in

Haruki Murakami, Alternatif Nobel Ödülü Adaylığından Çekildi

Japon yazar Haruki Murakami aday gösterildiği alternatif Nobel Ödülü’nden çekildi, Neil Gaiman’ın kazanma şansı iyice yükseldi.

haruki murakami
- Reklam -
- Reklam -

Eğer Nobel Edebiyat Ödülleriyle ilgili son gelişmeleri takip ediyorsanız bu son derece saygın etkinliğin hiç de saygın olmayan olaylar yüzünden bir hayli çalkantıda olduğunun farkındasınızdır. Zira geçen yılın nisan ayında yaşanan bir cinsel taciz skandalı yüzünden İsveç Akademisi dağılmış, Nobel Ödülleri ise 75 yıl aradan sonra ilk kez ertelenmişti.

Ama daha sonra, gönlü buna razı gelmeyen bir grup İsveçli edebiyat âşığı geçici olarak The New Academy adında geçici bir kurul kurdu ve bu yılki Nobel Ödülü’nün sahibini kendileri belirlemeye karar verdi. Adaylar arasında da iki büyük isim vardı: Neil Gaiman ve Haruki Murakami.

Murakami‘nin Nobel’e daha önce altı kez aday gösterildiği fakat bugüne dek hiç kazanamadığı gerçeği, “Acaba bu kez de ödülü Gaiman’a mı kaptıracak?” sorularını doğurmuştu akıllarda. Gelin görün ki Japon yazar bu tartışmalara erkenden son verdi ve adaylıktan çekildiğini açıkladı. Gerekçe olarak sadece, “Kitabıma odaklanmak ve medyanın ilgisinden uzaklaşmak istiyorum,” demiş kendisi. Ancak bazı kesimler alternatif bir kurulun vereceği Nobel’den bilerek vazgeçtiğini ve olur da İsveç Akademisi sorunlarını çözüp Nobel’i dağıtmaya kaldığı yerden devam ederse asıl ödülden mahrum olmamak için bunu yaptığını ileri sürüyor.

- Reklam -

Öte yandan bu gelişme Neil Gaiman‘ı büyük oranda rakipsiz bıraktı. Her ne kadar karşısında Maryse Conde ve Kim Thuy olsa da büyük bir sürpriz yaşanmadığı takdirde Gaiman’ın ödülü kucaklayacağına kesin gözüyle bakılıyor.

- Reklam -

The New Academy’nin vereceği Nobel’in daha sonra İsveç Akademisi tarafından tanınıp tanınmayacağı henüz belirsiz elbette. Ama yeni kurulun ödüle ısrarla “Nobel” demesi ve geleneği devam ettirmeyi amaçlamaları arzularının bu yönde olduğunu gösteriyor. Bekleyip göreceğiz…

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for AeroKnight-sama AeroKnight-sama dedi ki:

    Üzüldüm ya daha yeni okumaya başlamıştım, bütün kitapları da beni içine çekmişti çok sevmiştim halbusemki.

    Neyse yürüyedur Mataramasuko.

  2. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Murakami bence de asıl ödülü garantilemek için
    girmemiş. Çünkü ödül verildiğinde İsveç Akademisi bu ödülü tanımazsa yazar sanki kendi arkadaşlarını toplayıp kendi kendine bir ödül töreni düzenlemiş gibi olacaktır ki bu rezalet olur. Devamında çıkması muhtemel tartışmalar da cabası.

    Gaiman ise bomba gibi geliyor :buyucu: Bu adama bu haberle birlikte biraz daha özendim :confused: Ama Murakami için dediklerim ona da geçerli. Eğer ödül tanınmazsa onun için de kötü olur. Yine de İsveç’in bir fantastik ya da bilimkurgu veya diğer alt-tür yazarlarından birini ödül’e aday yapacağını sanmıyorum.

  3. Avatar for AeroKnight-sama AeroKnight-sama dedi ki:

    Nobel’i Gaiman niye alacak onu anlamadım. Neil Gaiman’ın fantastik yazmaktan başka ne özelliği var? Nobel verilen yazarlara neden verildiği açıklanıyor benim bildiğim. Ee hadi Neil Gaiman’a verdiniz Nobel’i oldu da verdiniz. Tolkien, Ursula Hanım Robert Jordan bir çok yazara haksızlık olmayacak mı?

  4. Avatar for Nemo Nemo dedi ki:

    Murakami’nin söyleminin bahane olduğu açık. Yarıştan korktuğu için gibi bir nedenle bu bahaneyi öne sürdüğünü hiç düşünmüyorum. Onu sallayacak değil. Nedeni şunlar olabilir:

    • Belki geleceği belirsiz ve skandal sonrası türeyen tartışmalı bir ödülün kendisi üzerinden reklam yapmasını istememiştir.
    • İsveç Akademisi ödülü tanımayabilir. Ancak Murakami de ödülü tanımadığını bu vesileyle göstermiş olabilir.

    Ekleme: İsveç Akademisi geri döneceği zaman yazarlar içinde bir ikiye bölünme olasılığını unutmayalım.

  5. Avatar for KorkutHatun KorkutHatun dedi ki:

    Geçen yıllarda kendisine verilmemek için ödülün Bob Dylan’a verildiğini obsesif bir biçimde düşünüyorum, artık yazarın da son çıkan skandallardan sonra içinde olmak istemeyeceği bir yarışma oldu Nobel. Hoş, zaten Murakamı’nin buna ihtiyacı da yok.
    Gaiman kazanan olursa da sanıyorum epey şaşırırım ve @AeroKnight-sama dediklerine de hak veriyorum. Le Guin varken Gaiman…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

haftanin kitabi 96 frip

Haftanın Kitabı #96 – Frip’in Aşırı Israrcı Pırtlakları

sandman sen oyunu ust

Sandman 5: Sen Oyunu Ön Siparişte