in ,

Tarihin İlk Çocuk Bilimkurgu Edebiyatı Ödülleri Çin’de Düzenlendi

Çocuk bilimkurgu edebiyatı türündeki ilk ödül Çin’de verildi. Chongqing’te gerçekleşen törende önemli yazarlar da yer aldı.

Çocuk Bilimkurgu Nebula Ödülleri çin
- Reklam -
- Reklam -

Çocuk Bilimkurgu Nebula Ödülleri Çin Halk Cumhuriyeti’nin Chongqing kentinde gerçekleştirildi. Bu alanda düzenlenen ilk ödül olmasıyla dikkatleri çeken organizasyon, bilimkurguyu ve çocuk edebiyatını daha ileri taşımayı hedefliyor.

Çocuk Bilimkurgu Nebula Ödülleri adlı organizasyon ilk olarak 2020’de planlanmıştı. Fakat Koronavirüs pandemisi nedeniyle geçen yıl bu etkinlik gerçekleştirilemedi. Böylece 22 Ekim 2021 tarihinde ödülün ilk iki yıllık töreni birlikte düzenlendi.

Ödülü tarihte ilk kez eve götüren isim ise Karıncalar Şehri (The City of Ants) romanıyla Ma Chuansi oldu. En İyi Çocuk Bilimkurgu Romanı ödülünün ikinci kazananı da Çin Yörüngesi romanıyla Wu Yan. Chuansi’nin Karıncalar Şehri romanı, evrimleşip insanlarınkine karşı durabilecek bir medeniyet kurmaya başlayan bir karıncanın hikâyesini anlatıyor. Gerilim türü olarak da tanımlanan Çin Yörüngesi’nde (China Orbit) ise bir çocuğun insanlı bir uçuşa nasıl katıldığını konu alıyor.

- Reklam -

Çocuk Bilimkurgu Nebula Ödülleri kazananları

Jüri, Karıncalar Şehri’ni insanlığı bugünkü hâline getiren gerçek değerleri çocuklara hatırlattığı için övgüyle andı. Diğer kazanan Çin Yörüngesi ise anılarla bilimkurguyu bir araya getiren bir yaklaşım sunduğu için beğeni toplarken bu yeniliklerin sadece çocuk bilimkurgu türüne değil yetişkin edebiyatına da katkıda bulunacağının altı çizildi.

İki yıllık törende kısa öykü, deneme, popüler bilim temalı bilimkurgu kitapları, gençler için en iyi bilimkurgu ve küçük çocuklar için en iyi bilimkurgu gibi farklı kategorilerde ödüller de verildi.

Çocuk Bilimkurgu Nebula Ödülleri’nde Jüri Başkanı Cixin Liu’ydu

Ülkemizde Üç Cisim Problemi adlı eseriyle tanınan Cixin Liu, hem organizasyonun başı olarak görev aldı hem de jürinin bir parçasıydı. Liu, Ma Chuansi’ye en iyi roman ödülünü vermeden önce şu açıklamalarda bulundu:

“Çocuklar büyüdükçe masallar unutulup gider, bilimkurgu kalır. Zaman ilerledikçe, onlar büyüdükçe bilimkurgu gerçeklere dönüşür. Genç okurların geleceğinde daha kökten bir etkisi olur. Çocuk bilimkurgusu bugün derin öneme sahip bir edebi tür ve hem bilimkurgu hem de çocuk edebiyatındaki görevi son derece büyük.”

- Reklam -

Organizasyon görevlileri ödüllerin daha çok yazarı çocuk bilimkurgu edebiyatı alanında üretmeye teşvik edeceğini umduklarını belirtti. Türün yeni içeriklere ve de çocuk gelişiminde oynadığı rolün akademik olarak incelenmesine ihtiyaç duyduğunun altı çizildi. Yayıncı Dong Renwei’nin açıklamaları şöyle:

“Bilimkurgu çocuklara yeni bir ufuk açar. Hâlihazırdaki hayal güçleri, merakları ve keşif istekleri bilimkurguyla coşar. Biz bir okur kitlesi olduğu ve küçüklerin gelişimine katkı sunduğu sürece çocuk bilimkurgusunun büyüyerek bütün çocuklara ulaşması gerektiğini düşünüyoruz.”

Ödül töreninden önce şehirde 2021 Children Science Fiction Convention adlı bir etkinlik düzenlendi. Yazarlar, uzmanlar ve yayıncıların katıldığı forumlarda önemli kitap anlaşmaları imzalandı. 300’den fazla bilimkurgu yazarı, akademisyen ve sektör temsilcisinin yanı sıra sinema ve televizyon dünyasından kişiler de kongredeki yerini aldı.

Siz bu ödül hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: China.org

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Incal, Taika Waititi film

Jodorowsky’nin Kült Çizgi Romanı “The Incal”, Taika Waititi İmzasıyla Sinemaya Uyarlanıyor

Hyperion Film Oluyor

Kült Bilimkurgu Serisi Hyperion Film Oluyor: Dizi Uyarlamasından Vazgeçildi