in

Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü Bahar Aslan’ın Oldu

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi’nin NDS’liler Derneği ile beraber düzenlediği geleneksel edebiyat ödülünün bu yılki kazananı Bahar Aslan olurken Melisa Kesmez de mansiyon ödülüne layık görüldü.

nds edebiyat odulu 2017
- Reklam -
- Reklam -

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi ve Notre Dame de Sion’lular Derneği 2009 yılından beri bir edebiyat ödülü düzenliyor. Dönüşümlü olarak bir yıl Türkçe yazan bir Türk yazarın eserine, bir sonraki yıl ise Fransızca yazan ve eseri Türkçeye çevrilmiş Türk veya yabancı bir yazarın eserine verilen bu ödülü geçtiğimiz sene Yaşayanı Onarmak isimli romanıyla Maylis de Kerangal almıştı. Ödülün 9. kez verildiği 2017’de kazanan Can Yayınları etiketiyle yayınlanan öykü derlemesi Moskova Defteri ile Bahar Aslan oldu.

Ödül açıklamasında Bahar Aslan’ın eserinden şöyle bahsediliyor:bahar aslan mosokva defteri

Mimar olarak çalıştığı Bakü’de uzun yıllar yaşamış olan Aslan, “Moskova Defteri” ndeki birbirinden güzel öyküleri Rusya’da gözlemlediği Türk yerleşimlerinden yola çıkarak kaleme almış. Çalışma koşullarının sertliği, yabancı bir ülkede çekilen yoksulluk ve insanın peşini bırakmayan memleket… Bahar Aslan, öykülerde anlattığı kişilerin iç dünyalarını çok başarılı ve sade bir Türkçeyle aktarıyor. Ressam Atilla İlkyaz’ın çizimleri de yazarın dilindeki şiirselliği görsel kılıyor.

- Reklam -

Bahar Aslan, 1975 yılında İskenderun’da doğdu. ODTÜ Mimarlık Bölümü mezunu. “Derin Uyku” adlı ilk öykü kitabı 2003’te yayımlandı. 1993-1999 yılları arasında İzlek dergisinin kurucuları arasında yer aldı.

Jüri bu sene bir de mansiyon ödülü vermeyi uygun görmüş. Sel Yayınları’ndan yayınlanan Bazen Bahar adlı öykü derlemesiyle Melisa Kesmez de mansiyon ödülünün sahibi oldu. Açıklama şu şekilde:

melisa kesmez bazen baharMelisa Kesmez çok sevilen ve kısa sürede başarıya ulaşan “Atları Bağlayın, Geceyi Burada Geçireceğiz” in ardından “Bazen Bahar” ile yeniden okur karşısında. Arzuları, korkuları, sevinçleri, kırgınlıkları, umutları; yazları, kışları ve baharlarıyla bir çocuk, bir kadın, bir kuşak, Kesmez’in üslubunu korurken derinleşen incelikli anlatısıyla sesine kavuşuyor.

Eylül 1980’de İstanbul’da doğdu. Mimar Sinan Üniversitesinde Sosyoloji okudu. Çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları ve söyleşileri yayımlandı.

- Reklam -

Yazgülü Aldoğan, Liz Behmoaras, Emel Kefeli, Arzu Öztürkmen, Mayda Saris, Zeynep Sabuncu, Özlem Yüzak ve Mine Haksal’dan oluşan jürinin başkanlığı yapan Tomris Alpay da ödül alan eserlerle ilgili şunları söylüyor:

Bu yıl, NDS Edebiyat Ödülü’nü kazanan Bahar Aslan’ın “Moskova Defteri” adlı eserinde, bir umutla, Moskova’ya inşaat sektöründe çalışmaya giden emekçilerin yaşamlarından kesitleri, Nazım Hikmet şiirlerinin dizelerinde  vurgulanan  özlem, hasret ve gurbet ellerdeki yalnızlığı, soyut desenler eşliğinde bizlere sunuyor.

Öyküleri birbirleriyle ilişkilendirerek okuduğumuzda, soğuk ve karanlık bu şehirde çaycıdan mühendise, kahramanların acılar, yalnızlık ve hasretle nasıl bir dönüşüm geçirdiklerine şahit oluyoruz.

Hepimize dair, insana dair, kadına dair dudağımızın kenarında, kalbimizin derinliklerinde bazen hüzünlü, bazen mutlu bir tebessüm bırakan, adının da vurguladığı gibi « Bazen Bahar », adlı eseriyle Melisa Kesmez NDS Edebiyat Ödülü ilkeleri kapsamında Mansiyona layık bulunmuştur. Melisa Kesmez, üzerine bir örtü çektiğimiz, başa çıkamadığımız insana dair dertlerimizle bizi yüzleştiriyor, içtenlikle düşündürüyor.

Ödül töreni, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Charles Fries’nin ev sahipliğinde ve Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter’in katılımıyla 29 Mayıs akşamı Fransız Sarayı‘nda gerçekleşecek.

Burak Mermer

1993’te Sivas'ta doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu, ODTÜ Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları'nda yüksek lisans öğrencisi. Edebiyatı, sinemayı ve bilgisayar oyunlarını çok sever. Hayatın anlamının Radiohead şarkılarında gizli olduğuna inanmakta, başka dünyalara duyduğu tutku sayesinde yaşamayı sürdürmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nightflyers ust

G.R.R. Martin İmzalı “Nightflyers” Dizi Oluyor!

george rr martin

Game of Thrones’a Dört Değil, Beş Yan Dizi Geliyor