in ,

2021 Mersin Kenti Edebiyat Ödülü Kazananı Nurdan Gürbilek Oldu

2021 Mersin Kenti Edebiyat Ödülü kazananı Nurdan Gürbilek oldu. MERSİN Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği yarışmada ödül töreni kasım ayında gerçekleştirilecek.

2021 Mersin Kenti Edebiyat Ödülü Kazananı Nurdan Gürbilek
- Reklam -
- Reklam -

2021 Mersin Kenti Edebiyat Ödülü kazananı Nurdan Gürbilek oldu. MERSİN Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından düzenlenen ödül sahibini buluyor.

Geçen yıl Hasan Ali Toptaş’a verilmesi planlanan ancak daha sonra yazarın adının cinsel taciz iddiaları ile anılmasıyla iptal edilen ve boş geçen Mersin Kenti Edebiyat Ödülü, bu yıl bir kez daha sahibini aradı. 14. defa düzenlenen ödül edebiyat eleştirmeni, editör ve yazar Nurdan Gürbilek’in oldu.

Seçici kurulda Celâl Soycan, Turhan Günay, Metin Cengiz, Yavuz Özdem ve Cemal Sakallı isimlerinin yer aldığı ödülün amacı şu sözlerle açıklanmıştı:

- Reklam -

“Ülkemizde ve Mersin’de edebiyat ilgisini geliştirmek ve ulusal ölçekte bir verime dönüştürmek, edebiyat okurlarının dikkatini nitelikli örneklere çekmek üzere, yapıtlarıyla Türk edebiyatının gelişmesine katkıda bulunmuş kişileri onurlandırmak, daha yaygın okunmasını sağlamak.”

Nurdan Gürbilek 2021 Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’ne Değer Bulundu

Seçici kurulun açıkladığı ödül gerekçesi 7 maddeden oluştu.

a) Ülkemiz edebiyat eleştirisine, analitik okuma ve disiplinler arası örüntü dolayında, didaktik olmayan bir anlamlandırma düzeyi kazandırdığı…

b) Metne dilsel bir tahakküm uygulamadan ve metinsel ağlar üzerinden karşılaştırmalı okurluk konumunu sürdürerek, yüzey yapıdaki gerçekliği krize sokan bir metinseli öne çıkardığı…

c) Edebiyat eleştirisinde, metne ait bütün seslerin zaman, mekân ve imkân sınırlarını yoklayarak işitilmesini sağlayan bir ‘etkilenme yeteneği’ ve okuma ahlakı geliştirdiği…

d) Edebî okumalar üzerinden politik, kültürel, tarihsel olgulara ve olaylara getirdiği özgün anlamlandırma tarzıyla entelektüel hayatımıza kıymetli katkılar yaptığı…

e) Edebiyat eleştirisine her türlü saf sadakatten, akademik donukluktan, otoriterleşmeden uzak bir poetik iklim armağan ettiği…

- Reklam -

f) Denemeyle incelemeyi ayıran sınırı ihlal ederek, metin analizine bir edebiyat hazzı, edebiyata da kavramsal ve düşünsel bir tahkimat yaptığı…

g) Kavramların elediği poetik içerikleri dile çağırarak hayatın dinamik, geniş zamanlı, çok yönlü, çok katmanlı vaatlerinin farkında karşılaştırmalı bir okuma biçimini işaretlediği, dolayısıyla okuru seven ama ona yakalanmayan bir eleştiri etiği inşa ettiği için değerli yazar Nurdan Gürbilek’i, ödüle değer bulunmuştur.

Ödül töreni 12 Kasım 2021 tarihinde gerçekleştirilecek.

Nurdan Gürbilek Kimdir?

1956 yılında Kütahya’da dünyaya gelen Nurdan Gürbilek, eğitimini İzmir Amerikan Kız Koleji ve Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünde tamamladı. Yüksek lisansını da aynı bölümde gerçekleştirdi.

Akıntıya Karşı, Zemin, Defter ve Virgül dergilerinde yazılar kaleme aldı. 1992 tarihli ilk kitabı Vitrinde Yaşamak’ta 80’li yılların Türkiyesi’ndeki kültürel değişimi konu aldı. Eserlerinde Türk edebiyatı ürünlerini, Türkiye’nin yakın tarihinde öne çıkmış kültürel imgeleri, edebiyatımızı etkileyen endişeleri ve dahasını inceledi.

Eserleri Metis Yayınları tarafından yayımlanan Gürbilek’in diğer kitapları şu şekilde: Yer Değiştiren Gölge, Ev Ödevi, Kötü Çocuk Türk, Kör Ayna Kayıp Şark, Mağdurun Dili, Benden Önce Bir Başkası, Sessizin Payı ve İkinci Hayat.

Nurdan Gürbilek eserleri ve 2021 Mersin Kenti Edebiyat Ödülü hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Hürriyet, Doğan Hızlan

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Babylon 5 Dizisi Tekrar Çekiliyor

Ünlü Bilimkurgu Dizisi Babylon 5 Tekrar Çekiliyor: Orijinal Serinin Yaratıcısı İşin Başında

Danimarkalı Sanatçı parayı al ve kaç tabloları

Danimarkalı Sanatçı Ödemesini Aldığı İşin Karşılığında “Parayı Al ve Kaç” Adlı Boş Tablolar Gönderdi