in ,

Ursula K. Le Guin Anısına Düzenlenen Ödülün Kazananı Kenyalı Yazar Khadija Abdalla Bajaber Oldu

2022 Ursula K. Le Guin Ödülü kazananı açıklandı. Bilimkurgu ve fantazyanın usta yazarı anısına düzenlenen yarışmanın ilkinde Khadija Abdalla Bajaber ödüle değer bulunan isim oldu.

2022 Ursula K. Le Guin Ödülü Kazananı Khadija Abdalla Bajaber
- Reklam -
- Reklam -

2022 Ursula K. Le Guin Ödülü kazananı duyuruldu. İlk defa bu yıl düzenlenen yarışmada ödülün sahibi Kenyalı yazar Khadija Abdalla Bajaber oldu.

Yerdeniz, Karanlığın Sol Eli, Mülksüzler ve Sürgün Gezegeni gibi kült bilimkurgu/fantazi kitaplarıyla tanınan Ursula K. Le Guin, 2018 yılında aramızdan ayrılmıştı. Geçen yıl ekim ayında ise yazarın anısına bir edebiyat yarışması düzenleneceği duyuruldu.

Tam adı The Ursula K. Le Guin Prize for Fiction olan yarışmada değerlendirilen eserlerin ABD’de yayımlanmış ve İngilizcede yazılmış ya da İngilizceye tercüme edilmiş olması gerekiyor.

- Reklam -

Adrienne Maree Brown, Becky Chambers, Molly Gloss, David Mitchell ve Luis Alberto Urrea’dan oluşan jüri, 2022 yılının kazananını açıkladı.

Ursula K. Le Guin Edebiyat Ödülü

Khadija Abdalla Bajaber, 2022 Ursula K. Le Guin Ödülü’nün Sahibi Oldu

Kenya’nın Mombasa kentinde doğan Khadija Abdalla Bajaber, The House of Rust (Pas Evi) adlı eseriyle 2022 Ursula K. Le Guin Ödülü’nün sahibi oldu.

Jüri, Bajaber’in üstün yazımını, yenilikçi ve etkileyici hikâyesini övdü ve şunları söyledi:

“Sahneler ardı ardına pırıl pırıl, dokulu, tamamen klişeden uzak ve bilgeliğiyle dikkat çekiyor. Romanın yapısı cüretkâr. Dil kullanımı ise uğrunda ölmeye değer.”

Bajaber ile birlikte finale kalan diğer iki isim How High We Go in the Dark adlı eseriyle Sequoia Nagamatsu ve The Past is Red kitabıyla Catherynne M. Valente olarak açıklandı.

- Reklam -

Kısa listeye kalan kitaplar, halka açık bir adaylık sürecinin ardından Ursula K. Le Guin Edebiyat Vakfı tarafından seçildi. Ödül, sanatçı Tuesday Smillie tarafından tasarlandı.

The House of Rust Khadija Abdalla

Mombasalı bir Hadrami kızı Aisha’nın, kaybolan balıkçı babasını arama macerasını konu alan The House of Rust, birçok gerçeküstü yaratık ve masal unsurunun yanı sıra Kenya mitolojisinden de kesitler taşıyor. Romanda iskeletten yapılmış sihirli bir tekneyle babasını kurtarmak için denize açılan Aisha, türlü deniz canavarlarıyla ve köpekbalıklarıyla savaşmak zorunda kalıyor.

Gazeteci, yazar ve şair Bajaber, ilk romanı The House of Rust ile Graywolf Press Africa Prize’a da layık görülmüştü.

Ursula K. Le Guin Ödülü’nde kazanan yazara, 25.000 dolarlık nakit para ödülü veriliyor. Khadija Abdalla Bajaber henüz Türkçeye kazandırılmadı.

2022 Ursula K. Le Guin Ödülü kazananı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: News Central Africa

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

maldivler dişi doğup erkek olan balık

Okyanusun Derinliklerinde Dişi Olarak Doğup Yaşlandıkça Erkeğe Dönüşen Bir Balık Keşfedildi

77. Yunus Nadi Ödülleri kazananları

Yunus Nadi Ödülleri 77. Defa Sahiplerini Buldu