in ,

Behiç Ak, Çocuk Edebiyatının Nobel’i Kabul Edilen Hans Christian Andersen Ödülü’ne Aday Oldu

Behiç Ak, çocuk edebiyatının Nobel’i olarak kabul edilen 2022 Hans Christian Andersen Ödülü’nde Türkiye’yi temsil edecek.

Behiç Ak, 2022 Hans Christian Andersen Ödülü
- Reklam -

Behiç Ak, 2022 Hans Christian Andersen Ödülü için aday gösterildi. Çocuk edebiyatının Nobel’i olarak tanımlanan ödül iki yılda bir veriliyor.

Çocuk edebiyatında kalıcı eserler vermeyi başarmış olan yazar ve illüstratörlere verilen Hans Christian Andersen Ödülü, kişinin yaşam boyu çocuk edebiyatına yaptığı katkılar göz önüne alınarak dağıtılıyor.

2022 Hans Christian Andersen Ödülü adayları açıklandı. Önümüzdeki yıl düzenlenecek ödüllerde Türkiye’den de bir isim aday gösterilmiş oldu. International Board on Books for Young People (IBBY) imzasıyla çocuk edebiyatı için dikkate değer ve kalıcı eserler vermiş yazar ve çizerlere verilen ödülde; 33 ülkeden toplamda 62 aday yer aldı.

- Reklam -

Ülkemizi temsilen aday olan isim ise Behiç Ak oldu. 1956, Samsun doğumlu karikatürist, yazar ve belgesel film yönetmeni Ak’ın kitapları Japonya, Kore, Çin ve Almanya gibi çeşitli ülkelerde yayımlandı.

Behiç Ak, 2022 Hans Christian Andersen Ödülü’ne Aday

Domates Saçlı Kız, Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği!, Güneşi Bile Tamir Eden Adam, Postayla Gelen Deniz Kabuğu, Kedilerin Kaybolma Mevsimi, Kedi Adası, Çatıdaki Gezegen ve Uyurgezer Fil gibi kitapları ile pek çok çocuğa dokunmayı başarmış olan Behiç Ak; hem Türkiye’de hem de dünyada dikkat çeken çocuk edebiyatı emekçilerinden birisi.

Yazarı Türkçede Can Çocuk Yayınları ve Günışığı Kitaplığı imzası ile okuyoruz.

Çocuk edebiyatı denince akla ilk gelen ödüllerden birisi olan Hans Christian Andersen Ödülü, 1956 yılından beri düzenleniyor. Ödül, yazarın ve çizerin tek bir eserine değil de “bütün çalışmalarına” veriliyor.

Türkiye, daha önce Hans Christian Andersen Ödülü’nde bir yazarı ya da çizeri ile ödülü kucaklamayı başaramadı. Fakat 1956 yılında Eflatun Cem Güney ve 1958 yılında Cahit Uçuk ödülün şeref listesine girmeyi başarmış yerli isimler olarak karşımıza çıkıyor.

- Reklam -

Danimarka kökenli bu edebiyat ödülü, Danimarkalı masal anlatıcısı Andersen’in anısına veriliyor. Hans Christian Andersen’in derlediği masallar arasında Kibritçi Kız, Küçük Deniz Kızı, Karlar Kraliçesi ve Çirkin Ördek Yavrusu gibi çokça bilinen eserler de yer alıyor.

Hans Christian Andersen Ödülü’nü daha önce kazanan yazarlar arasında Karl Ove Knausgård, A.S. Byatt, Haruki Murakami, Salman Rushdie ve J.K. Rowling gibi isimler yer alıyor.

2022 Hans Christian Andersen Ödülü adaylarının yer aldığı listenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Ödül ve Behiç Ak’ın adaylığı hakkındaki düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: Gazete Duvar

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Temeraire Serisi 5. Kitap 6 - Naomi Novik

Napolyon Savaşları’na Fantastik Bir Bakış Getiren Temeraire Serisi’nde 5. ve 6. Kitaplar Okurla Buluşuyor

Better Call Saul 6. Sezon Çekimleri

Better Call Saul 6. Sezon Çekimleri Yakında Başlıyor