in ,

2021 Dublin Edebiyat Ödülü Kazananı Valeria Luiselli Oldu

Meksikalı yazar Valeria Luiselli, “Kayıp Çocuk Arşivi” kitabı ile 2021 Dublin Edebiyat Ödülü’nün sahibi oldu.

2021 Dublin Edebiyat Ödülü Valeria Luiselli
- Reklam -
- Reklam -

2021 Dublin Edebiyat Ödülü, Kayıp Çocuk Arşivi (Lost Children Archive) romanı ile Meksikalı yazar Valeria Luiselli‘ye takdim edildi. Luiselli, 100 bin Euro değerindeki ödülü kazanan ilk Meksikalı yazar oldu.

Yazarın İngilizce yazdığı ilk romanı çocuklarıyla birlikte yolculuk yapan bir çiftin, sınırı geçmeye çalışırken kaybolanların ve Apaçilerin hikâyelerinin peşine düşmesini konu alıyor. New York’tan Arizona’ya uzanan yolculukta kaybolmuş binlerce ses aranıyor ve okuyucu geçmişin izlerine şahit oluyor.

Valeria Luiselli aldığı ödül üzerine, edebiyatın önemini belirterek şu ifadelerde bulundu:

- Reklam -

“Kitaplar ve diğer yazarlarla paylaşılan ortak deneyimler olmasaydı belki de bu ayları kolay atlatamayabilirdik. Kitapların bize sunduğu farklı dünyalar sayesinde ruhlarımız yenilendi, yola devam etmek için gerekli gücü bulduk ve yaşama sevincimiz taze kaldı. Her defasında bizi teselli eden kitaplıklarımızdaki dostlarımız oldu.”

Valeria Luiselli, Dublin Edebiyat Ödülü Dışında da Birçok Ödül Kazandı

Kayıp Çocuk Arşivi - Valeria Luiselli

Jüri heyetinin kitap hakkındaki açıklaması ise şöyle:

“Bu yılın tüm kitapları 21. Yüzyılın harika romanları. Kitaplar, modern kurgularının yanı sıra güçlü ve etkili hikâyelere sahipler. Valeria Luiselli’nin Lost Children Archive kitabı da birçok şeyi bir arada sunabilmiş. Kitap ses envanterleri oluşturan ve belgeselci olan bir çiftin çocuklarıyla birlikte New York’tan Meksika sınırına olan yolculuklarını konu alıyor.

- Reklam -

Anne, sınırı geçerken kaybolan çocukları; baba ise bölgede yaşayan yerli Amerikalıların kaydını almak istiyor. Bu kitabın içeriği bize, bir romanın her zaman yeni yollara yönlendirilebileceğini gösteriyor. Roman başlığının da belirttiği gibi bu roman bir arşiv ve anıların yansıması gibi.”

Meksika doğumlu Luiselli’nin çocukluğu Güney Kore, Güney Afrika ve Hindistan’da geçti. Lost Children Archive 2020 Rathbones Folia Ödülü’nü kazandı. Luiselli Uluslararası Dublin Ödülü’nü alan ilk Meksikalı oldu. Yazarın diğer kitapları, Faces in the Crowd, The Story of My Teeth, Tell Me How It Ends: An Essay in 40 Questions ve Sidewalks ile birçok önemli ödüle aday olmasının yanı sıra, Los Angeles Times Kitap Ödülü, Amerikan Kitap Ödülü’nü kazandı.

Yazarın romanı, Seda Ersavcı’nın Türkçeye tercümesiyle, Siren Yayınları tarafından Kayıp Çocuk Arşivi adıyla yayımlandı.

Peki ya sizler Kayıp Çocuk Arşivi‘ni okumuş muydunuz? Kitabın ödül kazanması hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Irish Times

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Salda Gölü

NASA’nın Örnek Gösterdiği Salda Gölü’ne Kıraathane, Mescit ve Kafeler Yapılacak

ışık hızı aşıldı

Bilim İnsanları Sıcak Plazma Atımlarıyla Işık Hızının Bilinen Sınırlarını Aştı