in ,

Hasan Ali Toptaş’a Verilen Sedat Simavi Edebiyat Ödülü Geri Alındı

Hasan Ali Toptaş’a verilen 2013 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü, kadınların beyanı ile ortaya çıkan cinsel taciz skandalları sonrasında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından geri alındı.

Hasan Ali Toptaş - 2013 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü
- Reklam -
- Reklam -

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, bugün yaptığı açıklama ile taciz ifşalarında adı geçen Hasan Ali Toptaş için verdikleri Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü iptal ettiklerini açıkladı.

Ülkemizin köklü topluluklarından olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), 1977 yılından beri düzenlenen Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nün 37. yılında, Hasan Ali Toptaş’ın Heba romanı için verilen ödülü geri aldıklarını duyurdu. 2013 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü böylece sahipsiz kaldı.

Geçen hafta, edebiyat dünyamızda yerli bir MeToo Hareketi’ne şahitlik ettik. Twitter’da yaşananlar kısa sürede tüm kültür camiasında geniş yankı buldu. Bir Twitter kullanıcısının yazar Hasan Ali Toptaş’ın cinsel tacizine uğradığını beyan etmesiyle başlayan süreç; Pelin Buzluk’un yaptığı açıklama ile hız kazandı. Kısa sürede 20’ye yakın kadından, Toptaş tarafından cinsel tacize uğradığına dair açıklama geldi.

- Reklam -

İlk etapta Toptaş, “eril faillik” odaklı bir özür açıklaması yayınladı. Ardından yayınevi, yazar ile ilişiğini kestiğini duyurdu. Bir süre sonra ise Toptaş özür açıklamasını sosyal medya hesabından kaldırdı ve suçlamaların tümünü reddettiğini, olayı yargıya taşıyacağını açıkladı.

Bugün ise Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 2013 yılında yazara verdiği edebiyat ödülünü iptal ettiğini açıkladı.

Hasan Ali Toptaş’a Verilen 2013 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü İptal Edildi

Her türlü şiddet ve tacizin karşısında olduğunu beyan eden cemiyet, resmi internet sitesinde yayınladığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Kadınlar çalışma yaşamının her kademesinde başarıyla yer almaktadır. Karşılarındaki en önemli engellerden birinin işin zorluğu değil, iş hayatında karşılaştıkları cinsel tacizler olduğu ortadadır ve bunun her gün birçok örneği kamuoyuna yansımaktadır.

Kadınlara, erkeklere, çocuklara yönelik şiddet, cinsel içerikli, bedensel, sözlü saldırı ve bezdiri içeren her türlü davranış taciz ve suçtur.

- Reklam -

Günümüzde yasal düzenlemelerle engellenmeye çalışılan cinsel tacize karşı toplumun her bireyi ve kurumu karşı çıkmakla sorumludur.

TGC Kadın Gazeteciler Komisyonu bu konuda yıllardır bir çalışma yürütmektedir. Hazırlanan Toplumsal Cinsiyet Eşitlikçi Haber Kılavuzu ile hem kadın habercilerin yaşadıkları sorunlar gündeme taşınmış, hem de kadın haberlerinin nasıl hazırlanması ve medyada nasıl yer alması gerektiği ile ilgili ilkeler ortaya konulmuştur.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, son günlerde edebiyat alanında gündeme gelen bazı yazarların isimlerinin geçtiği cinsel taciz iddialarını gündemine alarak değerlendirmiştir. Bu yazarlardan biri olan Hasan Ali Toptaş 2013 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü almıştı.

Hasan Ali Toptaş’ın kamuoyuna yaptığı açıklamalar da dikkate alınarak konu değerlendirilmiştir. Yönetim Kurulu TGC internet sitesindeki 2013 TGC Sedat Simavi Ödülleri’ni kazananlar listesinden Hasan Ali Toptaş’ın adının kaldırılarak verilen Edebiyat Ödülü’nün iptal edilmesine karar vermiştir. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak her türlü şiddet ve tacizin karşısında olduğumuzu bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunarız.”

Toptaş’a verilen Mersin Kenti Edebiyat Ödülü de aynı gerekçe ile iptal edilmişti. Yazarın, Kuşlar Yasına Gider romanından uyarlanacak film projesinden vazgeçildiği haberi de geçen günlerde yapımcı Müge Büyüktalaş tarafından açıklanmıştı.

Sürece dair yorumlarınızı bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Narnia Günlükleri - C. S. Lewis

Narnia Günlükleri Alıntıları: C. S. Lewis’in İnanılmaz Hayal Dünyasından Tadımlık Okumalar

BluTV Çıplak Dizi Açıklama

BluTV: “Çıplak Dizisi Çocuk Kilidi Özelliği Sonrası Geri Dönecek”