in ,

2021 Haldun Taner Öykü Ödülü Kazananı Açıklandı

2021 Haldun Taner Öykü Ödülü kazananı belli oldu. 32. defa düzenlenen ödülün bu seneki sahibi Sabitâlem Mahallesi adlı eseriyle Eyüp Aygün Tayşir.

2021 Haldun Taner Öykü Ödülü Kazananı
- Reklam -
- Reklam -

2021 Haldun Taner Öykü Ödülü kazananı duyuruldu. Milliyet Gazetesi tarafından düzenlenen edebiyatımızın önemli yarışmalarından Haldun Taner Öykü Ödülü 32. defa sahibini buldu. Bu yılki kazanan Sabitâlem Mahallesi adlı eseriyle Eyüp Aygün Tayşir oldu.

Türk edebiyatında öykü ve oyun türlerinde unutulmaz işlere imza atmış olan Haldun Taner (1915-1986) anısına düzenlenen yarışmanın bu seneki kısa listesi geçen hafta açıklanmıştı.

Jürisine Doğan Hızlan’ın başkanlık ettiği yarışmada, seçici kurulda Demet Taner (Haldun Taner’in eşi), Doğan Hızlan, Metin Celâl, Prof. Dr. Handan İnci Elçi, Nursel Duruel ve Mehmet Zaman Saçlıoğlu yer aldı.

- Reklam -

2021 Haldun Taner Öykü Ödülü Kazananı Eyüp Aygün Tayşir

1979 İstanbul doğumlu Eyüp Aygün Tayşir’in eserleri İletişim Yayınları etiketiyle yayımlanıyor. Tayşir, ilk romanı 4 Hane 1 Teslim ile Hürriyet Kitap Sanat’ın hazırladığı Geleceğin 10 Yazarı listesine girmişti. Yine roman türündeki Tuhaflıklar Fabrikası 2018’de yayımlanmıştı. Yazarın aynı zamanda Bu Tez Nasıl Bitecek? adlı bir de kurgu dışı eseri bulunuyor. Tayşir’in öykü türündeki Sabitâlem Mahallesi kitabı Şubat 2020 tarihinde yayımlandı.

Seçici kurul, yaptığı açıklamada gerekçeyi şu sözlerle açıkladı:

Ele aldığı toplumsal kesimleri anlatırken kullandığı dil, içerdiği humor, akıcılık, çağdaş ifade gücü ve ayrıntılarla yarattığı zengin çağrışımlar nedeniyle 32. Haldun Taner Öykü Ödülü’nün İletişim Yayınları’ndan çıkan ‘Sabitâlem Mahallesi’ adlı kitabıyla Eyüp Aygün Tayşir’e verilmesine oybirliğiyle karar verilmiştir.”

Yazarın ilk öykü kitabı olma özelliğini taşıyan eser, 1990’lı yıllardan günümüze uzanan bir zaman dilimini kapsıyor. Birbirine paralel konumlanan öykülerde, gecekondulardan oluşan bir mahallenin serüveni konu alınıyor.

Tayşir, Milliyet’ten Seray Şahinler’e verdiği söyleşide Sabitâlem Mahallesi’ne dair şu ifadeleri kullanıyor:

- Reklam -

“Bu mahallenin içine doğduk, içinde büyük. Bizim beslendiğimiz yer burası. Ne yaparsak yapalım, bilimde de sanatta da kendi memleketimiz beslendiğimiz yer. Mahalle de bütün tuhaflığıyla ve eğlencesiyle içinde olduğumuz memleket.”

Yazar, aynı söyleşide sırada bir roman çalışmasının olduğunu, ardından da öyküye devam edeceğini aktarıyor.

2021 Haldun Taner Öykü Ödülü Kısa Listesi

Finale kalan eserler şu şekilde olmuştu:

  • Ayşe Ünüvar – “Hikâyemin İncindiği Yerdeyim” (Okur Kitaplığı)
  • Esra Erdoğan – “Kocamın Adı Ağzımın Tadı” (Yapı Kredi Yayınları)
  • Eyüp Aygün Tayşir – “Sabitâlem Mahallesi” (İletişim Yayınları)
  • Figen Şakacı – “Kesekli Tarla” (Doğan Kitap)
  • Şafak Baba Pala – “Sana da Güle Güle Nezahat” (Eksik Parça)
  • Yalçın Tosun – “Mesafenin Şiddeti” (Yapı Kredi Yayınları)

32. Haldun Taner Öykü Ödülü işte bu şekilde sonuçlandı. Siz daha önce Eyüp Aygün Tayşir okuma fırsatı bulmuş muydunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Milliyet

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

siyah yazarların kitapçısı New Beacon Books

Siyah Yazarların Kitapçısı Kapanıyor: Birleşik Krallık’ta Bir Kitabevi Daha Kapısına Kilit Vuruyor

disney plus türkiye yayın lisansı rtük

Disney Plus, RTÜK’ten Lisans Aldı: Dev Markanın Türkiye Macerası Başlıyor