in ,

2020 Atillâ İlhan Edebiyat Ödülleri Kazananları Açıklandı

2020 Atillâ İlhan Edebiyat Ödülleri kazananları açıklandı. Roman dalında Kemal Varol, şiir dalında ise Elif Sofya ödülü kucaklayan isimler oldu.

2020 Atillâ İlhan Edebiyat Ödülleri Kazananları
- Reklam -
- Reklam -

2020 Atillâ İlhan Edebiyat Ödülleri kazananları açıklandı. Attilâ İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı’nın, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları desteği ile organize ettiği ödüllerin bu yılki kazananları duyuruldu.

2020 2020 Atillâ İlhan Edebiyat Ödülleri roman, ilk roman, şiir ve ilk şiir kitabı kategorilerinde düzenlendi. Jürilerin onursal başkanlığında Doğan Hızlan yer aldı. 2020 yılının roman ödüllerine toplamda 49, şiir ödüllerine ise 52 eser başvurdu.

2020 Atillâ İlhan Roman Ödülü Kazananı: Kemal Varol

2020 Attilâ İlhan Roman Ödülü kazananı, İletişim Yayınları etiketiyle okurla buluşan Âşıklar Bayramı adlı eseriyle Kemal Varol’a gitti.

- Reklam -
Kemal Varol
Kemal Varol

Ödülün gerekçesi şu sözlerle açıklandı:

“Sözlü kültür ile yazılı kültürü başarılı bir şekilde birleştirmesi, âşık geleneğini baba-oğul ilişkisiyle harmanlaması, yolculuk üzerine kurgulanan yapıdaki yolculuğa paralel şekilde ilerleyen bir iç hesaplaşmayı etkileyici bir dille anlatması.”

İlk Roman Ödülü Elvan Kaya Aksarı’ya

2020 Attilâ İlhan İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü’nün sahibi ise Everest Yayıncılık etiketiyle yayımlanan At Sancısı kitabıyla Elvan Kaya Aksarı’nın oldu.

Gerekçe ise şu sözlerle açıklandı:

“Eser, atlı arabacılığın macerası üzerinden değişen dönemleri anlatımda farklı dil yapıları kullanmasındaki başarısı, çeşitli yan karakterler yaratması konusundaki yaratıcılığı sebebiyle ödüle değer bulunmuştur.”

Roman dalında seçici kurulda şu isimler yer aldı: Mehmet Eroğlu, Deniz Yüce Başarır, Faruk Şüyün, Seval Şahin ve aileyi temsilen Ali Cem İlhan.

2020 Atillâ İlhan Şiir Ödülü Kazananı: Elif Sofya

2020 Attilâ İlhan Şiir Ödülü, Yapı Kredi Yayınları’nın bastığı Hayhuy adlı şiir kitabıyla Elif Sofya’ya gitti.

- Reklam -
Elif Sofya
Elif Sofya

Ödülün gerekçesi şu sözlerle açıklandı:

“Elif Sofya kısa dizelerle, sesi kısarak yalın anlatımla ulaştığı şiirini ileri götüren yaklaşımıyla 2020 Attilâ İlhan Şiir Ödülü’ne değer görülmüştür.”

İlk Şiir Kitabı Ödülü Elvan Enes Kurdaş’a

2020 Attilâ İlhan İlk Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Ödülü’nün sahibi Edebi Şeyler Yayınları etiketiyle raflara çıkan Sevgili Kardeşim Ben adlı kitabın yazarı Enes Kurdaş oldu.

Ödülün gerekçesi şu sözlerle duyuruldu:

“Enes Kurdaş, günlük konuşma dilinde yumuşak geçişlerle şiiri yakalaması, bunu şiire aktarışındaki başarısı ve mısraya kattığı kırılma sayesinde şiiriyet kazandırması sebebiyle 2020 İlk Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Ödülü’ne değer görülmüştür.”

Şiir dalında jüri Metin Celal başkanlığında toplandı. Seçici kurul şu isimlerden oluştu: A. Ali Ural, Adnan Özer, Tuğrul Tanyol ve aileyi temsilen Kerem Alışık.

Bu yılın kazananlarına dair düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Sylvia Plath: Hayatı Hakkında 11 Dikkat Çeken Bilgi

Kaynak: Cumhuriyet

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Doğan Hızlan - 2020 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri’ni kazananların duyguları

    Attila İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı’nın, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın desteğiyle düzenlediği 2020 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri, sağlık tedbirleri nedeniyle sahiplerine tören yapılmaksızın verildi.

    Seçici Kurul’un vardığı sonuçlar daha önce yayınlanmıştı.

