in ,

Çocuk Edebiyatının Prestijli Ödülü İlk Defa Bir Amerikan Yerlisinin Oldu

Çocuk edebiyatının önemli ödüllerinden Caldecott Madalyası, ilk defa bir Amerikan yerlisine verildi. Michaela Goade, We Are Water Protectors ile ödüle layık görüldü.

Michaela Goade Caldecott Madalyası
- Reklam -
- Reklam -

Amerikan Kütüphane Derneği (American Library Association) tarafından düzenlenen ödüller sahiplerini buldu. Alaskalı illüstratör Michaela Goade We Are Water Protectors isimli kitaba yaptığı illüstrasyonlarla çocuk edebiyatının prestijli ödüllerinden biri olan Randolph Caldecott Madalyası’nı kazanan ilk yerli Amerikan oldu.

Tae Keller ise When You Trap a Tiger ile John Newbery Madalyası’nı kazanarak 2020’nin en seçkin çocuk kitabının yazarı olmayı başardı.

İçinde Amerika Ulusal Kitap Ödülü’nün de bulunduğu birçok ödülle onurlandırılmış siyahi yazar Jacqueline Woodson, üçüncü Coretta Scott King ödülünü Before the Ever After kitabıyla kazandı. Aretha Franklin’e atıf yapılan, Carole Boston Weatherford’un yazdığı, Frank Morrison’ın resimlendirdiği R-E-S-P-E-C-T ise en iyi illüstrasyon ödülünü aldı.

- Reklam -

Ödüller Amerikan Kütüphane Derneği tarafından ilan edildi.

Amerikan Kütüphane Derneği Tarafından İlan Edilen Ödüller Sahiplerini Buldu

Michaela Goade, Güneydoğu Alaska’da bulunan Tlingit ve Hayda Kızılderilileri kabilesine mensup. Carole Lindstorm tarafından yazılan We Are Water Protectors, Standing Rock Sioux bölgesine döşenecek Dakota Boru Hattına karşı çevreci bir çağrı niteliği taşıyor.

Michaela Goade - We Are Water Protectors

Goade çizimleriyle The Newbery (1922) ve The Caldecott (1937) madalyalarını alan ilk yerli Amerikan oldu.

Şimdilerde New York’ta yaşayan, Hawaii’de büyümüş yazar Tae Keller ise When You Trap a Tiger kitabında, ninesinin anlattığı Kore halk masallarıyla geçmişe keşfe çıkan bir kızı konu alıyor. Keller’ın bu çalışması, yılın en iyi Asya\Pasifik Amerikan edebiyatı unvanını aldı.

- Reklam -

Tae Keller - When You Trap a Tiger

Daniel Nayeri’nin Everyting Sad Is Untrue (a true story) kitabı Michael L. Printz en iyi genç-yetişkin roman ödülünü, Mildred D. Taylor’ın Roll of Thunder, Hear My Cry kitabı ise Literature Legacy ödülünü kazandı.

Kekla Magoon ise X: A Novel ve How It Went Down ile yaşam boyu başarı ödülünü kazandı.

Latin kökenli Ernesto Cisneros Efrén Divided ile Pura Belpré ödülünü kazanarak öne çıkan yazarlardan biri oldu. Raul Gonzalez‘ten Vamos! Let’s Go Eat illüstrasyonlarıyla Belpré ödülünü alırken, Archaa Shrivastav We Are Little Feminists: Families ile The Stonewall Book ödülünü almaya hak kazandı.

Ödüller hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Okuma Alışkanlıkları Pandemi

Pandemide Okuma Alışkanlıkları Nasıl Değişti?

53. SİYAD Ödülleri Kazananları

53. SİYAD Ödülleri Kazananları Açıklandı