in ,

ABD’nin Önemli Edebiyat Ödüllerinden National Book Award’ın 2022 Yılı Kazananları Belli Oldu

2022 National Book Award kazananları duyuruldu. Ulusal Kitap Ödülleri’nde kurgu dalının kazananı 30 yaşındaki Tess Gunty oldu.

2022 National Book Award Kazananları
- Reklam -
- Reklam -

2022 National Book Award kazananları açıklandı. ABD’nin en prestijli edebiyat ödülleri arasında yer alan yarışma kurgu, kurgu dışı, şiir, çeviri edebiyat ve genç edebiyat kategorilerinde düzenleniyor.

İlk defa 1936 yılında gerçekleştirilen, 1950’de yenilenerek uzun yıllar Amerikan edebiyatının nabzını tutan National Book Award, Ulusal Kitap Vakfı tarafından veriliyor.

Ulusal Kitap Vakfı’nın amacı, ABD’deki iyi edebiyatı kutlamak ve iyi edebiyatın daha fazla okura ulaşmasına katkı sağlamak. 73. defa düzenlenen ödül, 16 Kasım gecesinde bir kez daha sahiplerini buldu.

- Reklam -

2022 National Book Award Kazananları Manhattan’da Gerçekleştirilen Törende Belli Oldu

En İyi Kurgu dalında 2022 National Book Award’ın kazananı, The Rabbit Hutch adlı kitabıyla Tess Gunty oldu. Yayımladığı ilk romanıyla ödüle layık görülen 30 yaşındaki Gunty, kitabında düşük gelirli bir konut topluluğunda yaşayan insanların hayatlarını konu alıyor.

2022 National Book Award Kazananları Belli Oldu

Kurgu Dışı dalının kazananı ise Imani Perry’nin South to America kitabına gitti. Sabaa Tahir’in All My Rage kitabı, genç edebiyat kategorisinde ödüle değer bulundu. Şiir ödülü John Keene’in Punks: New and Selected Poems adlı eserinin oldu. Çeviri ödülü ise Samanta Schweblin’in Seven Empty Houses (Yedi Boş Ev) kitabının Megan McDowell tarafından yapılan tercümesine verildi.

Kazanan isimlerin her birisi 10 bin dolarlık para ödülünün de sahibi oldu.

Tess Gunty, yaptığı ödül konuşmasında kitapları ihmal edilenlere ve başka türlü görünür olamayanlara dikkat çekmenin bir yolu olarak tanımladı.

Imani Perry de ödül töreninde Maus ile bilinen Art Spiegelman’a birçok referans verdi ve kırbaçlanıp kurşun yiyen atalarını andı.

2022 National Book Award
Sabaa Tahir

Sabaa Tahir ise bir Müslüman ve Pakistanlı-Amerikalı olarak geçmişlerini hatırlatarak ödülü dünyanın dört bir yanında “hayatları için savaşan Müslüman kız kardeşlere” adadı.

- Reklam -

Ödülleri düzenleyen Ulusal Kitap Vakfı’nın akşam yemeğinde Amerikan Kütüphane Derneği’nin yöneticisi Tracie D. Hall’a da bir onur ödülü verildi.

Hall ayrıca, “sansüre direnerek işlerini ve geçim kaynaklarını riske atan kütüphanecilere” saygılarını sundu.

Tören, 2019’da patlak veren Koronavirüs pandemisinin ardından ilk defa yüz yüze ve maskesiz gerçekleşti.

YouTube video

(Ödül törenini YouTube üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.)

Ödüle değer bulunan eserler arasında yalnızca Samanta Schweblin’in Yedi Boş Ev kitabı Türkçeye kazandırılmış durumda.

Siz 2022 National Book Award kazananları hakkında ne düşünüyorsunuz? Türkçede görmeyi beklediğiniz kitaplar var mı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: NPR

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Percy Jackson and the Olympians Dizisi Çekimleri Tamamlanıyor

Rick Riordan, “Percy Jackson and the Olympians” Dizisinde Çekimlerin Neredeyse Tamamlandığını Açıkladı

Elemental Fragmanı Pixar

Pixar’ın Bir Ateş Elementi ve Su Elementinin Aşkını Anlattığı Yeni Filmi “Elemental”dan İlk Fragman