in ,

Oscar Ödülleri Şartları Güncelleniyor: “Çeşitlilik” Zamanı!

Oscar Ödülleri şartları güncelleniyor! En İyi Film kategorisinde yarışacak yapımlar bazı “çeşitlilik” ilkelerine uygun eserler arasından seçilecek.

Oscar Ödülleri Şartları Güncel Çeşitlilik
- Reklam -
- Reklam -

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi Oscar Ödülleri adaylıkları için yeni kurallar getirdi. Geçen dönemlerde bir popüler film kategorisi açarak gişe filmlerine ayrı ödül vermeyi planlayan Akademi şimdi de ırksal ayrımcılık karşıtı yeni kurallarıyla gündemde.

2024 yılındaki 96. Akademi Ödülleri’nden itibaren uygulamaya koyulacak kuralların tüm detayları belli olmasa da bir şema paylaşıldı.

Akademi Başkanı David Rubin ve Akademi CEO’su Dawn Hudson yaptıkları açıklamada şunları belirtti:

- Reklam -

“Aday olabilecek yapımların seçildiği aralık dünyanın çok çeşitli nüfusu ve filmlerle etkileşime geçen izleyicileri de içine alacak şekilde genişlemek zorunda. Akademi bu zorunluluğu gerçeğe dönüştürme yolunda önemli bir rol oynamaya gönülden bağlı. İnanıyoruz ki çeşitlilik amaçlayan standartlarımız endüstrideki kalıcı ve önemli değişikliklere giden yolu açacak.”

Bu açıklama ile duyurulan, 2024 yarışına En İyi Film Ödülü kategorisinde katılacak filmlerin yerine getirmesi gereken şartlar aşağıdaki gibi.

Oscar Ödülleri Şartları Çeşitlilik İlkelerine Göre Güncelleniyor

1. En az bir başrol veya önemli yan rol temsili az ırk veya etnik gruplardan gelmeli:
  • Asyalı
  • Hispanik/Latin
  • Siyahi/Afrikan Amerikan
  • Kızılderili/Amerika Yerlisi/Alaska Yerlisi
  • Orta Doğulu/Kuzey Afrikalı
  • Hawaii veya başka bir Pasifik adasının yerlisi
  • Diğer temsil edilmeyen ırk veya etnik kökenler
2. Yan rol veya diğer düşük rollerdeki oyuncuların en az %30’u aşağıdaki temsili az gruplardan gelmeli:
  • Kadınlar
  • Irk veya etnik grup
  • LGBTQ+
  • Fiziksel görme veya duyma engelli insanlar
3-) Filmin ana hikâyesi veya teması aşağıdaki temsili az gruplardan birisine odaklı olmalı:
  • Kadınlar
  • Irk veya etnik grup
  • LGBTQ+
  • Fiziksel, görme veya duyma engeli olan insanlar
4-) Oyuncu Seçim Yönetmeni, Sinematografi, Bestekâr, Kostüm Tasarımcısı, Yönetmen, Editör, Yapımcı, Senarist gibi yaratıcı ekip üyelerinden en az ikisi belirtilen temisili az gruplardan oluşmalı. Belirtilen rollerden en az birisi temsili az ırk veya etnik kökenden bireylerden olmalı.
5-) Film ekibinin en az %30’u temsili az gruplardan seçilmeli.
6-) Filmin finans şirketi temsili az gruplardan gelen en az bir bireye ücretli staj vermeli.
7-) Film şirketleri pazarlama, halkla ilişkiler veya dağıtım bölümlerinin yönetici pozisyonlarında temsili az gruplardan bireyler çalıştırmalı.

Oscar Ödülleri Şartları Güncel Çeşitlilik

Bu Yeni Kriterler Sinema Endüstrisi İçin Ne Anlama Geliyor?

Öncelikle, bu şartlar sadece En İyi Film kategorisinde yarışmak isteyen filmler için geçerli. Diğer kategoriler için geçen yıllarda kullanılan şartlar değişmeyecek.

