in ,

30. Arthur C. Clarke Ödülü’nün Kazananı Belli Oldu

İngiltere’nin en prestijli ödüllerinden birisi olan Arthur C. Clarke Ödülü’nün bu yılki kazananı belli oldu.

30. Arthur C. Clarke Ödülü
- Reklam -
- Reklam -

Bilimkurgu edebiyatının ustalarından Arthur C. Clarke adına her yıl bir bilimkurgu romanına verilen ödülün otuzuncusu sahibine kavuştu. Foyles Bookshop adlı kitapçıda yapılan ödül töreninde Clark Ödüllerinin yöneticisi Tom Hunter tarafından yapılan açıklamada anılan isim, Children of Time adlı romanıyla Adrian Tchaikovsky oldu. Ödüllü romanın konusu kısaca şöyle:

Yok olmaya yüz tutan insanlıktan geri kalanlar, ömrünün son demlerindeki dünyayı terk etmek isterken şansları yaver gider ve yaşamaya uygun bir gezegen bulurlar. Ancak gezegen sahipsiz değildir, evrimin farklı ilerlediği gezegende insanlar kadar (hatta belki de daha fazla) zeki olan örümcekler hüküm sürmektedir.
44 yaşındaki yazar “Sanırım ölmek üzereyim,” diyerek başladığı konuşmasında heyecanını gizleyemeyerek şunları söyledi:

“Bu, örümcekler hakkında bir kitap, aynı zamanda empati hakkında. Bu yılın adaylarıyla ilgili beni en çok etkileyen şey, hepsinin içindeki empati teması. Irklar arası empati, sınırlar arası empati… Kitabımla ilgili bir diğer şeyse, insanların değişik şeylerin kıymetini anlamaları ve bu olmadığı zaman da tehlikeyi sezebiliyor olmaları. Sanırım demeye çalıştığım şey, örümceklerin aslında dış uzayda değil, aramızda yaşıyor olmaları.”

- Reklam -

Önümüzdeki sene Arthur C. Clarke’ın 100. doğum günü kutlanacağı için, ödül komitesinin farklı planları olduğu da ortaya çıktığı. Şimdiye kadar bir yayıncının desteği olmadan kendi yayımladığı kitaplarla yarışmaya katılamayan yazarlar, önümüzdeki seneden itibaren ödüle aday olabilecekler.

- Reklam -

Türker Beşe

Müzmin arkeolog adayı. 4 yaşında atari oynamakla başlayan oyunculuk macerası şiddetle devam etmektedir. Okuma zevki günden güne değişmekle birlikte, tuhaf kurgu, büyülü gerçeklik ve tekinsiz korkudan aldığı keyfi hiçbir türden alamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Sırların Sahibi Kız - Öncesi

Tüm Sırların Sahibi Kız’ın Öncesini Anlatan Bir Kitap Geliyor

inhuman2

Inhuman 2 – Axis Raflardaki Yerini Aldı