in ,

Uluslararası Booker Ödülü İlk Defa Hintçe Bir Romana Verildi

2022 Uluslararası Booker Ödülü kazananı Tomb of Sand kitabıyla Geetanjali Shree oldu. Yarışmada ödül ilk defa Hintçe bir esere verildi.

2022 Uluslararası Booker kazananı Geetanjali Shree
- Reklam -
- Reklam -

2022 Uluslararası Booker Ödülü kazananı belli oldu. Geetanjali Shree Tomb of Sand kitabıyla, Daisy Rockwell ise eserin çevirisiyle ödüle layık görüldü. International Booker Prize’da ilk defa Hintçe bir roman ipi göğüsledi.

En önemli edebiyat ödülleri arasında yer alan Uluslararası Booker Ödülü’nde kısa liste geçen nisan ayında duyurulmuştu.

Nobel ödüllü Olga Tokarczuk’un da finalistler arasında yer aldığı 2022 Uluslararası Booker Ödülü’nde kazanan Hintli yazar Geetanjali Shree oldu.

- Reklam -

Tomb of Sand (Kum Mezarı), Hintçeden çevrilen ve Booker alan ilk roman olarak tarihe geçti. Yazar Shree ve çevirmen Rockwell, Uluslararası Booker Ödülü’nün 50 bin sterlinlik ödülünü paylaşmaya hak kazandı.

2022 Uluslararası Booker Ödülü Kazananı Hintli Yazar Geetanjali Shree Oldu

Uluslararası Booker Ödülü İngilizceye tercüme edilen ve İngiltere ya da İrlanda’da yayımlanan en iyi kitaplara veriliyor. Bu yıl toplamda 135 eserin başvurduğu yarışma geçen günlerde sonuçlandı.

Ödülde geçen yılın 1 Mayıs tarihinden bu yılın 30 Nisan tarihine dek Birleşik Krallık veya İrlanda’da yayımlanan eserler değerlendirildi.

Bugüne dek üç roman ve birkaç öykü koleksiyonu kaleme alan 64 yaşındaki Geetanjali Shree’nın eserleri İngilizce, Fransızca, Almanca, Sırpça ve Koreceye tercüme edildi.

Geetanjali’nin Uluslarası Booker’a layık görülen kitabı Tomb of Sand, yazarın Birleşik Krallık’ta yayımlanan ilk eseriydi.

2022 Uluslararası Booker kazananı Geetanjali Shree tomb of sand

Jüri başkanı Frank Wynne, ödülün gerekçesine değinirken şu ifadelere yer verdi:

“Bu son derece güçlü bir kısa liste oldu. Altı kişilik listeyi bire indirmek uzun ve ateşli tartışmaları gerektirdi.

“Sonuçta Daisy Rockwell’in coşkulu, yüreklendirici çevirisindeki çoksesli kimlik ve aidiyetten; Geetanjali Shree’nin Tomb of Sand kitabındaki gücünden, dokunaklılığından ve oyunculuğundan büyülendik.

- Reklam -

“Bu, Hindistan’ın Bölünmesi’nin parlak bir anlatısı. Büyüleyici bir canlılık ve şiddetli şefkatiyle gençliği ve yaşlılığı, erkeği ve kadını, aileyi ve ulusu sürekli değişen bir bütün halinde ören bir roman.”

Kuzey Hindistan’da geçen Tomb of Sand, kocasının ölümünün ardından geçen depresif bir dönemden sonra, hayatını geri almaya karar veren ve deneyimlerinin çözülmemiş travmalarıyla yüzleşmek için Pakistan’a giden 80 yaşındaki bir kadının hikâyesini konu alıyor.

2022 Uluslararası Booker Ödülü’ne Bağımsız Yayıncılar Damga Vurdu

Uluslararası Booker Ödülü’nün jüri başkanı Frank Wyne, çeviri eserlerde aslan payının bağımsız yayıncılara ait olduğunu kaydetti:

“Uzun ve kısa listedeki kitapların çoğunun bağımsız yayıncılar tarafından yayımlanmasına kimse şaşırmıyor. Bağımsız ve küçük ölçekli yayıncılar, çeviri edebiyatı insanlara ulaştırmak için muazzam işlere imza attılar.”

Kısa listeye kalan diğer yazarlar şu şekildeydi:

  • Bora ChungCursed Bunny (Çev. Anton Hur, Korece, Güney Kore)
  • Jon Fosse, A New Name: Septology VI-VII (Çev. Damion Searls, Norveççe, Norveç)
  • Mieko KawakamiHeaven (Çev. Samuel Bett ve David Boyd, Japonca, Japonya)
  • Claudia Piñeiro, Elena Knows (Çev. Frances Riddle, İspanyolca, Arjantin)
  • Olga Tokarczuk, The Books of Jacob (Çev. Jennifer Croft, Lehçe, Polonya)

Kısa listeye giren yazarlar ve çevirmenlerin her biri ayrıca 2.500 sterlinlik para ödülünü alacak. Bu sayede Uluslararası Booker’ın dağıttığı toplam para ödülü 80 bin sterline ulaşacak.

Geetanjali Shree eserleri henüz Türkçeye kazandırılmadı.

Siz 2022 Uluslararası Booker Ödülü kazananı hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Publishing Perspectives

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Star Wars: The Bad Batch 2. Sezon Fragmanı

Star Wars’un Yeni Animasyon Dizilerinden “The Bad Batch”in 2. Sezon Fragmanı Yayınlandı

david harbour akıl sağlığı stranger things 4

Stranger Things’ten David Harbour Gençliğindeki Zor Anlarını Anlattı: “Akıl Hastalığı Yoksulluğun Doğal Bir Sonucu”