in ,

Oscar Kriterleri Koronavirüs Sebebiyle Yenilendi

Oscar Ödülleri için Akademi’den dikkat çeken değişiklikler geldi. Koronavirüs pandemisi nedeniyle bazı katılım kriterler esnetildi.

Oscar Kriterleri Koronavirüs
- Reklam -
- Reklam -

Koronavirüs salgını hızını kesmemekte direnirken dünyada birçok sektör de pandemi nedeniyle yeni düzenlemelere gitti. Bunlar arasında sinemanın en prestijli ödüllerinden birisi olarak kabul edilen Oscar Akademi Ödülleri de var. Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi Covid-19 nedeniyle değerlendirme kriterlerini güncelledi.

Aralık 2019’dan beri kendisinden söz ettiren, Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkıp bütün dünyayı sarsan Koronavirüs; bugün itibarıyla 3.1 milyon insanı hasta etti, 219 bin insanın yaşamını yitirmesine sebep oldu.

Salgın nedeniyle iş yerleri kapatıldı, etkinlikler, festivaller ertelendi ya da dijital ortamda gerçekleştirildi. Birçok ülke ciddi önlemler alarak sokağa çıkışları kısıtladı. Haliyle sinema ve televizyon dünyası da kendi önlemini almak durumunda kaldı. Pek çok prodüksiyon çekim takvimini erteledi, filmlerin vizyon tarihleri ötelendi.

- Reklam -

Normal şartlar altında bir filmin Oscar Akademi Ödülleri’ne aday olması için bazı yükümlülükleri yerine getirmesi gerekiyordu. Bunlar arasında filmin Los Angeles’ta en az 7 gün ve üçer seans olmak üzere gösterimde kalması gibi şartlar bulunuyordu.

Oscar Kriterleri Esnetildi: Vizyon Öncesi Dijitale Gelen Filmler de Aday Olabilecek

Yapılan son düzenlemeyle birlikte Los Angeles şartı bu yıla özel olarak kaldırıldı. Bununla birlikte, vizyona girmeden önce Netflix ve benzeri çevrimiçi mecralara gelen yapımlar da Oscar’a aday olabilecek.

Ancak elbette bu kuralın da bazı detayları var. Örneğin bu adımdan yararlanabilmek için filmin daha önceden vizyon tarihi almış olması gibi bir şart var. Yapılan bu kural değişikliği, sinema salonları açılana kadar geçerli olacak. Anlayacağınız, özellikle dijital platform için geliştirilmiş bir film yarışmada aday gösterilemeyecek.

Oscar Kriterleri Koronavirüs

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, pandemi öncesi salonlar açıkken vizyona giren yapımlar için eski kuralların geçerli olduğunu da hatırlattı.

- Reklam -

Kategori Sayısı Azaltıldı, Bazı Teknik Detaylar Güncellendi

Bununla birlikte bir değişiklik de teknik kategorilere geldi. En İyi Ses Miksajı ve En İyi Ses Kurgusu dalları tek kategoride birleştirildi. Bu karar, aslında doğrudan Koronavirüs ile ilgili değil. Daha önce törenin süresine dair çeşitli kısaltma yöntemleri tasarlanmıştı. Böylece toplam kategori sayısı 23’e inmiş olacak.

En İyi Uluslararası Film kategorisinin ilk aşama oylaması tüm Akademi üyelerine açılırken En İyi Müzik kategorisinde, film müziğinin en az yüzde 60’ının özgün olması şartı da getirildi. Son olarak ise aday adayı filmlerin Akademi üyeleri tarafından izlenebilmesi için dijital bir platform kuruldu. Böylece filmlerin DVD üzerinden gönderildiği günler de tarihe karışacak.

Oscar Ödülleri

93. Akademi Ödül Töreni tarihi işler daha farklı bir boyut almazsa şimdilik 28 Şubat 2021 olarak gözüküyor. Tören, yurt dışında ABC kanalından yayınlanacak.

Siz bu kararları nasıl yorumluyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Karantinanız Sanatla Dolsun: Çevrimiçi Gezebileceğiniz Müzeler, Sergiler ve Bienaller

Kaynak: Variety

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Goosebumps

Goosebumps Yeniden Dizi Uyarlamasına Hazırlanıyor

Now You See Me 3

Now You See Me 3 Filmi Resmen Geliyor