in ,

66. Sait Faik Hikâye Armağanı Kazananı Açıklandı

66. Sait Faik Hikâye Armağanı kazananı açıklandı. Ethem Baran, “Döngel Dünya” adlı öykü kitabıyla ödüle layık görülen isim oldu.

66. Sait Faik Hikâye Armağanı Ethem Baran
- Reklam -
- Reklam -

Türkiye’nin önde gelen edebiyat ödüllerinden Sait Faik Hikâye Armağanı bir kez daha sahibini buldu. 66. Sait Faik Hikâye Armağanı kazananı Döngel Dünya adlı öykü kitabıyla Ethem Baran oldu.

Geçen yıl yapılan yönetmelik değişikliği sonrasında, bu yıl 10 kitaplık kısa listesi açıklanan ödülde kazanan Ethem Baran oldu.

Darüşşafaka Cemiyeti ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğinde düzenlenen ödüle toplamda 123 öykü kitabı katılmıştı. Kazanan isim Sait Faik Abasıyanık’ın ölüm yıldönümü olan 11 Mayıs‘ta açıklanmış oldu.

- Reklam -

Doğan Hızlan başkanlığında toplanan jüride Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Prof. Dr. Jale Parla, Metin Celâl, Prof. Dr. Murat Gülsoy ve Beşir Özmen isimleri yer alıyordu.

Ödülün gerekçesi ise şu şekilde açıklandı:
“Sait Faik’in özellikle son yıllarında ağırlık verdiği “doğa”nın şiirsel bir söylemle inşasına ilişkin biçemini, özgün bir dile getirişle yeniden ürettiği gerekçesiyle Ethem Baran’ın, Döngel Dünya adlı eserine oy birliğiyle verilmiştir.”

66. Sait Faik Hikâye Armağanı Kazananı Ethem Baran Kimdir?

1962 Yozgat doğumlu yazar 1983’te Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bölümünden mezun oldu. Öykü, deneme ve eleştirileri çeşitli dergilerde yayımlandı. Sonrası Ayrılık adlı ilk hikâye kitabı 1991’de çıktı. Dönüşsüz Yolculuklar Kitabı 2005’te Yunus Nadi Öykü Ödülü’ne layık görüldü. Pek çok öykü kitabının yanında 2013’te Emanet Gölgeler Defteri adlı romanı yayımlandı. Yazarın eserleri şu sıralar İletişim Yayınları etiketiyle raflara çıkıyor.

Döngel Dünya – Ethem Baran | Arka Kapak

Mahallede, evde dikiş diken bir erkek yadırganmazdı, öyle hatırlıyorum. Para veren de olmazdı. Bu işi para için yapmazdı babam… Babam yokken, dikiş makinesinin küçük çekmecesindeki terzi yüksüğünü alır, parmak parmak dolaştırırdık. Parmağımıza bol gelen o yüksükle, iğneli iğnesiz, dikişli dikişsiz nice oyunlar uydurur, kaybedeceğimizden korkan annemizden ne azarlar işitirdik. Bir masal oyuncağını andıran bu yüksük, bizim parmağımızda sıradan bir nesneye benzerken, babamın parmağında bir mücevhere dönüşürdü.

Küçücük anlarda mutluluğu bulan yoksullar, yağız elektrosazcılar, keklik avcıları, taklacı güvercin hayranları, baba olmayı beceremeyen adamlar, şu yalan dünyayla vedalaşmak isteyen aceleci ihtiyarlar, kalabalıklardan ürküp içine kapananlar… Küfür gibi pis pis yağan yağmurlar…

Angara, Yozgat, Kırşehir’in Kaman’ı…

- Reklam -

Döngel Dünya, Türkan Şoray’lı, Ediz Hun’lu Yeşilçam melodramlarının sıcaklığına sığınan gariplerin öyküleri.

Ethem Baran, dünyanın gürültüsünden kaçıp bozkırın ortasında bir parça deniz arayanları anlatıyor.
 Sait Faik Hikaye Armağanı - Ethem Baran

İlk baskısını Temmuz 2019’da yapan Döngel Dünya, 115 sayfadan oluşuyor ve içerisinde 15 kısa öykü yer alıyor.

Ethem Baran ile birlikte kısa listede yer alan diğer yazarlar aşağıdaki gibi.

66. Sait Faik Hikâye Armağanı Kısa Liste Adayları

1. Elif Hümeyra Aydın, Doğum Lekesi (Dergâh Yayınları)
2. Ethem Baran, Döngel Dünya (İletişim Yayınları)
3. Faruk Turinay, Şapkamın İçindeki Kıraathane (Can Yayınları)
4. Mevsim Yenice, Bilinmeyen Sular (Can Yayınları)
5. Murat Özyaşar, Aslı Gibidir (Doğan Kitap)
6. Nurhan Süerdem, Maruzatım Var (İletişim Yayınları)
7. Özgür Çırak, Sıcacık Bir Ev (Nota Bene Yayınları)
8. Pınar Öğünç, Beterotu (İletişim Yayınları)
9. Sevda Kaynar, İki İstasyon (1984 Yayınevi)
10. Şermin Yaşar, Gelirken Ekmek Al (Doğan Kitap)

1955 yılından 1960’a kadar Varlık Yayınları tarafından verilen Sait Faik Hikâye Armağanı, 3 yıllık kesintinin ardından 1964 yılı ile birlikte Darüşşafaka Cemiyeti tarafından organize edilmeye başlandı.

Peki siz bu yılın kazananını daha önce okuma fırsatı bulmuş muydunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.


* Hermes Sahaf: “Ne Kadar Çok Trump, O Kadar Çok Korona!”

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ant-Man 3

Ant-Man 3 Duyurusu Çok Yakında Gelebilir

Papirüs İncil Dirk Obbink

Oxford Profesörü, Tarihteki İlk İncil’in Papirüs Parçalarını Çalmakla Suçlanıyor