in ,

Duygu Asena Roman Ödülü Irmak Zileli’nin Oldu

Duygu Asena Roman Ödülü sahibini buldu. Doğan Kitap’ın Duygu Asena anısına verdiği ödülün bu yılki kazananı Son Bakış ile Irmak Zileli oldu.

Duygu Asena Roman Ödülü Irmak Zileli Son Bakış
- Reklam -
- Reklam -

Her sene Duygu Asena anısına, Doğan Kitap tarafından verilen Duygu Asena Roman Ödülü sonuçları açıklandı. Koronavirüs salgını nedeniyle çevrimiçi olarak toplanan jüri, ödüle Irmak Zileli’nin geçen sene Everest Yayınları tarafından yayımlanan Son Bakış adlı kitabı layık görüldü.

Ülkemizde kadın hakları, özgürlük ve eşitlik gibi hayati konularda pek çok ilke imza atan gazeteci ve yazar Duygu Asena’nın anısına verilen ödül, 2007 yılından beri kesintisiz olarak devam ediyor.

Doğan Kitap, Duygu Asena Roman Ödülü’nü yazarın anısını ve fikirlerini yaşatmak için düzenliyor. Kadının Hâlâ Adı Yok alt başlıklı roman ödülünün sonuçları ise bugün dijital ortamda paylaşıldı.

- Reklam -

Jüri başkanlığında Doğan Hızlan’ı gördüğümüz kurulda yer alan diğer isimler ise şu şekilde: Asuman Kafaoğlu Büke, Filiz Aygündüz, İhsan Yılmaz, Sibel Oral ve geçen yılın kazananı yazar Gaye Boralıoğlu. Seçici kurul 13 Mayıs 2020 tarihinde yaptığı çevrimiçi toplantı sonrasında Irmak Zileli’nin Son Bakış adlı eserini ödüle değer buldu.

Jüri, ödül gerekçesini şu şekilde açıkladı:
“Kültürel farklılıkları ve sınıf çatışmalarını iki kadın karakterin farklı kimlik ve kişilikleri üzerinden akıcı bir dille aktarabilen” Irmak Zileli’nin Son Bakış adlı romanını edebi yetkinliği ve anlatı biçimi bakımından.”
Duygu Asena Roman Ödülü Irmak Zileli Son Bakış

Irmak Zileli: “Duygu Asena’nın Kadının Adı Yok Diyerek Açtığı Kapıdan Girdim”

Irmak Zileli, ödül sonrası şöyle konuştu:
“Türkiye kadın hareketi Duygu Asena’ya çok şey borçlu. Kadınların uğradığı haksızlıkların duyulmasını sağlayan, kadınlara cesaret veren Duygu Asena’yı şükran ve saygıyla anıyorum.

Duygu Asena “Kadının adı yok” diyerek, kadınların yok sayılmışlığına vurgu yapmıştı. Fakat bu katı gerçeği kitap kapağına taşıyarak da kadınların varlığını hatırlatmış, bu yok sayılmaya itirazını yüksek sesle dile getirmişti.

Bugün adı olmayanların, yok sayılanların sadece kadınlar olmadığını biliyoruz. Kadınların yolu bütün ötekileştirilenlerin mücadelesiyle kesişmiş durumda. Eşcinselin, trans bireyin de adı yok. Yoksulun, evsizin de adı yok. Ve göçmenin de adı yok. Doğup büyüdüğü topraklardan ve ailesinden savaş, yoksulluk, açlık yüzünden kopup gelen insanların da adı yok.

- Reklam -

Son Bakış’ta Tina’nın hikayesini anlattım. Gürcü, bakıcı, göçmen deyip geçtiğimiz ama isimlerini bir türlü ezber edemediğimiz insanların hikayesini anlatarak bir yerde isimsiz bırakılmanın ne demek olduğunu anlamaya çalıştım. Bir eşyaymışçasına yanından geçip gittiğimiz, sadece hayatlarımızdaki işleviyle tanımladığımız bu insanların bir hikayeleri olduğunu hatırlatmak istedim.

Duygu Asena’nın “Kadının adı yok” diyerek açtığı kapıdan girdim. Çatıdan düşen ve ölmek üzere olan Tina’nın zihninden hikayesini okurken çağlar boyu iktidarlar tarafından ruhumuza kazınan korkunun nasıl öldürücü olabileceğini fark edelim istedim.

Son Bakış’ın Duygu Asena Roman Ödülü’nü almış olması bu yüzden benim için çok anlamlı. Dilerim ki Son Bakış, adsız bırakılanların, yok sayılanların sesine ses olan edebiyat okyanusunun damlalarından biri olmaya hak kazanmıştır.”
Ödülü daha önce kazanan yazarlar şu şekilde: Avcı Yazgan, Pelin Özer, Sibel K. Türker, Jale Sancak, Menekşe Toprak, Zehra İpşiroğlu, Şebnem İşigüzel, Oylum Yılmaz ve Gaye Boralıoğlu.

Peki siz yazarın Son Bakış romanını okuma fırsatı bulmuş muydunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


Yazarının Kaleminden: Bozuk Saat

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

the mandalorian 2. sezon bo-katan

The Mandalorian 2. Sezonu Bo-Katan Karakterini İçerek

amazon amc sinema

Amazon, AMC Sinemaları’nı Satın Alabilir