in ,

2022 Uluslararası Booker Ödülü’nde Kısa Liste Açıklandı

2022 Uluslararası Booker Ödülü kısa listesi belli oldu. Londra Kitap Fuarı’nın son gününde finale kalan 6 yazar duyuruldu.

2022 Uluslararası Booker Ödülü Kısa Listesi
- Reklam -
- Reklam -

2022 Uluslararası Booker Ödülü kısa listesi açıklandı. Geçen günlerde gerçekleştirilen Londra Kitap Fuarı, finale kalan 6 yazarın duyurulmasıyla noktalandı. Nobel ödüllü Olga Tokarczuk finalistler arasında yer aldı.

İngilizceye kazandırılan ve İngiltere ya da İrlanda’da yayımlanan en iyi kitaplara verilen International Booker Prize’da uzun liste geçen mart ayında belirlenmişti. 5 Nisan’da başlayan Londra Kitap Fuarı, 7 Nisan 2022’de tamamlandı. Fuar kapanışını 2022 Uluslararası Booker Ödülü kısa listesini açıklayarak yaptı.

Bu sene toplam 135 kitap başvurusu kabul edilen ödülde kısa listeye toplamda 6 eser kaldı. 50.000 sterlin değerindeki büyük ödül ise yazar ve çevirmen arasında eşit olarak paylaştırılıyor.

- Reklam -

Uzun listede yer alan 13 kitaptan finale kalan isimler aşağıdaki gibi oldu.

İşte 2022 Uluslararası Booker Ödülü Kısa Listesi

  • Bora ChungCursed Bunny (Çev. Anton Hur, Korece, Güney Kore)
  • Jon Fosse, A New Name: Septology VI-VII (Çev. Damion Searls, Norveççe, Norveç)
  • Mieko KawakamiHeaven (Çev. Samuel Bett ve David Boyd, Japonca, Japonya)
  • Claudia Piñeiro, Elena Knows (Çev. Frances Riddle, İspanyolca, Arjantin)
  • Geetanjali ShreeTomb of Sand (Çev. Daisy Rockwell, Hintçe, Hindistan)
  • Olga Tokarczuk, The Books of Jacob (Çev. Jennifer Croft, Lehçe, Polonya)

2022 International Booker Prize kısa liste - uluslararası booker ödülü

Kısa listeye bağımsız yayıncılardan çıkan kitapların hakim olması gözden kaçmadı. Listede Korece, Norveççe, Japonca, İspanyolca, Hintçe ve Lehçe metinler yer aldı. Kazanan yazar ve çevirmenin yanı sıra, kısa listeye kalan her yazar ve çevirmen 2.500 sterlinlik para ödülünü kazanmış oldu.

Seçici kurulun başında çevirmen Frank Wynne yer alıyor. Ekipteki diğer isimler ise Merve Emre (yazar ve akademisyen), Petina Gappah (yazar ve avukat), Viv Groskop (yazar, komedyen, yayıncı) ve Jeremy Tiang (çevirmen ve yazar) şeklinde.

- Reklam -

Listede yer alan yazarlardan Bora Chung’ın Cursed Bunny kitabı önümüzdeki dönemde İthaki Yayınları tarafından yayımlanacak. Olga Tokarczuk kitapları ise güncel olarak Timaş Yayınları tarafından dilimize kazandırılıyor.

2022 Uluslararası Booker Ödülü kazananı 26 Mayıs 2022 tarihinde yine Londra’da gerçekleştirilecek bir tören eşliğinde açıklanacak.

2022 International Booker Prize kısa listesinde sizin dikkatinizi çeken kitaplar hangileri? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Publishing Perspectives

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Likenlerin Sırrı - John Wyndham

John Wyndham’dan Toplumsal Cinsiyet Rollerini Sorgulayan Bir Bilimkurgu: “Likenlerin Sırrı”

Issız Ev - Rabia Elif Özcan | Çevirmenin Çemberi

Issız Ev – Rabia Elif Özcan | Çevirmenin Çemberi: “Kıyamete Ekilen Tohumlar”