in ,

2021 Nobel Tıp Ödülü Kazananları Açıklandı: Uğur Şahin ve Özlem Türeci Beklentisi Yanılttı

2021 Nobel Tıp Ödülü sahiplerini buldu. Ödülü Biontech mucitleri Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin alması beklenirken sahipleri sıcaklık ve temas reseptörlerini keşfeden David Julius ve Ardem Patapoutian oldu.

2021 Nobel Tıp Ödülü Kazananları David Julius ve Ardem Patapoutian
- Reklam -
- Reklam -

2021 Nobel Tıp Ödülü kazanan isimleri açıklandı. Dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan Nobel’in tıp alanında bu yılki ödülünün sahipleri sıcaklık ve temas reseptörlerini keşfeden David Julius ve Ardem Patapoutian oldu. Biontech aşısının mucitleri Uğur Şahin ve Özlem Türeci çifti ise bugüne dek ödülü kazanmaya aday kişiler arasında en önde yer alan isimler arasındaydı.

Alfred Nobel tarafından kurulan derneğin 1901’den bu yana düzenli olarak verdiği ve dünyanın en prestijli ödülleri arasında yer alan Nobel Ödülleri, o yıl içinde alanında önemli başarılar elde eden isimlere takdim ediliyor. Edebiyat, Ekonomi, Tıp, Fizik, Kimya ve Barış dallarında verilen ödüllerden Tıp Ödülü’nün 2021 kazananları açıklandı.

California Üniversitesi’nde profesör olan David Julius ve Howard Hughes Tıp Enstitüsü (HHMI) Mütevelli Heyeti Üyesi ve Scripps Research’te HHMI Araştırmacısı olan Ardem Patapoutian, duyusal algı üzerindeki reseptörleri tanımlayan çalışmaları nedeniyle ödülü aldılar. Bize sıcaklığı, acıyı, dokunmayı ve vücudumuzun yerini ve hareketini izleme yeteneği veren nöronların temeli açıklanmış oldu.

- Reklam -

Nobel Komitesi Başkanı olan Thomas Perlmann, Stockholm’de yaptığı açıklamada ABD’li fizyolog Julius ile ABD’li moleküler biyolog ve sinirbilimci Patapoutian’ın bu yılki tıp ödülüne layık görüldüğünü bildirdi. Julius ve Patapoutian’ın keşiflerinin, “ısıyı, soğuğu ve mekanik gücü duyumsamada moleküler temeli açıklayarak doğanın gizemlerinden birinin sırrının çözülmesini” sağladığı ve bunun “insanoğlunun hissetme, mana verme ve iç ile dış çevresiyle etkileşim kabiliyeti için hayati öneme sahip olduğu” belirtildi.

2021 Nobel Tıp Ödülü Kazananları Uğur Şahin ve Özlem Türeci Olacak Tahminleri Yanılmış Oldu

2021 Nobel Tıp Ödülü Kazananları

Nobel Tıp Ödülü’nü geçen yıl Harvey J. Alter, Michael Houghton ve Charles M. Rice kazanmıştı. Amerikalı virologlar Alter ve Rice ile İngiliz bilim insanı Houghton, “Hepatit C virüsünün keşfinden ötürü” 2020 Nobel Tıp Ödülü’ne layık görülmüştü.

- Reklam -

Nobel Tıp Ödülü, 2019’da hücre alanındaki çalışmalarıyla tıp dünyasına yaptıkları katkılardan ötürü ABD’li William G. Kaelin ve Gregg L. Semenza ile İngiliz Peter J. Ratcliffe’e verilmişti.

Özellikle geliştirdikleri Biontech adını verdikleri mRNA aşılarıyla milyonların hayatına etki eden ve Koronavirüs pandemisinin tedavisine önemli ölçüde etkileri olan Türk asıllı Alman vatandaşları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’nin ödülü almaları bekleniyordu.

2021 Nobel Tıp Ödülü kazananları hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Sizce Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin ödüle layık görülmemesi beklenen bir durum muydu? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for murgul murgul dedi ki:

    MRNA teknolojisini geliştirenler Özlem Türeci ve Uğur Şahin değil. Macar biyokimyager Katalin Kariko ile Drew Weissman’nın 1990’lardan başlayan çalışmalarını lisanslayarak kullandı Biontech, onun için Özlem Hanım ve Uğur Bey’in Nobel almaları pek olası ve mantıklı da değildi bence.

    Moderna da mRNA teknolojisi kullanıyor mesela ancak bu teknolojiyi mümkün kılan kişiler farklı…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Interview With the Vampire Dizisi Çekimleri

Interview With the Vampire Dizisi Çekim Tarihi Belli Oldu

Squid Game incelemesi netflix

Squid Game İncelemesi: Kolezyumda Yeni Bir Şey Yok