in

2017 Gio Ödülleri’nin Finalistleri Belli Oldu

Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği (FABİSAD) tarafından her sene gerçekleştirilen GİO Ödülleri’nin roman kategorisindeki finalistleri belli oldu.

gio oduller 2017
- Reklam -
- Reklam -

FABİSAD’ın ön jürisinin yaptığı değerlendirme sonucunda onlarca aday arasından geriye altı roman kaldı. 2015 ve 2017 Haziran tarihleri arasında yayımlanan fantastik, korku veya bilimkurgu içeriğine sahip onlarca romandan finale kalmaya hak kazanan romanlara kısaca bir göz atalım:

Bir Yeniçeri Masalı – Hamit Çağlar Özdağ

bir yeniceri masali

Ocak 2017’de İthaki Yayınları etiketiyle okuyucularla buluşan Bir Yeniçeri Masalı, tarihle fantastik kurguyu bir araya getirmesiyle dikkat çekmişti. Çağlar’ın yazdığı beşinci kitap olma özelliğini taşıyan roman alternatif bir 16. yüzyıl Osmanlı Dönemi’nde, Yosma Hatun adındaki devşirme bir kadın yeniçerinin başından geçen olayları konu alıyor. Kitabın incelemesine buradan, Hamit Çağlar Özdağ’ın Aylık Öykü Seçkisi’nin 3. Yıl Özel Sayısı için kaleme aldığı Kıyamet adlı öyküye de buradan ulaşabilirsiniz.

- Reklam -

Geceye Övgü – Şima Özgürler

geceye ovgu

2016 yılının Ocak ayında Epsilon Yayınları tarafından piyasaya sürülen Geceye Övgü, Şima Özgürler’in ilk ve şimdilik tek kitabı. Romanın konusuyla ilgili tanıtım bülteninden alıntı yapacak olursak, “Günümüz İstanbul’unda geçen bu romantik Pamuk Prenses masalı bir metinden ötekine atlayarak Öykü’nün öykü kahramanı olma macerasını kâh Faust, kâh Madam Bovary, kâh Romeo ve Juliet eşliğinde dillendiriyor; okuru vampirlerle, cadılarla ve lanetlerle dolu bir dünyaya davet ediyor.

Karanlık Çağ – Murat Başekim

karanlik cag

Yakın zamanda Sefer adlı son romanıyla Yazarın Kaleminden köşemize konuk olan Murat Başekim’in 2016 yılında KRP Yayıncılık etiketiyle piyasaya çıkan kitabı Karanlık Çağ, Carolus Magnus Şarlman’ın ilerlemesini durdurmak isteyen Emevilerin 776 yılında başlattığı saldırıyı ve bu sırada bir şekilde arada kalan Avarların hikayesini anlatıyor.

Maderzad Palas – Erbuğ Kaya

maderzad palas

Geçen aylarda hem incelemesine yer verdiğimiz hem de Yazarın Kaleminden köşemizde ağırladığımız Maderzad Palas, Haziran 2017’de Kırmızı Kedi etiketiyle okuyuculara sunulmuştu. Erbuğ Kaya’nın üçüncü romanı olan kitap, önceki iki çalışmasından farklı olarak bir şehir fantastiği olarak çıkıyor karşımıza ve İstanbul’da geçen büyülü bir gerçekçiliğe konuk ediyor bizleri.  Ayrıca Erbuğ Kaya, Öykü Seçkisinin 1. Yıl Özel Sayısı‘nda Tanrıça’nın Yeni Yarattığı, 3. Yıl Özel Sayısı‘ndaysa İrna adlı öyküleriyle konuğumuz olmuştu.

- Reklam -

Sıcak Kafa – Afşin Kum

Sıcak Kafa Afşin Kum

April Yayınları tarafından 2016 yılının Kasım ayında okurlara sunulan Sıcak Kafa, Afili Filintalar’ın da bir parçası olan Afşin Kum’un ilk kitabı olma özelliği taşıyor. Roman, kıyamet sonrası bilimkurgu türünde olmasıyla dikkat çekiyor. Konusu kısaca şöyle: “Vaktiyle bu amansız hastalık üzerine çalışmış eski dilbilimci Murat Siyavuş, umutsuzluk içinde annesinin evine sığınmıştır. Acımasız bir devlet kurumunun peşine düştüğünü öğrenince, evden çıkıp hayata karışmak ve salgının dönüştürdüğü dünyayla yüzleşmek zorunda kalır.”

Yedikuleli Mansur – Mehmet Berk Yaltırık

yedikuleli mansur

Sitemizi uzun süredir takip eden okuyucuların yakından tanıdığı Mehmet Berk Yaltırık’ın Anadolu Korku Öyküleri gibi çeşitli derlemelerde yer alan öykülerinden sonra yayımlanan ilk romanı olma özelliği taşıyan Yedikuleli Mansur, 2017 yılının Mart ayında İthaki etiketiyle piyasaya sürülmüştü. Tarihi fantastik türde olan kitap, Sultan Süleyman Han’ın saltanatının son senelerinde yaşayan Mansur adlı bir İstanbul kabadayısının yaşadıklarını konu alıyor. Roman kısa zamanda ikinci baskısına kavuşacak kadar dikkat çekmişti. Mehmet Berk Yaltırık’ın kitabın yazılma sürecini anlattığı Yazarın Kaleminden yazısı için buraya, sitemizde yer alan tüm incelemeleri ve dosyaları için buraya, Aylık Öykü Seçkisinde yer alan bütün öyküleri içinse buraya tıklayabilirsiniz.

Finale kalan aday romanlar Sevin Okyay, Altay Öktem, Kutlukhan Kutlu, Özgün Muti ve Barış Müstecaplıoğlu‘dan oluşan ana jüri tarafından değerlendirmeye alınacak. Her yıl Giovanni Scognamillo onuruna verilen GİO Ödülleri’nde roman ödülü iki senede bir veriliyor. En İyi Roman Ödülü’nün kazananı 23 Kasım 2017 tarihinde, GİO Ödülleri’nde açıklanacak.

Tüm finalistleri tebrik ediyor, hepsine başarılar diliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

jonathan strange bay norrell ust

Jonathan Strange & Bay Norrell: Toplanın, İngiliz Büyüsünü Yeşertecek Eleman Aranıyor

Yeni Addams Ailesi Animasyonu

Yeni Bir Addams Ailesi Animasyonu Yolda