    Roman dalındaki ödüle, ‘Âşıklar Bayramı’nın yazarı Kemal Varol , şiir dalındaki ödüle ise ‘Hayhuy’ isimli kitabıyla Elif Sofya değer görülmüştü. İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü’nün sahibi ‘At Sancısı’ kitabıyla Elvan Kaya Aksarı olurken, İlk Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Ödülü ise ‘Sevgili Kardeşim Ben’ adlı kitabıyla Enes Kurdaş ’a layık bulunmuştu.

    Ödül kazananlar Attilâ İlhan için ne dediler ?

    İletişim Yayınları tarafından yayımlanan ‘Âşıklar Bayramı’ romanı ile 2020 Attilâ İlhan Roman Ödülü’ne değer görülen Kemal Varol , ödülü teslim alırken bakın ne dedi:

    “Dünyaya her şeyden önce bir şair olarak bakmış, hepimizin hayatına güçlü bir şairin izlerini bırakmış olan Attilâ İlhan adına verilen roman ödülüne Âşıklar Bayramı’nı layık gören jüri üyelerine çok teşekkür ederim.”

    Everest Yayınları’ndan çıkan ‘At Sancısı’ romanıyla 2020 Attilâ İlhan İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü’ne değer görülen Elvan Kaya Aksarı ’nın duyguları:

    “Bugün oturup bir Türkiye ansiklopedisi tasavvur etsek, hiç kuşkusuz Attilâ İlhan ismine müstakil bir başlık açmak zorunda hissederiz. Onun yazdıkları, aydın kimliği ve mahfuzatı her şeyden önce Türkçe için bir imtiyazdır. Attilâ İlhan adının gölgesinde verilen bir ödüle layık görülmek insanı sadece gönendirmiyor, aynı zamanda kalemin de doğru harfler üzerinde durduğunu ilan ediyor. Bunun için bahtiyarım. Bu kıymetli ödülü kızım Nevra Şiir’e ithaf ediyorum.”

    Attilâ İlhan Roman Ödülü Seçici Kurulu Mehmet Eroğlu, Deniz Yüce Başarır, Faruk Şüyün, Seval Şahin, Ali Cem İlhan ’dan oluşuyordu.

    2020 Attilâ İlhan Şiir Ödülü’ne Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan ‘Hayhuy’ kitabıyla değer görülen Elif Sofya düşüncelerini şu şekilde belirtti: “Yazınımızın güçlü yapı taşı Attilâ İlhan’ın adını taşıyan bu ödülle onurlandırıldığım için kıvanç duyuyorum. Dilin çok yönlü ustası Attilâ İlhan, şiirimizin ses zenginliğinde bir ufuk çizgisidir. Şiirimle bu sesi yakalayabildiğimi düşünen değerli seçici kurul üyelerine çok teşekkür ederim.”

    Edebi Şeyler Yayınları tarafından yayımlanan ‘Sevgili Kardeşim Ben’ isimli kitabıyla 2020 Attilâ İlhan İlk Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Ödülü’ne layık bulunan Enes Kurdaş ise ödülü teslim alırken düşüncelerini açıkladı:

    “Bazı şairler ve bazı şiirler vardır insanı yazmaya teşvik eden veyahut zorlayan. Benim içimdeki yazma isteğini, okuduğum her şiiriyle açığa çıkarmaya çalışan ilk ve en kuvvetli isimdi Attilâ İlhan. Kendisiyle ilk tanışıklığım on sekiz yaşında, okul kütüphanesinden aldığım Sisler Bulvarı ile oldu. Koca bir yazı birlikte geçirdik. Çalıştığım işyerindeki çay molalarında, öğle aralarında, vakit buldukça hayretle karıştırırdım. Öyle ki kitabımdaki ilk şiir de o zamanlarda yazdığım, kendisine çokça göndermenin bulunduğu bir şiir. Hâliyle ödülün benim için kıymeti büyük. Böyle büyük bir şair adına verilen bir ödüle sahip olmayı birçok yazar arzu eder. Ben de böyle bir ödüle sahip olduğum için kendimi şanslı sayıyorum. Değerli jüri üyelerine ve Attilâ İlhan Bilim Sanat Kültür Vakfı’na teşekkürlerimi sunuyorum.”

    Metin Celâl ’in başkanlığındaki Attilâ İlhan Şiir Ödülü Seçici Kurulu’nda A. Ali Ural, Adnan Özer, Tuğrul Tanyol ve aileyi temsilen Kerem Alışık yer aldı.

    Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri’ne bu yıl ‘Şiir’ dalında 52, ‘Roman’ dalında 49 eserle başvuruldu.


    ÖDÜLLERİN çabaları, emekleri geniş bir kitleye ulaştırmada önemli rollerini tekrarlamalıyım.

    https://kidega.com/kitap/asiklar-bayrami-286798/detay

    https://kidega.com/kitap/at-sancisi-330507/detay

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

jared leto joker justice league

Jared Leto, Zack Snyder’s Justice League Çekimleri İçin Yeniden Joker Oluyor

Fast and Furious 11

Fast and Furious 11 Serinin Son Filmi Olacak