varılmadan hissedilemeyen yaşamın sert dönemeçlerini, kırılma ve aydınlanma anlarını zarif üslubuyla öyküye taşıması” nedeniyle ödül gördü.

Jale Sancak’ın Lodosla Gelen eserinin sebebi ise “gençlik dönemi öykülerinden bugüne uzanan yetkin anlatım dilini, duyarlı gözlem gücünü, toplumsal konularda yazınsal etkiyi göz ardı etmeden söz alma ustalığını bugünkü kuşaklara örnekleyişi” olarak açıklandı.

- Reklam -

En İyi İlk Öykü Kitapları

En İyi İlk Öykü Kitabı ödülü de, tıpkı diğer ödül gibi iki yazar arasında paylaştırıldı. Yazarlar, 2 bin liralık para ödülünü de bölüştü.

Baran Güzel’in Her Kötü Geceden Sonra ile, Ferit Sürmeli ise Burası Henüz Hiçbir Yer ile ödüle layık görüldü.

Güzel’in ödülü alış nedeni “Baba ve oğul olmanın hüzünlü hikayelerini, kahramanlaştırmadan uzak, yalın ve özenli bir dille kaleme alması” ile açıklandı.

Sürmeli’nin ödüle layık görül sebebi ise “Burası Henüz Hiçbir Yer’de ilerlerken aslında yazarın ‘hiçbir yer’inde geziniyoruz. Ama ikili anlamda. Öncelikle yazı hiçbir yerden yazıldığını sürekli anımsatıyor. Bununla birlikte somutlaşmış bir gerçeklikte sürekli hiçlik vurgulanarak, yazının yaşamla bağı üzerinde duruluyor” ifadeleriyle tanımlandı.

Onur Ödülleri Latife Tekin ve Alova’ya Gitti

Daha önce Füruzan, Zülfü Livaneli, Ahmet Telli, Adnan Özyalçıner, İnci Aral, Lale Müldür ve Osman Şahin’e verilen Onur Ödülleri; bu yıl roman dalında Latife Tekin’e, şiir dalında ise Alova’ya verildi.

Kurul, Latife Tekin’in doğa ve insan emeğinin karşı karşıya olduğu güç ve tahakküm ilişkilerini bir estet olarak ele alıp, edebiyatta başka bir dilin mümkün olduğunu göstererek, özgün bir ‘mitosfer’ yaratımıyla ödüle değer görüldüğünü açıkladı.

Jüri, Türk şiirinde toplumcu gelenekle İkinci Yeni’nin 1980 öncesi eriştiği bireşimi kendine özgü bir kültür şiiri ile yükselterek iki binli yıllara taşıyan Alova’ya ilişkin değerlendirmesinde ise, “Onun şiiriyle arkeoloji katı katmanlarından, tarih ideolojik kaypaklıklarından, felsefe bir malumat yığını olmaktan kurtularak, yeni bir şiire sızmakta ve sıradan bugünümüzün gövdesini berkitmekte, meçhul yarına uzanan dallarımızı çiçeklendirmektedir” ifadelerini aktardı.

Peki siz bu ödülleri nasıl karşıladınız? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: muratpasa-bld.gov.tr

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

leonardo da vinci bakteri ve mantar

Leonardo da Vinci Çizimlerindeki Mikroskobik Canlıların Gizli Dünyası Keşfedildi

Zaman Döngüsü Temalı En İyi 10 Film

Zaman Döngüsü Temalı En İyi 10 Film