in ,

2020 Orhan Kemal Roman Armağanı Ayhan Geçgin’in Oldu

2020 Orhan Kemal Roman Armağanı sahibini buldu. Ayhan Geçgin, Metis Yayınları etiketiyle yayımlanan Bir Dava kitabıyla ödüle layık görüldü.

2020 Orhan Kemal Roman Armağanı - Ayhan Geçgin
- Reklam -
- Reklam -

Yerli edebiyatta ödül mevsimi devam ediyor. 17. Tudem Edebiyat Ödülleri Roman Yarışması, 66. Sait Faik Hikâye Armağanı ve Duygu Asena Roman Ödülü derken sıra “2020 Orhan Kemal Roman Armağanı“na geldi. 49. Orhan Kemal Roman Armağanı’nın sahibi Ayhan Geçgin oldu. Yazar, Metis Yayınları etiketiyle yayımlanan “Bir Dava” adlı kitabı ile ödüle layık görüldü.

Edebiyatımızın usta yazarlarından Orhan Kemal’in anısını yaşatmak için Orhan Kemal Kültür Merkezi tarafından düzenlenen yarışmaya bu yıl toplamda 82 eser katıldı.

Koronavirüs salgını nedeniyle dijital ortamda toplanan seçici kurul, oylarını çevrimiçi olarak kullandı. Jürisinde Erendiz Atasü, Ataol Behramoğlu, M. Nuri Gültekin, Çimen G.Erkol, Adnan Özyalçıner, Tahir Şilkan ve Nazım K. Öğütçü’nün yer aldığı yarışmanın kazananı ise Ayhan Geçgin oldu.

- Reklam -

Mart 2019 tarihinde yayımlanan Bir Dava romanı ile ödüle layık görülen Ayhan Geçgin’e ödülü ileriki bir tarihte takdim edilecek.

2020 Orhan Kemal Roman Armağanı’nın gerekçesi şu şekilde açıklandı:

- Reklam -

“Hukuksuzluk ve Adaletsizlik Güçlü Olay Örgüsü ile Anlatılıyor”

“Türkiye’de derin işleyişe sahip hukuksuzluk, keyfilik, belirsizlik ve öngörülemezlik olgularını çok yerinde karakterlerle son derece güçlü bir olay örgüsü, anlatım, dil ve roman tekniğiyle birleştirmesi, Türkiye’nin yakın tarihindeki yargılamaların ve hukuksuzluk örneklerinin, bunun sürdürülmesi ve yeniden üretilmesi için bir zamanlar bütün gücüyle çalışan kudretli güçlerin ve ülkede yaşanan bütün hukuksuzluk ve adaletsizliklere karşı bürokratik/sınıfsal bağışıklığının nasıl ters yüz olduğunu çok güçlü olay ve diyaloglarla anlatması, Orhan Kemal’in gerçekçiliğine hem karakterler, hem olay örgüsü ve hem de toplumsal meseleler açısından yakın durması nedeniyle 2020 yılı, 49.Orhan Kemal Roman Armağanı’na değer görmüştür.”
1970 yılında İstanbul’da doğan Ayhan Geçgin, ODTÜ Felsefe Bölümü mezunu. Yazarın Metis Yayınları etiketiyle yayımlanan diğer eserleri şu şekilde: “Kenarda” (2003), “Gençlik Düşü” (2006) “Son Adım” (2011) ve “Uzun Yürüyüş” (2015).

Orhan Kemal Roman Armağanı’nı geçen yıllarda Faruk Duman, Seray Şahiner, Gürsel Korat, İbrahim Yıldırım, Hüsnü Arkan, Hamdi Koç, Hasan Özkılıç, Yiğit Bener ve Kâmuran Şipal gibi isimler kazanmıştı.

Peki siz Ayhan Geçgin’in kitaplarıyla tanışma fırsatı bulmuş muydunuz? Ödüle dair düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Hermes Sahaf: “Ne Kadar Çok Trump, O Kadar Çok Korona!”

Kaynak: orhankemal.org

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Yazarı tanımıyorum ama Orhan Kemal Roman ödülü verilen bir eseri de okumak icap eder, ilk kitap siparişim de alıp okurum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Scarface Yeniden

Scarface Yeniden Çekiliyor: Senaryo Coen Kardeşler’den!

BBC First Les Misérables

BBC First Türkiye’de Yayına Başlıyor: İngiliz Dizilerine Hazır Olun