in ,

51. Orhan Kemal Roman Armağanı’nı Kazanan Yazar Açıklandı

51. Orhan Kemal Roman Armağanı kazananı duyuruldu. Ödülün sahibi “Taş ve Gölge” romanı ile Burhan Sönmez oldu.

51. Orhan Kemal Roman Armağanı kazananı burhan sönmez
- Reklam -
- Reklam -

51. Orhan Kemal Roman Armağanı kazananı belli oldu. Ödüle layık görülen isim İletişim Yayınları tarafından yayımlanan Taş ve Gölge romanı ile Burhan Sönmez oldu.

Türk edebiyatının usta kalemi Orhan Kemal’in anısını yaşatmak için yazarın ailesi ve Everest Yayınları ortaklığında düzenlenen Orhan Kemal Roman Armağanı’nın bu yılki kazananı açıklandı. Ödül, 57 yaşındaki yazar Burhan Sönmez’e layık görüldü.

İlki 1972 senesinde gerçekleştirilen yarışmanın bu yılki jürisi Nazım K. Öğütçü, M. Nuri Gültekin, Çimen G. Erkol, Tahir Şilkan, Seray Şahiner, Gürsel Korat ve Mazlum Vesek’ten oluştu.

- Reklam -

Ödülün gerekçesi ise şu sözlerle tanımlandı:

“Orhan Kemal Roman Armağanı Seçiciler Kurulu, farklı coğrafyaları birleştirdiği, göçü, hafızanın farklı çelişkilerini, yaşam mücadelesini çok yönlü ve güçlü bir kurguyla, canlı karakterler ve etkili metaforlar yaratarak ele aldığı, Türkiye’nin toplumsal arka planıyla başarılı bir şekilde anlattığı için 2022 yılı, 51.Orhan Kemal Roman Armağanı’na değer görmüştür.”

51. Orhan Kemal Roman Armağanı Kazananı Burhan Sönmez Oldu

Ödül 2 Haziran 2022 tarihinde, saat 10.30’da İstanbul’un Beyazıt semtindeki Orhan Kemal Kütüphanesi-Konferans Salonu’nda düzenlenecek anma töreni sırasında Burhan Sönmez’e takdim edilecek.

Taş ve Gölge - Burhan Sönmez

“Burhan Sönmez, varoluşa ve hakikate dair bilinmezlere, asırlardır yanıt aranan sorulara, atmosferiyle büyüleyen, kurgusuyla merak uyandıran güçlü bir anlatı içinde yer veriyor.”

- Reklam -

328 sayfadan oluşan Taş ve Gölge’nin editörlüğünü Tanıl Bora üstlenmiş; eseri yayıma Duygu Çayırcıoğlu ve Emre Bayın ikilisi hazırlamıştı.

Şubat 2021 tarihinde yayımlanan Taş ve Gölge; okuru evren ve insana, yaşam ve ölüme farklı bir gözle baktırmayı hedefleyen bir eser olarak tanımlanıyor.

Yazar Burhan Sönmez Kimdir?

1965 yılında Ankara’da doğan Burhan Sönmez, üniversite eğitimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Uzun seneler Britanya’da yaşadı. İlk eseri Kuzey’i 2009’da yayımladı. Onu 2011’de Masumlar, 2015’te İstanbul İstanbul, 2018’de ise Labirent takip etti.

Yazar daha önce 2011 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü, BUYAZ 2015 Öykü Onur Ödülü, EBRD Edebiyat Ödülü VE Vaclav Havel Ödülü’ne layık görüldü. Sönmez ayrıca 2021 yılında PEN International’ın başkanlığını da üstlenmişti.

Burhan Sönmez eserleri ve yazarın son romanı Taş ve Gölge hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Birgün Gazetesi

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for midousuji midousuji dedi ki:

    Yazarın İstanbul İstanbul romanını çok beğenmiştim, diğer kitaplarını da okumayı düşünüyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Marvel Joe Biden kotu adam

ABD Başkanı Joe Biden’ın Marvel Çizgi Romanında Kötü Karakter Olarak Yer Aldığı Ortaya Çıktı

Black Mirror 6. Sezon

Uzun Süredir Beklenen “Black Mirror” 6. Sezon ile Geri Dönüyor