in ,

Nobel Arşivi Yıllar Sonra Açıldı: Fazıl Hüsnü Dağlarca, Pablo Neruda’nın Ödül Aldığı 1971’de Adaylar Arasındaymış

Fazıl Hüsnü Dağlarca 1971 yılında Nobel Edebiyat Ödülü adayları arasında yer almış. 50 sene sonra açılan arşivler, ilginç detayları ortaya çıkarttı.

fazıl hüsnü dağlarca nobel edebiyat ödülü 1971
- Reklam -
- Reklam -

Fazıl Hüsnü Dağlarca 1971 yılında Nobel Edebiyat Ödülü için konuşulan 90 yazar arasında yer almış. 50 sene sonra açılan Nobel arşivleri, daha önce gün yüzüne çıkmamış yeni detayları ortaya çıkarttı.

Edebiyat dünyasının en prestijli ödülü olarak kabul edilen ve 1901 yılından beri düzenli olarak verilen Nobel Edebiyat Ödülü her yıl beraberinde çeşitli tartışmaları getirmekten eksik kalmıyor. Ancak işin bir de perde arkasındaki tartışmalar var. Nobel’e aday gösterilen isimler ve ödülü dağıtan İsveç Akademisi üyelerinin tartışma kayıtları 50 sene boyunca muhafaza ediliyor. Bu detaylar 50 yılın ardından kamuoyu ile paylaşılıyor.

2022 yılının başlamasıyla birlikte 1971’e ait belgeler de gün yüzüne çıkartıldı. Şilili yazar ve şair Pablo Neruda’nın Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandığı 1971 yılı, Türk edebiyatından da önemli bir ismin yarıştığı bir dönem olarak tarihlere geçmiş.

- Reklam -

Edebiyatımızda hem ulusal hem de uluslararası ölçekte eserleriyle anılmayı başaran Fazıl Hüsnü Dağlarca, 1971 Nobel Edebiyat Ödülü için gösterilen adaylar arasında yer almayı başarmış.

1971 Nobel Edebiyat Ödülü Adayları Arasında Fazıl Hüsnü Dağlarca da Yer Almış

1914 yılında dünyaya gelen Fazıl Hüsnü Dağlarca, ilk eserlerini 1927 yılında vermeye başladı. Şair, 1967’de ABD’de gerçekleştirilen Milletlerarası Şiir Forumu’nda “En İyi Türk Şairi” olarak seçilmişti. “Türk şiirinin büyük şairi” olarak anılan Dağlarca, 2008 yılında aramızdan ayrılmıştı.

İsveç Akademisi’nin 50 yıl sonra açıkladığı belgeler, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın Nobel yarışında da aday olduğunu ortaya çıkarttı.

1971’in aday listesinde büyülü gerçekçilik akımının öncülerinden Jorge Luis Borges, ırkçılık karşıtı mücadelenin sembol isimlerinden James Baldwin, Lolita ve Lujin Savunması ile tanınan Rus asıllı Amerikan yazar Vladimir Nabokov da Dağlarca ile beraber listede yer alan adaylardan bazıları. 90 kişilik aday listesindeki tek kadın ise Estonyalı şair Marie Under.

Nihayetinde Neruda’nın kazandığı ödülün kısa listesinde ise Birleşik Krallık doğumlu şair W. H. Auden, Fransız romancı André Malraux, İtalyan şair Eugenio Montale ve Avustralyalı yazar Patrick White yer alıyor.

- Reklam -

Pablo Neruda Politik Görüşü Nedeniyle Ödülü Neredeyse Kaybediyordu

Yayımlanan belgeler, sol görüşleriyle bilinen Pablo Neruda’nın akademi üyeleri arasında tartışmalara neden olduğunu da gösteriyor. The Guardian’ın aktardığına göre, şair yalnızca düşünceleri nedeniyle neredeyse ödülü kaybedecekti.

Belgeler, dönemin Nobel Edebiyat Ödülü Komitesi Başkanı Anders Osterling, Neruda’nın kalemini övgüyle ansa da “şiirinde giderek daha baskın olan komünist eğiliminin Nobel Ödülü’nün amacına uygun olup olmadığını” sorgulamaktan geri durmadığını gösteriyor.

pablo neruda nobel

Pablo Neruda, bütün tartışmalara rağmen ödülü kucaklamayı başardı. Neruda Yeryüzünde Konaklama, Yüz Aşk Sonesi ve Aşktan Olacak Ölümüm gibi eserleriyle tanınıyor.

Siz Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın aday listesinde yer alması ve İsveç Akademisi’nin politik eğilimlere olan yaklaşımları hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Bir edebiyatsever olarak, mutlu etti beni :slight_smile: :ok_hand:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Wonderful Story of Henry Sugar Filmi wes anderson

Wes Anderson’dan Roald Dahl Uyarlaması Geliyor: Başrolde Benedict Cumberbatch Var

fbi kitap hırsızı yakaladı

FBI, Yayımlanmamış Kitapların Taslaklarını Çalan Zanlıyı Yakaladı: Margaret Atwood da Mağdur Olmuştu