in ,

2021 Duygu Asena Roman Ödülü Kazananı Nermin Yıldırım Oldu

2021 Duygu Asena Roman Ödülü kazananı belli oldu. Nermin Yıldırım, Ev adlı kitabı ile ödüle layık görüldü.

2021 Duygu Asena Roman Ödülü Kazananı Nermin Yıldırım
- Reklam -
- Reklam -

2021 Duygu Asena Roman Ödülü kazananı belli oldu. Her yıl gazeteci ve yazar Duygu Asena’nın anısına verilen ödülün bu yılki galibi Ev adlı romanı ile Nermin Yıldırım oldu.

Doğan Kitap tarafından 2007 yılından beri Türkiye’yi kadın hakları, özgürlük ve eşitlik konularında ’ilk’lerle tanıştıran Duygu Asena’nın anısına düzenlenen ödülün yeni sahibi bulundu. 2021 Duygu Asena – Kadının Hâlâ Adı Yok Roman Ödülü, Hep Kitap imzası ile yayımlanan Ev kitabının yazarı Nermin Yıldırım’a gitti.

Geçen çarşamba günü gerçekleştirilen çevrim içi toplantıda bu yılın kazananı seçildi. Doğan Hızlan başkanlığında bir araya gelen seçici kurulda Asuman Kafaoğlu Büke, Filiz Aygündüz, İhsan Yılmaz, Sibel Oral ve Elif Tanrıyar yer aldı. Jüri, kararı oybirliği ile aldı.

- Reklam -

Ev - Nermin Yıldırım

Seçici kurul daha önceki yıllarda “tamamen erkeklerden oluşması” nedeniyle eleştirilerin odağı olmuştu. Son iki yılda jüri konusunda daha dengeli bir politika izlendiği gözlemleniyor.

2021 Duygu Asena Roman Ödülü Kazananı Nermin Yıldırım Hakkındaki Gerekçe: “Edebiyatıyla Kadın Olmanın Her Halini Ele Aldı”

Seçici kurul ödülün gerekçesini şu sözlerle ifade etti:

“İlk romanı ’Unutma Beni Apartmanı’ndan itibaren hikâyelerini kişisel ve toplumsal bellek ekseninde kuran Nermin Yıldırım, son romanı ’Ev’le edebiyattaki duruşunu koruyarak kurgu ve dildeki maharetini bir üst çıtaya taşımıştır. Yarattığı karakteriyle dikkat çeken ’Ev’, roman kahramanın varoluş yolculuğunu tüm okurlar için empati kurabilecekleri bir serüvene dönüştüren başarılı bir roman. Yıldırım, kadın roman kahramanlarına yaptığı yoldaşlıkla onları toplumsal normlara sıkışmış halleriyle işlemenin aksine kahramanları aracılığıyla okura zorlanarak dahi olsa açacağı kapıları, gidecek yolları göstermekten çekinmiyor. Duygu Asena ismiyle yan yana gelmesinden mutluluk duyduğumuz Nermin Yıldırım’a, Türkçe edebiyata verdiği emeği için teşekkür ediyor, edebiyatıyla kadın olmanın her halini ele alarak yürüdüğü bu yolda Duygu Asena Roman Ödülü’nü oybirliği ile verdiğimizi açıklamaktan sevinç duyuyoruz.”

Nermin Yıldırım, Ödülün Gelirini Mor Çatı Vakfı’na Bağışladı

Ödüle layık görülen Nermin Yıldırım mutluluğunu şu sözlerle dile getirdi:

“Edebiyatı ve kız kardeşliği kendine ev bellemiş biri olarak, bu ödülün benim için manası çok büyük. Kalemimi, hayatını kadın mücadelesinin görünür kılınmasına adamış olan Duygu Asena’nın kıymetli adıyla onurlandıran değerli jüri üyelerine, Doğan Kitap’a ve elbette tüm okurlara gönülden teşekkür ediyorum. Bu ödülün manevi karşılığını ömrüm boyunca kalbimde taşıyacağım ve ona layık olmaya çalışacağım.

“Ödülün maddi karşılığını ise şiddet gören kız kardeşlerimle dayanışmak için – evvelce sevgili Gaye Boralıoğlu’nun da yaptığı gibi- Mor Çatı Vakfı’na bağışlıyorum.

- Reklam -

“Bazen sesler kısılmış, umutlar azalmış, karanlık her yanı sarmış gibi görünebilir. Ama kitaplara, dayanışmaya, tünelin ucundaki o muazzam ışığa ve el ele yürüyerek muhakkak aydınlığa çıkacağımıza canı yürekten inanıyorum. İnanıyorum.”

Ev - Nermin Yıldırım

Nermin Yıldırım Kimdir?

1980 yılında dünyaya gelen Nermin Yıldırım, 2002’de Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu. Çeşitli gazete ve dergilerde muhabir, editör ve köşe yazarı olarak görev aldı. Ajanslarda metin yazarlığı yaptı.

Unutma Beni Apartmanı, Rüyalar Anlatılmaz, Saklı Bahçeler Haritası, Unutma Dersleri, Dokunmadan, Misafir ve Ev kitaplarını kaleme aldı. Kar İzleri Örttü, Öyküden Çıktım Yola, Kadınlar Arasında, Güçoburlar adlı öykü antolojilerinde yer aldı. 2017’de Dokunmadan adlı romanı ile Dünya Kitap’ın Yılın Telif Kitabı ödülüne layık görüldü.

Daha önce Duygu Asena Roman Ödülü’ne layık görülen isimler şu şekilde: Irmak Zileli, Gaye Boralıoğlu, Oylum Yılmaz, Şebnem İşigüzel, Zehra İpşiroğlu, Menekşe Toprak, Jale Sancak, Sibel K. Türker, Pelin Özer ve Avcı Yazgan.

Siz Nermin Yıldırım’ın Ev adlı kitabını okuma fırsatı bulmuş muydunuz? 2021 Duygu Asena Roman Ödülü kazananı hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Gazete Duvar

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

J.J. Abrams - Star Wars

J.J. Abrams: “Star Wars Üçlemesini Planlamalıydık”

görünmez heykel Salvatore Garau

Görünmez Heykel 18 Bin Dolara Satıldı: Varlığının Tek Kanıtı Sertifikası