- Reklam -

Öte yandan, geçmiş seneleri inceleyince çok bir detayın değiştiğini görmüyoruz. Geçen 10 sene boyunca En İyi Film ödülünü kazanan bütün filmler yeni standartlarla da ödüle aday olabiliyor.

2022 ve 2023 için bu kriterler zaruri olmasa da incelenecek. Bir bakıma Akademi endüstriye 2 yıllık deneme süreci vermiş durumda.

Geçen yıllar boyunca jürisinin yaşlı beyaz erkeklerden oluşmasıyla suçlanan Akademi, jüri üyeleri için yeni standartlar belirlemiş değil. Akademi beyaz erkeklerin beyaz erkekler hakkında yaptığı filmler dışındaki yapımların ödül kazanabilmek için özel kurallara ihtiyaç duyduğunu düşündüğü için karşı karşıya kaldığı ırkçılık ve cinsiyetçilik eleştirilerinin ne kadar doğru olduğunu da kanıtlamış oluyor.

Akademi’nin getirdiği yeni Oscar Ödülleri kriterler hakkındaki fikirleriniz neler? Kayıp Rıhtım Forum’da yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.


* Dune Fragmanı: Denis Villeneuve ile Bilimkurgu Senfonisi

Kaynak: Playlist

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for M3rett0 M3rett0 dedi ki:

    Çok saçma bir hareket. Çünkü anlamlı bir sınırlama değil.

    6 tane sahne dışı çalışan ile bu kota dolduruluyor zaten: “At least six other crew/team and technical positions”. Best Picture kazanacak bütçedeki filmlerde zaten tonla kamera arkası çalışan var, tüm oyuncular beyaz erkek olsa bile bu şart doldurulur. Eminim Dunkirk gibi filmlerde bile kamera arkasında 6 tane beyaz olmayan çalışan varmıştır.

    2 tane lider pozisyon dediğini de doldurmak çok kolay: “At least two of the following creative leadership positions and department heads — Casting Director, Cinematographer, Composer, Costume Designer, Director, Editor, Hairstylist, Makeup Artist, Producer, Production Designer, Set Decorator, Sound, VFX Supervisor, Writer” Makyaj, kuaför, kostüm departmanları genellikle kadınlardan oluşuyor zaten.

    Amerikada çekilen büyük bütçeli bir filmin bu kriterleri zaten doldurmaması imkansız. 60%'ı beyaz ülkenin ve yarısı kadın. Jason Mamoa bile azınlık sayılıyor mesela. Yabancı filmler için de bu kriterleri koymamışlar zaten.

    Yani pratikte pek bir şey değiştirmeyecek ama haber olarak sarsıcı bu değişikliği yapmalarının amacı nedir? Sırf ırk gerilimini diri tutmak mı?

    Ha büyük bir stüdyo değilseniz belki bu kriterleri doldurmanız zor olur ama dürüst olalım büyük stüdyo değilseniz BP kazanma şansınız zaten yok.

  2. Avatar for Netero Netero dedi ki:

    Boş işlerin temsilcilerinden daha da boş işler. Üstüne düşünmek bile zaman kaybı.

  3. Avatar for icE icE dedi ki:

    Sanat, sanat için midir? Sanat, toplum için midir?
    Yoksa sanat bir takım politik ajandaları olanlar için midir?

    Hangi aptal bunu mantıklı bulup onaylamış acaba? Kimse de dememiş mi baba biz napıyoruz?
    Sinema eserini ortaya çıkaran yönetmen, senarist vs. sana mı soracak nasıl ve kiminle film çekeceğini. Al oscarını başına çal. Zaten kredibiliteni çoktan yitirmişsin.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

shenmue anime oluyor

Shenmue Anime Dizisi Oluyor: SEGA Oyunu Ekrana Geliyor

yapay zekâ the guardian

Yapay Zekâ Makale Yazdı: “Korkmayın, Sizi Öldürmeyeceğim”